Hrvatska
Regija
Zadar nakon više od sedam godina upisao domaću pobjedu protiv svoje crne mačke; junaku susreta Dariju Drežnjaku publika skandirala "Žuti, Žuti"!

Zadar nakon više od sedam godina upisao domaću pobjedu protiv svoje crne mačke; junaku susreta Dariju Drežnjaku publika skandirala "Žuti, Žuti"!

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

ABA liga se vratila.

Zadar je na domaćem terenu pobijedio Krku u susretu 17. kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 78-71.

Košarkaši Zadra su dugih osamnaest dana bili van natjecateljskog pogona. Razlog tome je, naravno, sveopće divljanje omikron varijante koronavirusa. Igra sudbine je htjela da prvi suparnik po povratku na parket bude jedan od najneugodnijih mogućih, bar iz perspektive aktualnog hrvatskog prvaka. Kako drugačije nazvati momčad Krke, protiv koje je Zadar posljednju domaću pobjedu upisao davne 2014. godine, bez obzira na činjenicu da su gosti pretposljednja momčad lige s omjerom 3-11. Jedini značajniji izostanak Vladimir Anzulović je imao u Domagoju Vukoviću, čije mjesto je popunio mladi Krševan Klarica.

Početak susreta - očekivan. Krka se nametnula kao momčad koja je imala plan kako doći do pobjede, pri čemu je nezaustavljiv bio sjajni Adonis Thomas. Pogađao je s distance i ispod koša, što je direktna posljedica koncentriranosti obrane na prvo ime gostiju Roka Stipčevića, koji je tako kreirao lagane šuteve za svog visokog igrača. Gostujući trener Dalibor Damjanović se najviše oslanjao na igru s dva visoka igrača, ali nije to puno pomoglo protiv ponovno probuđenog Trevora Thompsona. Centar Zadra je u prvih dvadeset minuta, unatoč dizelaškom ulasku u utakmicu, vrlo brzo podsjetio na svoje najbolje partije iz sezone. Ipak, duga koronaška pauza se osjetila na ostatku momčadi, pa je Zadar nakon prvih dvadeset minuta imao nevjerojatnih 9-33 iz igre (27%). Krka je, s druge strane, imala 45% šuta iz igre (trica 7-15 iliti 47%). Svega četiri poena prednosti za goste na poluvremenu (33-37) su se tako mogla okarakterizirati kao svojevrsna pozitivna činjenica uoči nastavka.

Ipak, vruća šuterska večer se nastavila i u trećoj četvrtini. Trice su pogađali Miha Lapornik (x2), Stipčević i Thomas, pa je Krka nakon 26 minuta igre imala čak 55% s distance (11-20) i četiri poena prednosti (51-55). Na scenu tada stupa Dario Drežnjak, koji u tandemu s Martinom Junakovićem inicira seriju domaćih 11-0 u nepune tri minute igre (62-55). Miha Lapornik s dva bacanja prekida taj niz Zadra i u posljednju dionicu se ulazi s rezultatom 62-57. Dobre minute u tom dijelu imao je Duje Brala, koji je obrambeno dobrano namučio puno iskusnijeg Stipčevića.

Kada su Drežnjak novom tricom i Aleksandar Bursać polaganjem u manje od 60 sekundi igre udvostručili prednost za najviših +10 (67-57), činilo se da je Anzulović napravio posljednji korak prema slamanju Damjanovićeve taktike. Ipak, u ključnim trenucima za održavanje prednosti Zula popušta pritisku jednog dijela publike i vadi iz igre Bursaća zbog nekoliko promašaja i pogrešaka u napadu, što je imalo za izravnu posljedicu gubljenje defanzivne koncepcije kojom su Zadrani neutralizirali gostujuće napade. Rubrika vjerovali ili ne, Krka sama radi seriju 11-0 i tri minute prije kraja se opet nalazi u vodstvu (67-68). Na scenu još jednom stupa Drežnjak, koji s pet poena u nizu vraća domaću momčad u plus od dva posjeda (72-68), što podebljava Thompson efektnim zakucavanjem minutu i pol prije kraja. Posljednje preznojavanje zadarskoj publici je priuštio Stipčević, pogodivši tricu nakon manje od 15 sekundi igre. Da se u posljednjoj minuti ne dogodi još jedan preokret pobrinuli su se još jednom raznovrsni (16 poena, 8 skokova, 7 asistencija) Justin Carter s dugom dvicom i Drežnjak s dva bacanja za konačnih 78-71. Junak susreta Drežnjak je u finalnim minutama dobio zaslužene ovacije, četiristotinjak prisutnih gledatelja mu je iz sveg glasa skandiralo "Žuti, Žuti". 

Zadar se petom pobjedom u sezoni izjednačio s Cibonom i SC Derbyem, dok Krka s tri pobjede stoji bolje tek od Splita. Anzulovićeva momčad bi, ako se omikron još jednom ne uplete, za tjedan dana trebao gostovati kod Borca, dok Krki raspored donosi težak susret u Novom Mestu protiv Partizana.

Najučinkovitiji u redovima Zadra bili su Thompson (22 poena, 9 skokova) i Drežnjak (18 poena, šut iz igre 4-4, sl. bac. 8-9), dok su kod gostiju prednjačili Thomas (22 poena, 8 skokova) i Miha Lapornik (18 poena).