Hrvatska
Zadar lako preko Šibenke, treneri se počastili lijepim riječima

Zadar lako preko Šibenke, treneri se počastili lijepim riječima

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Dobra košarkaška predstava

U 13. kolu FAVBET Premijer lige košarkaši Zadra slavili su u susjedskom derbiju rezultatom 85:68 (27:20, 27:18, 11:14, 20:16). U utakmici koju je obilježilo bučno navijanje s tribina, čak i uz manji broj gledatelja, Zadar je stekao kontrolu pred kraj prvog poluvremena i rutinski priveo utakmicu kraju.

Utakmicu je unatoč manjem broju gledatelja obilježila izvrsna navijačka atmosfera, i to zahvaljujući tridesetak Funcuta koji su iz Šibenika došli podržati svoj klun. Tornado im nije dopuštao da ga se nadjača u njegovoj dvorani, pa se uz dvoboj na parketu stalno moglo pratiti i dvoboj na tribinama. Šibenka je dobro otvorila utakmicu, u početku čuvala i minimalno vodstvo (7:9), nakon čega kreće nekoliko atraktivnih zakucavanja Ramljaka, uspješni izlasci na crtu slobodnih bacanja i trica Vujačića za vodstvo 27:20. S druge strane jedina prava opasnost bio je Amerikanac Foreman, koji je u prvih 10 minuta ubacio 12 poena.

Prvi put ove sezone u početnoj petorci krenuo je Juan Davis, koji je dvominutni debi bez poena imao prekjučer u regionalnoj ligi. Dugo je tražio svoj prvi poen u ovoj sezoni, a našao ga je na početku druge četvrtine, kada je pogodio tricu. Jusup je posegnuo za rješenjima s klupe, uveo Mazalina, Drežnjaka i Jambrovića i prednost stabilizirao na preko 10 poena. Pred kraj poluvremena Klarin i Skorić su zaprijetili tricama (41:35), ali serijom 13:3 Zadar na odmor odlazi s uvjerljivih 54:38. Briljantno poluvrijeme za Ramljaka, koji je ubacio 19 poena, a kod Šibenke se Foremanu na 12 priključio Skorić.

U trećoj četvrtini postignuto je dvostruko manje poena nego u dvije prethodne, tek 25 (11:14). Foreman ju je otvorio tricom, Ramljak u 25. pogodio za 60:41, a onda stao. Osam poena Hrštića u nizu donijelo je gostima makar simboličnu pobjedu u ovoj četvrtini, iako je Zadar i dalje bio na ležernih +13 (65:52).

Zadar je rutinski odradio posljednju četvrtinu, dugim napadima i pogocima iz daljine kontrolirao prednost na razlici kojoj Šibenčani nisu mogli prijetiti.  Pobjedom se Zadar vratio na prvo mjesto poretka, a Šibenčani ostaju u sredini s 5 pobjeda i 7 poraza.

Najbolji igrač utakmice bio je Marko Ramljak s 25 postignutih poena, a kod Šibenčana su se istaknuli Skorić (126), Foreman (15) te Hrštić i Klarin s 12 poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Zadovoljan sam pobjedom, posebno kako smo igrali u obrani. Dobro smo zatvarali linije, trčali kontranapade, zadovoljan sam kako smo izgledali. Nitko se nije ozlijedio, upisali smo dva boda i idemo dalje. Šibenka je igrala dobro, moderno, agilni su. Nama je pobjeda u Železniku puno značila za samopouzdanje, opet smo u pobjedničkom traku.

Krševan Klarica: Nije bilo lako nakon puta u Beograd, oni su dobra šuterska momčad.  Trudili smo se zatvoriti šut, u obrani smo uspjeli zadržati koncentraciju, u tranziciji spriječiti njihovu zonu. Uspjeli smo održavati razliku i privesti utakmicu kraju.

Damir Milačić, trener Šibenke: Mi smo imali nadanja da možemo uloviti Zadar na spavanju, ali on je u ozbiljnoj atmosferi nakon pobjede protiv FMP-a i općenito izgledaju dobro. Zadovoljan sam s obzirom u kojim smo okolnostima. Htio sam malo odmoriti ekipu jer nas vrlo brzo očekuje balon u ABA 2 ligi i s obzirom na to nije bilo velika razlika. Ne možemo tražiti pobjedu na Višnjiku ali pokušat ćemo drugi put iznenaditi.

Antonio Klarin: Zadar je jako kvalitetna momčad, imaju odlične rezultate. Moćni su i ovoj utakmici su napravili razliku na početku. U nekim trenucima smo bili blizu egala, no oni su svojim snagom i iskustvom održali prednost.

Standings provided by Sofascore