Hrvatska
Zadar maestralnom igrom izborio majstoricu, odluka o prvaku pada u nedjelju

Zadar maestralnom igrom izborio majstoricu, odluka o prvaku pada u nedjelju

Autor: Luka Perić/KK Zadar Photo: KK Zadar

Peta!

Zadar je vratio finalnu seriju FAVBET Premijer lige u Zadar i u petak će pred punim Višnjikom imati priliku obraniti naslov prvaka! U velikoj utakmici na Gripama, kad je počela fama kako je Split novi prvak i već se pripremala gravura na pokalu, momci Danijela Jusupa odigrali su na svom maksimumu, od prve minute kontrolirali utakmicu te u velikom stilu slavili rezultatom 55:84 (16:23, 18:24, 16:16, 5:21).

Majstorica za naslov igra se u nedjelju u 20 sati u Dvorani Krešimir Ćosić. Uz atmosferu koju samo Zadar može stvoriti, uloga favorita sada je na strani plavo-bilih. Ulaznice se već mogu kupiti na linku.

STATISTIKA

Zadar je otvorio utakmicu gotovo bez greške, rano poveo 7 razlike  (7:14), ali je imao problema s adaptacijom na sudački kriterij u prekršajima s obje strane. Završili su na parketu u jačim sudarima Božić i Ramljak, ali nisu dobili očekivanu zadovoljštinu. Velika razlika bilo je što Splitu ovog puta nisu ulazile trice preko ruke. Jusup je dobio dodatnu energiju s klupe ulaskom Drežnjaka i Mazalina i Zadar je prvu četvrtinu riješio u svoju korist 16:23, uz 8 poena i 4 asistencije Božića.

Luka je u istom ritmu nastavio i u drugoj, podijelio dvije asistencije, ubacio 9 poena i Zadar odveo na +14 (24:38). Nakon nekoliko dobrih akcija Mekić je ušao u nekoliko loših situacija, dobio nesportsku osobnu zbog prigovora i u samo nekoliko minuta igre dobio četiri prekršaja. Split je uspio iskoristiti krizu u igri Zadra, smanjiti u jednom trenutku na -8, ali slijedi dobra završnica Zadrana i trica Ramljaka sa sirenom za 34:47. Božić je svoj skor “podebljano” na 17 poena i 9 asistencija.

Opet je otvorio Božić svojim akcijama, a Split se okrenuo tricama koje su ih večeras iznevjerile. Kada je Drežnjak zakucao za 36:53 Rimac je morao pozvati minutu odmora kako bi našao neko rješenje. U 26. minuti junak prošle utakmice Vito Kučić pogađa svoju prvu tricu, ali odmah ga matchira Žganec. Iako je Zadar imao svoje krize, čvrstom obranom i zatvaranjem vanjskog šuta domaćina sačuvao je 13 razlike (50:63).

Konačna prijelomnica bio je napad sredinom treće četvrtine: Zadar je tri puta promašio napad, tri puta hvatao loptu i onda je Lakić nakon dva neuspjeha reći put ubacio tricu za +20 (52:72). Bilo je jasno i splitskoj publici da ove večeri neće ići imati što slaviti. Raspali su se žuti, u nervozi radili nesportske prekršaje, promašivali trice i pred kraj potonuli na preko 30 poena razlike. Velika pobjeda Zadra, najveća ove sezone, imat će što reći i u nedjelju pred svojim navijačima.

Najbolji igrač utakmice, kad je bilo najvažnije, bio je Luka Božić, koji je postigao triple-double: 25 poena, 10 skokova i 11 asistencija. Veliku ulogu u pobjedi imali su svi suigrači, ali izdvojimo Mazalina, koji je kroz utakmicu prikupio čak 20 poena i 8 skokova, neke u vrlo bitnim trenucima utakmice. Kod Splita Shorter najuspješniji s 14 poena.