Hrvatska
Regija
Šesta valorizacija svih vremena - Luka Božić novom čudesnom partijom predvodio Zadar do pobjede nad Megom

Šesta valorizacija svih vremena - Luka Božić novom čudesnom partijom predvodio Zadar do pobjede nad Megom

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Božin Mega spektakl.

Zadar je u susretu 3. kola AdmiralBet ABA lige na domaćem parketu svladao mladu momčad Mege rezultatom 96-90.

Iza košarkaša Zadra su dva odigrana susreta u ovosezonskom izdanju ABA lige, bodovni saldo - polovičan. Je li moglo i moralo bolje, pitanje je koje je u prvom redu potrebno adresirati Daronu Fattsu Russellu, koji se morao upisati u povijesne knjige da u samom finišu utakmice (na stranu sporne situacije) donese pobjedu barskim Mornarima.

Danijel Jusup je kao "zagrijavanje" za ovaj dvoboj imao susret domaćeg prvenstva sa Škrljevom. Uobičajeno, bilo je tu malo "load managementa", ali i "team managementa". Glavni zadatak je bio dočekati uvijek neugodnu Megu živ i zdrav.

Mlada srpska momčad je u Zadar došla s ciljem da uzme bodove. U prvih nekoliko minuta pokušali su dalekometnim šutevima stvoriti brzu (veliku) prednost. Kada je na semaforu nakon jedva minutu i pol igre zasvijetlilo 2-9, dobar dio dvorane je ostao u šoku. Dvije trice Mateja Rudana i jedna Malcolma Cazalona bile su hladan tuš za Zadrane. Ipak, Jusup nije paničario i pustio je svoju momčad da pronađe ritam. Sjajni Luka Božić pali svoje motore i povratak Zadra kreće već u idućem napadu. Domaća momčad pronalazi način da se vrati rezultatski u igru, uspijeva izjednačiti (11-11), ali Mega ne da da vodstvo iscuri iz njihovih ruku. Polovicom prve dionice u igru kod gostiju ulazi iskusni Dragan Milosavljević, čiji učinak na obje strane terena daje Megi novu dimenziju. Minutu i pol prije kraja prve četvrtine bivši kapetan Partizana pogađa tricu za najviših +8 (18-26). U ritmu koš za koš se nastavlja do prve pauze, na koju se ide s +7 za goste (23-30).

Zadar nastavlja pritiskati Megu, dobre minute dolaze od Darija Drežnjaka. Upravo njegovim poenima hrvatski viceprvak dolazi do svoje prve prednosti u prvom poluvremenu (32-31). No, zadovoljstvo domaće publike je kratkog daha, jer Ahmaad Rorie s dva uzastopna ubačaja vraća Megu u vodstvo. Igra mačke i miša se nastavlja, a gosti na krilima sjajnog Milosavljevića konstantno bacaju nove rukavice u lice domaće momčadi. Na poluvrijeme se otišlo s tri poena prednosti za goste (46-49), koji su nakon furioznog tricaškog starta igru prebacili pod koševe. Mega je u prvom poluvremenu šutirala nevjerojatnih 14-17 za dva, što je uvelike bila zasluga Milosavljevića i našeg reprezentativnog centra Danka Brankovića.

Obrambena taktika Zadra nije tajna. Bez dominantnog centra naglasak je na čestim preuzimanjima i sudjelovanju cijele petorke na skoku. Osobito važan je u tom pogledu bio učinak Karla Žganeca, koji je svojim prepoznatljivim stilom zatvarao mnoge rupe i zagrađivao reket.

Najbolje razdoblje igre Zadra je bio onaj u kojem Božić nije ubacio niti jedan koš. No, svojim skokom i razigravanjem suigrača je bio inicijator serije 13-2 kojom je Zadar već nakon tri minute treće četvrtine došao do tri posjeda prednosti (59-51). Ali, utakmica nije bila gotova. Branković je preuzeo gdje je Milosavljević stao, nije bilo rješenja za visokog Zagrepčanina. Svaki put kad se Zadar pokušao odvojiti na veću razliku, Mega bi pronašla način da se vrati u susret. Na semaforu je nakon trideset minuta po prvi put Zadar ušao u novu četvrtinu s prednošću (72-68), ali utakmica je itekako još mogla otići na bilo koju stranu.

Božić je svojom sveprisutnom pojavom vukao Zadar kroz prvih nekoliko minuta posljednje dionice. U 35. minuti još jednom na semaforu stoji +8 za Zadar (86-78). Je li to to? Ne! Gostujući strateg Marko Barać ide na sve ili ništa, a njegov iskusni playmaker Rorie s nekoliko kvalitetnih akcija vraća goste u egal (86-86). Posljednje dvije minute bile su prava šahovska bitka u kojoj su ključni elementi bili slobodna bacanja i skok. Dvije vrhunske reakcije borbenog Žganeca donosile su nova bacanja i, ne manje važno, probleme s prekršajima gostujućim visokim igračima. Jednom kad su s pet prekršaja igru napustili Rudan i Branković, Mega više nije imala oružja kojim bi ugrozila koš Zadra.

Sada već poslovično vrhunske partije Luke Božića nikog ne iznenađuju, ali postavljaju dva pitanja. Prvo, gdje je ovom momku granica i drugo, na koji način uprava KK Zadra planira riješiti pitanje ugovora svog najboljeg igrača. Hoće li biti Božića i nakon Božića? Vidjet ćemo, to je pitanje ponajprije za direktora Davida Gunjevića i sportskog direktora Denisa Pleslića.

Za kraj, da ne zaboravimo. Božićeva izvedba protiv Mege je ušla u top 10 svih vremena u ABA ligi. Tko zna, da nije bilo brojnih (čak šest) izgubljenih lopti, da su suigrači realizirali još pokoje Božino dodavanje... Ni Dejan Milojević na vrhu više ne bi bio siguran. Kako je krenulo, tko zna što još možemo očekivati od sjajnog Bjelovarca.

Foto: Screenshot ABA liga

Najefikasniji u redovima domaćih bili su Božić (33 poena, 13 skokova, 8 asistencija) i Drežnjak (22 poena za 18 minuta), dok su kod gostiju prednjačili Branković (20 poena, 6 skokova) i Milosavljević (19 poena, 6 skokova).