Hrvatska
Regija
Mega odnijela bodove s Višnjika i gurnula Zadar u neugodnu poziciju uoči završnice ABA lige

Mega odnijela bodove s Višnjika i gurnula Zadar u neugodnu poziciju uoči završnice ABA lige

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Teška ozljeda Domagoja Vukovića.

Mega Mozzart je u susretu 25. kola AdmiralBet ABA lige na Višnjiku pobijedila Zadar rezultatom 81-85.

Gosti su u minijaturnoj turneji po Dalmaciji vezali gostovanje u Splitu u četvrtak s današnjim u Zadru. Momčad Vladimira Jovanovića još nije prežalila gubitak bodova na Gripama u jednoj od najbizarnijih košarkaških završnica na regionalnim parketima u podužem vremenskom periodu, ali Zadrani nisu imali namjere prepustiti gostima bodove koji bi aktualnom hrvatskom prvaku mogli biti zlata vrijedni u cilju mirne završnice ABA lige.

Ključno pitanje koje je zanimalo navijače Zadra bilo je zdravlje najboljeg igrača Justina Cartera, koji je zbog problema s leđima dobio poštedu u subotnjem dvoboju s Cedevitom Junior. Kad je iskusni Amerikanac izašao na zagrijavanje, bilo je jasno da Zadar može i mora u ovom dvoboju ići na pobjedu.

Otvaranje je bilo nervozno, rastrgano. Dario Drežnjak je već u prvoj minuti zaradio dva prekršaja, ali Srđan Helbich nije paničario te je ostavio svoju pouzdanu četvorku na parketu. Prvi ubačaj iz igre na utakmici pao je nakon gotovo dvije i pol minute igre - Dominik Mavra je bacio alley-oop Trevoru Thompsonu, koji je snažno zakucao s dvije ruke. Omekšale su ruke na obje strane, pa je uslijedilo razdoblje igre koš na koš. Prvi se na više od jednog posjeda prednosti odvaja Zadar, koji nakon Drežnjakovog ubačaja vodi s četiri poena prednosti (12-8). Gosti na krilima raspucanog Boriše Simanića uzvraćaju serijom 8-0 te sami odlaze na +4 (12-16), ali Helbich ne poziva minutu odmora i pušta svoje igrače da se sami pokušaju u najbržem mogućem roku vratiti u susret. Rizik se isplatio. Carterova duga dvica inicira kontra seriju Zadrana 9-0 (21-16), ali Aleksa Uskoković pogađa za 21-18 nakon prvih deset minuta.

Druga dionica se nastavlja u ritmu koš za koš, s učestalim promjenama vodstva. Gosti i dalje žive na račun šuta, dok Zadrani sve svoje nade polažu u finiširanje na obruču, ofanzivni skok i dobra slobodna bacanja. Glavni motori hrvatskog abaligaša bili su Martin Junaković, koji je potpuno izludio obranu gostiju svojim ulazima u reket, te Domagoj Vuković, čija je aktivnost u obrani i na napadačkom skoku neutralizirala najjača oružja mladih Beograđana. Nakon 20 minuta rezultat je bio 43-40, pa su oba trenera trebala pronaći način kako odvesti vodu na svoj mlin u drugom poluvremenu.

Jovanović je bio uspješniji u tom zadatku. Helbich je započeo treću četvrtinu s Thompsonom na centru, što se gosti iskoristili za ubrzavanje igre do maksimuma. Aktivirali su se Matković i Simanić, pa je Mega u svega četiri i pol minute napravila seriju 14-2 i povela s devet poena razlike (45-54), što se u konačnici pokazalo ključnim trenutkom utakmice. Zadar je ušao u nezahvalnu poziciju ganjanja zaostatka, osobito s činjenicom da je u prvih dvadeset minuta na svom kontu imao tek dvije ubačene trice. Ipak, s povratkom Vukovića dolazi i do veće aktivnosti u obrani te drugih prilika za šut, a kad je u 28. minuti Antonio Jordano ubacio tricu za 54-57, činilo se da se Zadar vratio u utakmicu u ekspresnom roku. No, u posljednjoj minuti treće četvrtine Matej Rudan polaže uz Carterov prekršaj, pa uz realizirano slobodno bacanje odvodi goste na +6 uoči odlučujućih deset minuta (54-60).

Svi pokušaji Zadra da dođe do vodstva u posljednjoj četvrtini bili su odbijeni. Mučenje za svaki koš domaćih bilo je ispraćeno laganim dalekometnim šutevima gostiju (Jović, Simanić) ili egzekucijom iz reketa (Cerovina, Matković). U posljednje dvije minute se ušlo s pet poena prednosti gostiju (73-78), a snažno zakucavanje Cartera probudilo je energiju domaćih. Nakon nerealiziranog napada Jovića Zadrani su minutu prije kraja imali napad za poravnanje, ali otvorena korner trica Vukovića nije imala dovoljno snage. Mega je preko Cerovine opet otišla na +5, a Mavrina trica 35 sekundi prije kraja ostavila je nadu (78-80)domaćima da se kroz penal završnicu mogu domoći pobjede. No, gosti su za razliku od Zadrana iskoristili svoje šanse, a da nesreća po prvake Hrvatske bude veća, četiri sekunde prije kraja Vuković ostaje ležati na podu. Prve informacije govore da je nastradala Ahilova tetiva visokog Riječanina, što bi u prijevodu značilo da je ova sezona za njega gotova.

Goste su do pobjede vodili Simanić (21 poen, 5 trica), Cerovina (17 poena, 7 skokova, 5 asistencija) i Matković (14 poena, 5 skokova, šut iz igre 5-5). Kod Zadra su prednjačili Drežnjak (20 poena, 8 skokova), Jordano (13 poena, trice 3-5) i Carter (12 poena, 5 skokova), dok je Vuković svoj niz dobrih utakmica zaključio s današnjih 6 poena, 11 skokova (čak osam napadačkih!) i tri asistencije.

Zadar svoju šansu za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta, koje vodi u razigravanje s drugoplasiranom momčadi ABA 2 lige, može tražiti u petak u Splitu, odnosno na Uskrsni ponedjeljak u zaostalom siječanjskom dvoboju sa SC Derbyem.