Hrvatska
Regija
Nitko ne pobjeđuje Zadar dvanaest puta u nizu; Mornar nemoćan u Krešinom domu

Nitko ne pobjeđuje Zadar dvanaest puta u nizu; Mornar nemoćan u Krešinom domu

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Jadranski susreti treće vrste.

Zadar je na domaćem parketu svladao Mornar u dvoboju 15. kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 97-77.

Regionalni srazovi Zadra i Mornara, iako ne datiraju od postanka čovječanstva, imaju svoju priču. Crnogorci su neizostavan član ABA lige od sezone 16/17, sezone u kojoj je Zadar slavio u oba međusobna dvoboja. Ipak, najlegendarniji dvoboj bio je onaj iz sljedeće sezone, u kojoj su Zadrani s Aramisom Naglićem na klupi imali najbolju sezonu u dugo vremena, te su u utakmici igranoj prije gotovo punih pet godina (22. siječnja 2018.) mogli napraviti velik korak prema najboljem rezultatu u prošlom desetljeću. No, mutombovska izvedba Uroša Lukovića, u kombinaciji s vanjskim šutom trojca Needham - Vranješ - Raley-Ross ugasila je iskru koja se nakratko zapalila na Višnjiku.
Malo tko je u tom trenutku mogao znati da će taj poraz, drugi od Mornara u toj sezoni, biti tek na početku negativne serije Zadrana u dvoboju s Crnogorcima, koja je došla u dvoznamenkaste sfere. Jedanaest pobjeda Mornara u nizu nad Zadrom je uistinu raritetan slučaj jer, uz dužno poštovanje braći Pavičević, ipak se ne radi o euroligašu, niti je Zadar baš neka tamo kanta za napucavanje.

Jedan od legendarnih dvoboja ovih dviju momčadi svakako je bio onaj iz rane faze ove sezone, kada je omaleni Amerikanac Fats Russell postao novi rekorder po broju poena u jednoj utakmici ABA lige, zatrpavši koš Zadra s čak 47 ubačenih poena. Računica Danijela Jusupa u današnjem dvoboju bio je jasan - Fats ne smije doći do lopte, a ostali neka pokušaju pogoditi.

Plan je bio izveden jako dobro, uz primarnog čuvara (Ramljak, Jordano) visoki igrač (najčešće Žganec) bi na otvaranju akcije izašao na visoko udvajanje hitronogog Amerikanca sve dok ovaj ne bi proslijedio loptu dalje, a onda bi počela igra mačke i miša. Russellovi suigrači su slabo koristili brojne otvorene šuteve koji bi se otvorili (2/10 trica u prvih deset minuta), što je Zadar na krilima rastrčanog Ramljaka iskoristio za solidnih +7 (23-16) nakon prve dionice. Otvaranje druge je pripalo gostima, koji su s četiri poena u nizu došli na samo jedan posjed zaostatka (23-20). Napadačku indisponiranost Zadra je tricom prekinuo Lakić, a tada je "otčepilo". Zadrani svojom prokušanom recepturom udvajanja Russella dolaze do brojnih prilika za brze poene iz protunapada, što nakon skoka, što nakon forsiranih grešaka vanjskih igrača Mornara. Trica Juana Davisa u 16. minuti kompletira seriju 16-2, kojom je domaća momčad otišla na visokih +17 (39-22). No, Jusup nije htio da se njegovi igrači prerano opuste, jer Mornar je momčad koja ima svu silu paklenih šutera na svom rosteru - uz Russella tu su iskusni Nemanja Vranješ, mladi Petar Vujačić te novopridošli Gregor Glas i Radovan Đoković. Zadrani su do poluvremena održali i malo nadogradili tu razliku (53-34).

Ključ ranog rješavanja utakmice bio je u ulasku u drugo poluvrijeme. Prve tri minute treće dionice bile su prava košarkaška rapsodija, u kojoj su Zadrani demonstrirali igru koja ih je ove sezone učinila hitom prvenstva i sa serijom 12-0 otišli na velikih +31 (65-34), i tu je priči bio kraj. Do kraja utakmice su i Zadrovi poletarci dobili svoje minute, koje je najkvalitetnije iskoristio Krševan Klarica.



Ova pobjeda Zadra je bez ikakve dileme plod sjajne igre u obrani i lakih poena iz kontranapada (22 naspram svega pet Mornarovih), ali i dobrog dalekometnog šuta (13 trica iz 34 pokušaja). Teško je u ovakvoj izvedbi istaknuti jedno ime, ali se mora - Karlo Žganec je svojim gardom, znanjem i inteligencijom potpuno uneredio Barane, a njegov učinak (koji nerijetko zna ostati nezabilježen u statistici) je ovaj put imao i opipljiv trag - po pet skokova, asistencija i ukradenih lopti. Jordano je uz sad već uobičajeni šuterski dan odradio sjajan posao na Russellu, koji je do daha i košgeterskog učinka došao tek kad su u igru ušli Zadrovi mladići, na trideset razlike. Luka Božić je opet zamalo uhvatio triple-double, ovaj put nedostajali su mu skokovi (8, 10 asistencija, 11 poena), dok se kapetan Ramljak nazakucavao kao malo kad. Dobru šutersku rolu s klupe je pružio i Lakić, a Davis je odigrao možda i svoju najbolju utakmicu sezone.

Domaće su u balansiranom napadu sa 16 poena predvodili Davis, Lakić i Ramljak, dok su kod gostiju prednjačili Russell (20) te Jones i Pecarski s po 13.