Hrvatska
FOTO: Zadar na krilima Knowlesa slavio u derbiju

FOTO: Zadar na krilima Knowlesa slavio u derbiju

Autor: Paulo Sarić

Brzoja je vrlo dobrom igrom u četvrtoj četvrtini dao potrebni impuls Zadranima koji su nakon toga prelomili utakmicu.

Zadar je derbiju 14. kola HT Premijer lige na domaćem terenu pred 4000 gledatelja svladao vodeću Cedevitu rezultatom 83-72 i prekinuo savršen učinak hrvatskog prvaka u domaćem prvenstvu. Zagrepčani su u dvoboj ušli manje od 24 sata nakon poraza od Petrol Olimpije u Ljubljani koji je zasigurno ostavio traga na Zdovčevu momčad što su Dalmatinci mudro iskoristili. Presudila je serija 11-0 sredinom posljednje dionice koja je odvela domaćine na dvoznamenkastu prednost koju su rutinski očuvali do samoga kraja.

Utakmica je započela uručenjem priznanja ponajboljem igraču domaće momčadi u posljednjih nekoliko mjeseci Joshui Bosticu koji je danas odigrao posljednju utakmicu pred zadarskom publikom što su brojni navijači popratili pljeskom. Iako su Zadrani bolje otvorili dvoboj, Cedevita je ekspresno odgovorila serijom 0-8 koja je primorala domaćeg trenera na brzi time-out nakon samo četiri i pol minute igre. Početna je petorka zagrebačkog sastava stvarala dosta problema domaćoj momčadi, no nakon prvih rotacija situacija se preokrenula. Lovre Bašić je jako dobro otvorio susret te je u prve tri minute ubacio osam koševa, od čega šest s linije slobodnih bacanja, i vratio svoju momčad u vodstvo minutu i pol prije isteka prve četvrtine (16-14).

Zadrani su serijom 6-0 otvorili drugu dionicu, a Cedevita je pogubila konce napadačke igre pa je domaća prednost nastavila rasti. Bostic je trima slobodnim bacanjima odveo Dalmatince na dvoznamenkastu prednost (36-25), da bi vrlo dobri Filip Kraljević koju minutu kasnije odveo domaćine i na 13 razlike što je primoralo gostujućeg trenera da pozove minutu odmora. Nedugo potom iz igre je zbog umora izišao Preston Knowles što su gosti iskoristili da s 2-9 završe poluvrijeme i nagovijeste zanimljiv nastavak.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon povratka iz svlačionica razigrao se Andrija Stipanović koji je ubacio prvih šest poena Cedevite, no domaćini su imali veću širinu u napadu te su se ekspresno vratili na dvoznamenkastu prednost pa je Jurij Zdovc bio primoran pozvati novi time-out nakon manje od četiri minute igre u nastavku. Gostima je problem stvaralo pravilo o samo dva stranca na parketu pa je gostujući strateg morao ulaziti u nelogične rotacije kako bi ispoštovao formu.

Ipak, kvaliteta hrvatskog prvaka je došla do izražaja te je Cedevita nakon minusa od 13 razlike odgovorila serijom 2-11 i prišla na samo četiri poena zaostatka (57-53), da bi nakon dvije vezane trice Demetriusa Nicholsa i Tonija Katića smanjila i na samo minus jedan (60-59).

Domaći je trener čitavu treću četvrtinu na klupi ostavio Kraljevića što je bila voda na zagrebački mlin pa su Vitamini na otvaranju posljednje dionice novom tricom Nicholsa vratili stvari na početak (62-62). Slijedilo je nekoliko izjednačenih minuta u kojima je Zadrane vukao Mislav Brzoja, da bi period dobre igre bijelih tricom zaključio Knowles i vratio Dalmatince na plus sedam (74-67). Razigran je u tim trenucima bio 24-godišnji Brzoja koji je novim košem i dodatnim slobodnim bacanjem zaključio seriju 11-0 nakon koje je na semaforu svijetlilo 77-67. Iako je do kraja ostalo i više nego dovoljno vremena, Zadrani su relativno mirno priveli susret kraju.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Preston Knowles s 20 koševa i osam asistencija, a veliku je podršku imao u Mislavu Brzoji, Filipu Kraljeviću i Ivi Ivanovu koji su zabili po 12 dok je goste predvodio Damir Markota s 13 poena i četiri skoka.