Hrvatska
Zadar nadoknadio minus 12 i u neizvjesnoj završnici došao do pobjede na Gripama

Zadar nadoknadio minus 12 i u neizvjesnoj završnici došao do pobjede na Gripama

Autor: Paulo Sarić

Izvrsna rola Williama Magarityja vratila je goste u igru u ključnim trenucima susreta.

Bio je to pravi dalmatinski derbi. Mnoštvo preokreta, ludih serija i završnica na jednu loptu. Ipak, pobjeda je na koncu pripala košarkašima Zadra koji su lošem otvaranju unatoč u neizvjesnoj završnici slavili na Gripama rezultatom 75-76.

Domaćini su od početka pokazali da su uoči vikenda s pravom bili na diobi druge pozicije na tablici te su od prve minute nametnuli svoj ritam te čvrstom i agresivnom igrom stvarali probleme Zadranima. Mario Little tricom je, doduše, doveo goste u vodstvo u četvrtoj minuti (7-8), no do kraja prve četvrtine tek je Mislav Brzoja položio za goste koji su pet minuta ostali bez poena što su igrači Vladimira Anzulovića iskoristili da prvih deset minuta zaključe serijom 12-0 i odvoje se na dvoznamenkastu prednost (22-10). Većina druge dionice protekla je u igri koš na koš, a svaki put kada bi Zadrani priprijetili uslijedio bi brzinski odgovor 'Žutih' koji su sve do kraja prvog poluvremena kontrolirali igru.

Nagovještaj boljeg Zadra nakratko je dao William Magarity koji je s četiri vezana poena zaključio prvo poluvrijeme pa se na veliki odmor otišlo s plus sedam za domaćine (44-37). Isti je igrač s četiri koša otvorio nastavak i primakao goste na posjed zaostatka, da bi koju minutu kasnije odveo Zadrane i do prvog vodstva nakon četvrte minute (44-45). Visok je Amerikanac ugradio 13 koševa u seriju svoje momčadi 0-18 i gotovo vlastoručno preokrenuo susret pa je semafor u 25. minuti, nakon trice Vukovića, pokazivao 44-51. Ključ povratka Nazorove momčadi ležao je na defenzivnoj strani terena. Dobra obrana Zadra domaćinima je dopustila samo deset poena u trećoj četvrtini, osam u posljednje dvije minute iste, pa je semafor u jednom trenutku pokazivao i velikih plus 12 za momke iz Donatova grada (46-58).

Ipak, karakteristika Anzulovićevih momčadi je da se nikad ne predaju, a tako je bilo i ovaj put.

Gosti su posljednju dvoznamenkastu prednost imali u 34. minuti nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Luke Božića za 58-70, no onda je uslijedio nalet domaćina koji su u nešto više od minutu napravili 7-0 i primorali Antu Nazora na minutu odmora. Serija Splita zaustavila se tek na 12-0 pa se u posljednje četiri minute ušlo s poravnatim rezultatom (70-70). Ipak, u samoj se završnici 'pojavio' Little i s četiri bitna koša održao svoju momčad iznad vode.

U posljednju se minutu ušlo s plus tri za Zadar 73-76, Cobbins je polaganjem smanjio na minus jedan, a Božić je s druge strane promašio pa su 'Žuti' imali posljednji napad, no neprecizan je bio Kedžo pa su bodovi nakon puno muke otputovali u Zadar.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Magarity sa 17 koševa, dok su po poen manje dodali Mislav Brzoja i Mario Little. Najbolji u žutim redovima bio je kapetan Mateo Kedžo koji je ubacio 18 koševa i uhvatio četiri skoka.