Hrvatska
Zadar obranom slomio Splićane i u veličanstvenoj atmosferi poveo u finalnoj seriji

Zadar obranom slomio Splićane i u veličanstvenoj atmosferi poveo u finalnoj seriji

Autor: B.T./L.P. Photo: Ivica Čavka/KK Split

Fešta nad feštama

U prvoj utakmici finalne serije doigravanja za naslov prvaka Hrvatske Zadar je na Gripama pobijedio momčad Splita 76-85 (16:24, 30:18, 13;16, 17:27).i poveo 1-0. U fantastičnoj atmosferi Zadrani su odnijeli pobjedu i na tribinama s kojih njihovo skandiranje i pjesma nisu prestajali. 

Serija se igra na tri pobjede. Sljedeća utakmica igra se ponovno na Gripama u četvrtak 1. lipnja s početkom u 20 sati.

Žuti su tako već na prvom koraku izgubili prednost domaćeg terena te će već za dva dana imati imperativ pobjede, a Zadar će rasterećeno pokušati doći do vodstva 2:0 i prilike da već u nedjelju osvoji naslov prvaka. Naravno, radi se tek o prvoj od mogućih pet utakmica, no Zadar se unatoč manjoj rotaciji pokazao kompletnijom momčadi i s razlogom preuzima ulogu blagog favorita.

I Subotić i Jusup krenuli su svojim uobičajenim petorkama, što je u Zadrovom slučaju značilo s Lakićem, Božićem, Ramljakom, Davisom i Žganecom. Tišma je utakmicu otvorio zakucavanjem, a uzvratio je Božić polaganjem uz prekršaj. Mini serija 5:0 sa Shorterovom tricom donijela je Splitu prvo osjetnije vodstvo 14:7, zbog čega Jusup već u ovom trenutku zove minutu odmora. Nije bilo iznenađenja u Splitovoj igri – kao i svi protivnici protiv Zadra krenuo je zonom, u koju bi se zabijao Božić pa povratno vraćao svojim suigračima na tricu.

Zadrov odgovor nije bio u trici, nego u seriji polaganja, zakucavanjima a onda i tricom Šantelja za šlag na kraju četvrtine. Zadar je uz seriju 17:2 (!) poveo 16:24.

Split je opet bolje krenuo u drugoj četvrtini, a nakon „blackouta“ Zadra u posljednje tri minute, izgubljenih lopti i promašenih trica, ponovno došao u vodstvo i na poluvrijeme otišao s 46:42. Čak 30 primljenih poena Zadra u jednoj četvrtini previše je za finalnu utakmicu.

Vuko je bio prvi igrač koji se opteretio s četiri prekršaja, a to je značilo i više Sullivana, a manje Nelsona na parketu, uz neupitnog Shortera. Treća četvrtina donijela je puno tvrđu košarku s manje poena, nekoliko puta Zadar je uspio i povesti zahvaljujući dobroj igri Drežnjaka u napadu, ali ne i zadržati vodstvo, iako je Lakić imao tri bacanja na njezinom isteku. Pogodio je samo jedno i u zadnju dionicu ušlo se vodstvom Splita 59:58.

Napokon smo dočekali i bolji ulazak Zadra: Drežnjak je tricom vratio vodstvo 61:63, Ramljak i Božić dodali svoj učinak a Žganec novom tricom donio vodstvo 63:71. Treba spomenuti kako je Ramljak u obrani potpuno zakočio Shortera, a i u napadu postizao poene u ključnim trenucima. Vrlo dobri Mekić morao je  prvi napustiti igru zbog petog prekršaja. „Osvetio“ ga je Lakić tricom za 63:76. Kada se činilo da će Zadar doći do lagane završnice, Mavra je pogodio tricu s osam metara za 69:78 minutu i pol prije kraja,  a  s iste pozicije i Shorter za 74:81 na 46 sekundi.

Luka Božić, koji je do tada gađao slobodna bacanja tek 2-8 sada pogađa oba, Zadrani pjevaju „Večeras se vino pije“ a lopta se prije kraja spušta na parket kako bi se odala počast večerašnjim pobjednicima. Domaći navijači rezignirano su napustili dvoranu uz „Žuto lišće ljubavi“, nadajući se kako će već za dva dana biti njihov red za slavlje.

Najbolji igrač utakmice bio je Karlo Žganec, koji je uz 17 poena imao 13 skokova (valorizacija 30). Luka Božić bio je šuterski raspoložen te je unatoč velikom broju promašenih slobodnih bacanja došao do 22 poena, a 16 je ubacio Drežnjak. Kod Splita Shorter je postigao 17poena, od čega vrlo malo u drugom poluvremenu, kada ga je potpuno izbacio Ramljak.

O posljednjem ubačaju kojeg je zabio na zadarskih +11 u samoj završnici susreta kada su Zadrani spustili loptu na parket i krenuli u završne pozdrave sa sportskim suparnicima, a on se s loptom sjurio na zadarski koš dugo će se pričati. Pitanje je na kojim instancama.