Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
FOTO Zadar ostavio solidan dojam protiv moćnog Bayerna

FOTO Zadar ostavio solidan dojam protiv moćnog Bayerna

Autor: Paulo Sarić

Nakon početka utakmice koji je protekao u grču Zadrana i nadmoći Nijemaca, domaći je sastav u nastavku pokazao bolju igru i razveselio domaću publiku.

Zadar je u svom premijernom nastupu na ovogodišnjem izdanju Zadar Basketball Tournamenta poražen od minhenskog Bayerna rezultatom 78-68. Razlika u klasi bila je vidljiva od početka, no Zadrani su u određenim trenucima pokazali igru koja može biti zalog za optimizam brojnim navijačima uoči početka sezone.

Čim se na tribinama za vrijeme prve utakmice pojavio trener Bayerna Aleksandar Đorđević, tek četiri dana nakon što je u istanbulskom finalu poražen od Slovenije Igora Kokoškova, bilo je jasno da je bavarski klub izuzetno ozbiljno shvatio utakmicu. Nažalost po Zadar. Od početka je bila vidljiva razlika u kvaliteti. Ništa neobično, to je bilo i očekivano. No, ipak, tinjala je nada da će kombinacija faktora od nabrijanosti domaće momčadi koja se prvi puta ove sezone predstavlja pred domaćom publikom do ležernijeg stava gostiju rezultirati tješnjom utakmicom.

Bayern je od samoga početka pokazao da ga se s pravom smatra jednom od najjačih momčadi koje ne igraju Euroligu ove sezone. Gosti, ili večeras formalno domaćini, vrlo su se brzo odvojili na dvoznamenkastu prednost koju nisu ispuštali do kraja poluvremena. Zadrani su pokazivali iste boljke kao i prošle sezone te bez dvojice ponajboljih igrača iz vanjske linije nisu mogli parirati Đorđevićevoj momčadi. Bayern je već nakon 14 minuta otišao na plus 20, a tada je pritisnut ranim bonusom ipak povukao ručnu pa je Zadar prodisao u napadu. Do poluvremena je prišao na zaostatak od 11 poena, pa se na odmor otišlo s 43-32 što je ostavilo otvorenom nadu u bolji drugi dio.

FOTO: Basketball.hr

U prvim minutama nastavka razigrao se Luka Božić koji je s tri vezane trice gotovo sam vratio Zadar u igru. Izgledao je Božić u tim trenucima kao ozbiljno pojačanje momčadi iz Grada košarke. Imali su domaćini i priliku za vodstvo, no Bašićeva pomalo ishitrena trica nije našla put do koša. Prikazana igra je razljutila trenera Đorđevića koji je zahtijevao ozbiljniji pristup. I dobio ga je. Igrači Bayerna su ponovno počeli stajati bliže protivnicima što je unijelo nesigurnost u igru Naglićeva sastava i vratilo Nijemce na dvoznamenkastu prednost.

Do kraja je susret ušao u kolotečinu te se razlika nije previše mijenjala. Zadar je nastavio sa solidnom igrom, no bavarski je sastav na rutinu održavao prednost. Trener Naglić je dvije minute prije kraja u igru uveo i mladoga Danijela Pršu, a nedugo potom i Luku Tomasa. Mladiće u kojima možda leži svjetlija Zadrova budućnost.

Bayern su predvodili Nihad Đedović s 20 koševa i pet skokova, te Maik Zirbes s 13 poena i sedam skokova. Kod Zadra je najbolji bio novopridošli Luka Božić koji je u već u prvome susretu pokazao da se na nj može ozbiljno računati, a uz njega su dobar dojam ostavili i Kristijan Krajina s 11 koševa i sedam skokova, te Mislav Brzoja i Domagoj Vuković koji je na kraju susreta s nekoliko atraktivnih zakucavanja digao publiku na noge.

Zadar svoju drugu utakmicu na Zadar Basketball Tournamentu igra sutra, s početkom u 20 sati protiv moskovskog CSKA.