Hrvatska
Regija
Partizan ipak presnažan za Zadar u ovom trenutku, gosti do pobjede došli s čak 15 ubačenih trica

Partizan ipak presnažan za Zadar u ovom trenutku, gosti do pobjede došli s čak 15 ubačenih trica

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar (Zvonko Kucelin)

26. kolo.

Partizan je u susretu posljednjeg, 25. kola AdmiralBet ABA lige na Višnjiku svladao Zadar rezultatom 78-88.

Posljednje kolo najvišeg razreda regionalnog košarkaškog natjecanja Zadru je donio najtežeg mogućeg protivnika. Partizan je momčad koja je paralelno uspjela ući u doigravanje Eurolige i, de facto, doći na milimetar od sigurne "jedinice" u ABA ligi. Jedna od dvije prepreke na ostvarenju tog cilja čekala ih je ovog ponedjeljka u Donatovom gradu. Nije tu Zadar bio bez svoje računice, eventualna pobjeda bi ostavila mogućnost za ateriranje na šestu poziciju ljestvice, onu koja u doigravanju kao protivnika ne donosi niti jednog od beogradskih euroligaša.

Dvorana je bila dobrano popunjena petnaestak minuta prije početka utakmice. Bila je to dobra kulisa za spontani pljesak Željku Obradoviću, koji je pokušao što neprimjetnije doći do svoje trenerske klupe, ali nije mu to pošlo za rukom. Košarkaška publika u Zadru je uvijek znala prepoznati veličinu, nije joj to promaklo ni u ovoj situaciji. Popularni Žoc je dubokim naklonom uzvratio ljubaznost gledateljima, koji su samo koju minutu kasnije još jednom dobili priliku za zagrijavanje dlanova. Na parket su izašli igrači Zadra iz sezone 02/03, momčadi koja ove sezone slavi dvadesetu obljetnicu senzacionalne regionalne titule. Najveći pljesak je, očekivano, dobio trener Danijel Jusup, jedina poveznica s ovosezonskom momčadi. Cijela dvorana je skandirala "Jupe, Jupe", ali bilo je vrijeme da se završi s ceremonijama i krene s utakmicom.

Bolje su otvorili gosti, koji su od samog početka pokazali da im je glavna namjera zaustavljanje Luke Božića. Statistički najdominantniji igrač lige bio je udvajan, utrajan u gotovo svakom kontaktu s loptom. I dalje je uspijevao pronaći slobodne suigrače, ali lopta jednostavno nije ulazila. Partizan se i u napadu nastojao nametnuti fizički, pa je lopta najčešće završavala kod Mathiasa Lessorta i Zacha LeDaya. Nakon prvih deset minuta na semaforu svijetli 15-24, još uvijek aktivan rezultat.
Prvi ozbiljniji taktički potez u drugoj četvrtini poteže Jusup. Iako protiv sebe ima petorku dvometraša (u tom trenutku na parketu za Partizan nije bio Yam Madar), u igru stavlja Sanija Čamparu. Potez je bio jasan, Zadrani su se mučili s vanjskim šutom i nisu mogli otvoriti više prostora za svoje najbolje igrače, ponajprije Božića, ali i Darija Drežnjaka. No, zamisao nije uspjela Zadranima, već Beograđanima. Iz daljine su pogađali James Nunnally (dvaput) i Alen Smailagić. Epilog prvog poluvremena - čak +19 u korist gostiju (30-49). Zanimljivo, Zadar je bio premoćan u skoku, osobito napadačkom, ali gosti su bili gotovo nepogrešivi iz reketa (14/17 za dvicu). Zadrov šut za tricu sad već tradicionalno zabrinjavajuć - 1/12 nakon prvih 20 minuta.

Početak drugog poluvremena je donio dvije mini-serije. Prva je bila ona zadarska, koja je podigla na noge sve okupljene. Juan Davis, koji je u počecima jedini pokazao znakove opuštenosti u napadu, uspijeva vezati pet poena. Na to se nadovezuje Božić prvim ubačajem iz igre, pa Obradović nakon svega minutu i sedamnaest sekundi nastavka mora pozvati minutu odmora. Po povratku na teren slijedi sekvenca u kojoj gosti s novom serijom od tri trice (dvije Kevin Punter, jedna Uroša Trifunovića) odlazi na - pokazat će se - najviših +21 (37-58). Moglo se u tim trenucima osjetiti malodušje na tribinama, nemoć u situaciji kada se odigra dobra obrana ali protiv vrhunskih šutera kakve Partizan ima nije lako igrati. Jusup uzvraća minutom odomora, nakon koje slijedi najbolje razdoblje igre momaka u bijelom. Polaganje kapetana Marka Ramljaka osamdesetak sekundi prije isteka treće dionice Zadar kompletira seriju 18-4, kojom se primaknuo na svega sedam poena zaostatka (55-62).


Ako iz posljednje četvrtine moramo izvući moment u kojem se činilo da utakmica može otići u drugačijem pravcu, bio je to napad Zadra kod rezultata 62-71. Trice za rezanje minusa na dva posjeda su promašili Lakić i Ramljak, nakon čega Trifunović dvicom i Nunnally tricom osiguravaju bezbrižnu završnicu svom temperamentnom treneru. Jusup je u posljednjim minutama dao priliku Krševanu Klarici i Antoniju Sikiriću, a potonji je atraktivnim zakucavanjem postavio konačni rezultat. Iako su gosti limitirali Božića na slab šut iz igre (2/10) i čak 6 izgubljenih lopti, Luka je još jednom došao na rub triple-double učinka (13 poena, 13 skokova, 9 asistencija) i s valorizacijom 18 postao prvi igrač u povijesti lige s više od 800 indeksnih poena u sezoni. U trenucima dok čitate ovo jednim okom pratimo događanja u Beogradu, gdje Split pokušava nemoguće - ugurati se u doigravanje pobjedom protiv Crvene zvezde. Ako Žuti uspiju u svom naumu, to najvjerojatnije znači kraj regionalne avanture za Zadar. U slučaju da se to ne desi, današnji dvoboj Zadra i Partizana bit će (isto tako najvjerojatnije) uvertira za četvrtfinalnu seriju AdmiralBet ABA lige.

Najefikasniji u redovima gostiju bili su James Nunnally (18 poena, trice 6-8) i Kevin Punter (15 poena, šut 6-7), dok je prvi strijelac Zadrana bio Juan Davis (22 poena, 8 skokova). Po 13 ubačaja dodali su Lakić, Drežnjak, Božić i Ramljak.