Hrvatska
Zadar pokvario feštu na Baldekinu

Zadar pokvario feštu na Baldekinu

Autor: Paulo Sarić

Domaćini su pružili dobar otpor, no na koncu su bili primorani položiti oružje.

Košarkaši Zadra pobjedom su zatvorili sedmo kolo HT Premijer lige. Igrači Danijela Jusupa trijumfalno su prošli kroz užareni Baldekin svladavši donedavne 'Građane' rezultatom 74-81, upisavši šestu pobjedu u hrvatskom prvenstvu.

Nakon početnog ispitivanja snaga, domaćini su na samom otvaranju susreta uzeli konce u svoje ruke i već pretkraj prve četvrtine sagradili ugodnu prednost (24-17). Trebalo je Zadranima vremena da se priberu i priviknu na agresivnu igru Šibenke, pa je za povratak u egal trebalo sačekati buđenje Bryona Allena koji je uz pomoć Stefana Fundića sredinom druge dionice primakao svoju momčad na posjed zaostatka. Isti je dvojac pokrenuo gostujuću seriju 0-12 nakon koje je semafor dvije i pol minute prije odlaska na veliki odmor pokazivao 33-41, ugodnih plus osam za Jusupove trupe.

Dobra rola i pet uzastopnih poena mladoga Tonija Nakića vratili su Šibenčane u priključak početkom nastavka, no za potpuni egal trebalo je sačekati kombinaciju šibenske mladosti i iskustva Šarić-Bašić koja je u 26. minuti vratila stvari na početak (51-51).

Domaćine je čitavo vrijeme vukao stari vuk Vladimir Dašić koji je znalački koristio propuste obrane svog bivšeg sastava, no svaki put kada bi Šibenka ozbiljnije priprijetila stigao bi odgovor s druge strane. Nekad bi to bilo polaganje Fundića, nekada trica Gilberta i eto Zadra na dvoznamenkastoj prednosti uoči posljednjih deset minuta (59-69).

Kako i doliči susjedskom derbiju, domaćini se, nošeni bučnom podrškom Funcuta, nisu predavali te su početkom četvrte četvrtine 'stisnuli' u obrani i gotovo pune četiri minute ostavili Zadrane bez koša, što su iskoristili da se prišuljaju na samo dva poena zaostatka (67-69). Nalet domaćina nakratko je tricom odbio Uljarević, no ravnoteža u skoku koju su u momci Edija Dželalije uspostavili u drugome dijelu dala je nadu momcima s Baldekina da mogu otrgnuti puni plijen sportskim suparnicima iz Donatovog grada.

I umalo su u tome i uspjeli.

Vuko je bio polovičan za 71-75, no kada je najviše trebalo mirne su ruke s linije penala bili Ivanov i Vuković pa su bodovi na koncu otišli u Zadar.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Bryon Allen i Ive Ivanov sa 17, odnosno 15 poena, dok je domaćine predvodio Dašić sa 16 koševa.