Hrvatska
Zadar poveo u finalnoj seriji, ozlijedio se Jordano

Zadar poveo u finalnoj seriji, ozlijedio se Jordano

Autor: 057info Photo: KK Cibona - Mihal Jacic

HT Premijer liga

Košarkaši Zadra poveli su u finalnoj seriji HT Premijer lige, pobijedivši u prvoj utakmici Cibonu u Zagrebu rezultatom 70:77. Napravio je to Zadar unatoč brojnim izazovima koje je imao, ozljedu Jordana u ranoj fazi utakmice, probleme s osobnim pogreškama, pa i dvojbeno suđenje koje ga je dovelo u takvu situaciju. Unatoč svemu, Zadar je napravio „break" i nakon još jedne utakmice koja se igra u srijedu u Zagrebu, osigurao dva susreta na Višnjiku u kojima može osvojiti naslov.

Zadar je od početka htio pokazati da je on taj koji brani naslov prvaka te da Cibona unatoč prednosti domaćeg terena neće biti favorit. Nešto viša petorka Mavra, Carter, Marčinković, Bursać i Thompson donijela je vodstvo 7:0, a nakon pet minuta i Carterove trice 14:4. Mavrn prekršaj u napadu i izgubljene lopte Bursaća i Junakovića dale su priliku Ciboni da se brzo vrati u igru te je iu izjedančenoj igri četvrtina završila vodstvom Zadrana 20:24.

Cibona se jako mučila sa šutom za tri poena, ali je uspijevala do poena iz napadačkih skokova, što je problem koji Heblich nikako ne uspijeva riješiti. Veliki peh dogodio se Zadru u 15. minuti - u napadu nakon što je prethodno pogodio tricu proklizala je noga Antonija Jordana, zglob je napravio neprirodnu kretnju i bilo je izvjesno da će Zadar na ionako deficitarnoj poziciji ostati još tanji u ovoj utakmici, a možda i doigravanju. Nije bio dobro ni što Thompson i Bursać nisu uspijevali zaustaviti ulaske Brankovića i Radovčića pod koš, a pogotovo to što je Mavra igrao s već tri osobne pogreške, što je Cibona vješto koristila. Ako bi kapetan dobio pomoć suigrača u obrani, otvorio bi se otvoreni šut na drugoj strani, pa domaćini u takvom razvoju situacije na kraju poluvremena stižu do prvog vodstva (43:42).

Drugo poluvrijeme protjecalo je u igri s manje poena, očajnim šutom Cibone za tri poena (nakon prve ubačene promašili su sedam sljedećih), ali i četvrtim osobnim pogreškama Gnjidića i Bursaća. Bez Jordana, s opterećenim Mavrom i Junakovićem, red je čak došao i na Bralu, koji na isteku treće četvrtine nije uspio ubaciti otvorenu tricu pri rezultatu 53:58.

Najvećim problemom, uz Jordanovu ozljedu, Zadru su postale osobne pogreške - pet minuta prije kraja po četiri su imali Mavra, Carter, Drežnjak i Bursać! Ključni korak napravio je Dario Drežnjak pogotkom uz slobodno bacanje na 64:64, dvije sljedeće akcije Thomspon je okončao zakucavanjem a Drežnjak tricom (serija 10:0 u minutu igre) ubio svaku nadu Cibone minutu i pol prije kraja.

Najuspješniji igrač Zadra bio je Thompson s 15 poena i 9 skokova, uz standardnog Cartera treba pohvaliti Drežnjaka koji je postigao 12 (također 9 skokova), ali i one najvažnije u utakmici.