Hrvatska
Zadar s pričuvama sačuvao prvo mjesto, Dubrovnik trajao jednu četvrtinu

Zadar s pričuvama sačuvao prvo mjesto, Dubrovnik trajao jednu četvrtinu

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Sigurna pobjeda Zadra

Košarkaši Zadra večeras su uvjerljivo slavili u 28. kolu FAVBET Premijer lige protiv Dubrovnika rezultatom 88:70 (18:16, 26:12, 26:20, 18:22). Samo u prvoj četvrtini trajao je otpor gostiju, koji su iskoristili nešto slabiju napadačku igru prve postave. Već u drugoj Zadar je serijom 14:0 došao do nenadoknadive razlike te je uz veću ulogu igrača iz drugog plana mirno priveo utakmicu kraju. U sljedećem kolu košarkaši Zadra u petak gostuju kod Dinama-Zagreb.

STATISTIKA

U prvim minutama gledali smo siromašnu košarku, s malo smislenih i uspješnih akcija. Zadrova visoka postava pokušavala je rješavati situacije jedan na jedan pod košem, ali u tome nije bila nikako uspješna. Dubrovčani su „kupili mrvice sa stola“, koristili napadački skok ili loše postavljanje obrane i prvih pet minuta iskoristili za vodstvo 4:8. Serijom od sedam uzastopnih Zadrovih poena Ramljak je  vratio vodstvo domaćinima. Velike probleme i Žganecu i  Mazalinu pod košem je stvarao Cvitković, koji je u prvoj četvrtini postigao 11 poena te bio najzaslužniji za solidan rezultat na kraju prve četvrtine, 18:16.

Drežnjak, Klarica i Jambrović donijeli su u drugoj četvrtini nešto od neophodnog vanjskog šuta: u 16. minuti, nakon druge Klaričine trice rezultat je prvi put na dvoznamenkastoj razlici, 34:23. Do 18. minute serija Zadra narasla je do 14:0 i  vodstva 39:23, čime je otvoren prostor za kontrolu utakmice i uz veću minutažu igrača s klupe.

Malo koja momčad može parirati Zadru kada mu se otvori vanjski šut. Četiri trice u četiri minute nastavka pokrile su nešto mekšu igru u obrani, koja je ostavljala prostor za lagane poene Vujičića i Vodopije. Završnicu četvrtine obilježio je Klarica, koji je u manje od dvije minute postigao 11 poena, za +22 na njezinom isteku (70:48). Dubrovčani nisu do kraja uspjeli zaprijetiti zadnju, a za utjehu im ostaje pobjeda u zadnjoj četvrtini 18:22.

Uoči utakmice minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom košarkaškom treneru i sucu Zoranu Veselinoviću Vespi.

Danijel Jusup, trener Zadra: Dobili smo utakmicu, nije se nitko ozlijedio, moja je intencija bila da odmorimo Lakića i Božića. Žganec i Ramljak su igrali malo, s tog aspekta mogu biti zadovoljan. Neki su bolje a neki lošije iskoristili priliku, to ćemo analizirati danas i sutra. Bitno je da se trude, da je voljni moment utakmice i da ove utakmice uz ovakav ritam možemo pobjeđivati na ovakav način.  Prisiljeni smo da dečkima s klupe damo dosta veću minutažu.

Ivan Perinčić, trener Dubrovnika: Čudna utakmica, imali smo problema s dolaskom, stigli u zadnji čas, više od pola utakmice, čak smo i dobro reagirali, Morat ćemo poraditi da nam se više ovakve stvari ne događaja, možda da idemo ranije na put ili imamo dnevni odmor.

Lovre Klarić: Zadar je uvjerljivo prva momčad lige, to su pokazali i danas. Mi smo došli malo nezgodno s puta, pokvario nam se kombi, stigli smo pola sata prije utakmice. Nemam ništa za zamjeriti momcima, dali smo sve od sebe, moramo biti i malo realni.