Hrvatska
Zadar s Ramljakom, ali bez Božića, slavio u Dubrovniku

Zadar s Ramljakom, ali bez Božića, slavio u Dubrovniku

Autor: KK Zadar Photo: KK Dubrovnik

FAVBET Premijer liga

Košarkaši Zadra uvjerljivo su večeras u 20. kolu FAVBET Premijer lige slavili kod Dubrovnika rezultatom 64:83 (13:16, 8:21, 20:25, 23:21). Momčad Ivana Perinčića dobar otpor pružila je u prvoj četvrtini, no nakon velike serije Zadra u drugoj nije se uspjela približiti na zaostatak manji od dvadesetak poena razlike. Osim bodova Zadrane veseli i povratak kapetana Marka Ramljaka, kojemu je ovo bila prva utakmica nakon ozljede protiv Budućnosti VOLI u prosincu.


Dubrovnik je od početka krenuo agresivno, presingom po cijelom terenu, a u obrani zonom, preuzimajući rizik Zadrovih pokušaj za tricu.  Taj plan prilično je uspio, jer je iz daljine bio uspješan samo jednom Davis, no u napadu su domaćini bili bez rješenja za suparničku obranu, pa je nakon 6 minuta igre rezultat bio 2:8. Tri trice Guština promijenile su dinamiku utakmice, a da ne bi došlo i do potpunog preokreta zaslužan je bio kapetan Marko Ramljak, kojemu su ovo bile prve minute u ovoj kalendarskoj godini.

Zadar je u drugu četvrtinu ušao s prednošću 13:16, ali i dalje s manjim problemima u realizaciji. Kriznu situaciju u kojoj su Dubrovčani imali napade za vodstvo riješili su ponovno Ramljak tricom, Drežnjak i Mekić za vodstvo 15:24. Zadar je bio izuzetno dominantan pod koševima i Dubrovniku je jedina šansa bio vanjski šut, koji ih nije išao (3-17 za tricu u prvom poluvremenu), naravno zbog dobre obrane Zadra, ali i izostanka ozlijeđenog Filipa Vujičića. Serijom 11:0 Zadar dolazi do vrlo uvjerljivih 17:35 te na poluvrijeme nosi +16 (21:37).

Čini se da je prvo poluvrijeme obeshrabrilo Dubrovčane, koji su u nastavku teško izlazili na kraj s osnovnim problemima u obrani, bilo da se radi o skokovima ili slobodnim igračima pod obručem. Guštin je dugo ostao na 9 poena, proigrao je Dubelj, ali sve je to bilo premalo za momčad Zadrovog kalibra. Na kraju treće četvrtine bilo je +21 (41:62) I Zadar je mogao ležerno odigrati posljednjih 10 minuta.

U strijelce su se u Zadrovoj momčadi upisali svi igrači osim Božića, koji nije ulazio u igru, a najefikasniji su bili Petar Vujačić sa 17 poena i Adem Mekić sa 11. U desetak minuta igre Ramljak je ubacio 10 poena i najavio kako će biti potpuno spreman za sljedeći izazov Zadra, utakmicu protiv Mege MIS u utorak na Višnjiku. U domaćoj momčadi Dubelj je postigao 17 poena, većinu u trenucima kada je utakmica već bila odlučena.

Dario Drežnjak: Dubrovnik je igrao čvrsto u obrani, od početka su nam radili probleme u udvajanju na low postu, kasnije smo to riješili i došli do prednosti kojom smo riješili utakmicu. Borimo se za prvo mjesto u regularnom dijelu i pokušat ćemo zadržati tu poziciju.

Standings provided by Sofascore