Hrvatska
Regija
Magee i Kamenjaš pokvarili blagdansko raspoloženje na Višnjiku, Zadar se porazom u regionalnoj ligi oprostio od svoje publike

Magee i Kamenjaš pokvarili blagdansko raspoloženje na Višnjiku, Zadar se porazom u regionalnoj ligi oprostio od svoje publike

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Došli dečki po plaću za siječanj na Uskrsni ponedjeljak.

Zadar je u posljednjoj ovosezonskoj domaćoj utakmici u AdmiralBet ABA ligi poražen od SC Derbya rezultatom 71-76.

Završnica sezone regionalne košarke je pred vratima, ali uoči doigravanja valja odigrati sve utakmice odgođene zbog pandemije koronavirusa sad već u davnom siječnju. Zadar u četvrtak zatvara sezonu gostovanjem u Draženovom domu, a od domaćih navijača se oprašta (što se ovog natjecanja tiče) današnjim dvobojem 15. kola protiv Studenata iz Podgorice.

Iako utakmica za Zadar nije imala rezultatski značaj, svaka pobjeda je dodatni podstreh uoči završnice sezone u domaćem prvenstvu.

Aktualni hrvatski prvak je u susret ušao bez Martina Junakovića, dok od nama zanimljivijih izostanaka kod gostiju možemo istaknuti Borisa Tišmu, koji je out do kraja sezone.


Prvih pet minuta proteklo je u odmjeravanju snaga i brojnim promjenama vodstva. Duje Brala je u kontri sjajno proigrao Justina Cartera, koji je položio uz prekršaj Nikole Pavličevića, što je natjeralo Andreja Žakelja na prvu minutu odmora. Iako je Carter realizirao dodatno slobodno bacanje po povratku na parket (14-11), Zadrani nisu mogli odgovoriti na energetsku rekuperaciju gostiju. Serijom 12-0 u sljedeće tri minute gosti okreću vodu na svoj mlin i odlaze na +9 (14-23). Domaći su većinu svojih poena postigli iz reketa, dobrim dijelom nakon napadačkog skoka, iako Trevor Thompson nije uspijevao individualno probiti zid visoke linije Studenata. Nakon početnih sedam promašenih trica Zadrana Antonio Jordano prekida sušu te četrdesetak sekundi prije kraja prve četvrtine ubacuje s distance za podnošljivih 18-23.


Srđanu Helbichu su osim kratke rotacije na poziciji organizatora igre u tim trenucima glavobolju zadavali i Drežnjakovi problemi s prekršajima (tri u prvoj četvrtini), kao i slabo raspoloženi Thompson. Druga dionica se u prvoj nekoliko minuta mogla usporediti s minutama u kojima su gosti stvarali razliku u prvoj, pa je nakon nekoliko minuta razlika još jednom dosegla najviših devet poena (20-29). Umornog kapetana Mavru Helbich uskoro mijenja svježim Filipom Paponjom, koji je odigrao nekoliko kvalitetnih minuta na oba kraja parketa. Epilog prvog poluvremena - jedan posjed prednosti za goste (34-37). Zadar je svoju indisponiranost u dalekometnom šutu (2-14 za tricu) nadoknadio aktivnim ofanzivnim skokom (čak 11), ali je bilo jasno da se na taj način teško može parirati fizički snažnim Crnogorcima.

Otvaranje treće četvrtine je bilo jedno od boljih perioda u igri Zadra. Pavle Marčinković je u prvih nekoliko napada vezao zakucavanje iz kontre i dvije trice, pa su domaći u 24. minuti "nakon sto godina" prešli u vodstvo (45-44). No, tada se bude Fletcher Magee i Kenan Kamenjaš, koji u manje od dvije minute kombinirano ubacuju osam poena u nizu i prisiljavaju Helbicha na novu minutu odmora (45-52). Momentum je bio u potpunosti na strani gostiju, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s rezultatom 54-62.

Zadar otvara četvrti period na najbolji mogući način. U prve dvije i pol minute igre Drežnjak ubacuje tricu, Carter dva bacanja a Mavra polaže za 7-0 i minimalni zaostatak (61-62). Žakelj prekida nalet domaćih novom minutom odmora. Po povratku na teren, nova dobra obrambena akcija Zadra, ali promašaj Alekse Ilića nije završio u rukama domaćih, Tomislav Ivišić je iz odbijanca snažno zakucao i ostavio gledatelje bez daha. Nakon početnog šoka Zadrani se vraćaju u maloprijašnji momentum i na krilima sjajnog Duje Brale polovicom posljednje dionice došli do novog vodstva (68-66). Magee uzvraća novim ubačajem, a tri i pol minute prije kraja se dešava možda i ključni trenutak utakmice. Paponja je pratio Mageeja po cijelom terenu, ali u ključnom trenutku je zakasnio za desetinku sekunde i napravio prekršaj na Amerikančevom dalekometnom šutu koji prolazi kroz mrežicu. Magee realizira dodatno slobodno bacanje, a kad je Kamenjaš ubacio dvicu četrdesetak sekundi kasnije za 68-74, kao da je malodušje zavladalo u dvorani Krešimira Ćosića i malo tko je vjerovao u novi povratak Zadra. Uistinu, u posljednjim minutama je pokušavao Helbich s potpuno isključenim Thompsonom (1 poen, 0-11 iz igre), ali Crnogorci se nisu dali.

SC Derby je ovom pobjedom zaključio natjecanje u ovosezonskom izdanju AdmiralBet ABA lige, s omjerom 12-14 zauzeli su solidno 7. mjesto. Zadar je pobjedom u Splitu osigurao opstanak i u petak u Zagrebu kod Cibone igra za prestiž - isti protivnici će imati uvertiru u taj dvoboj već za dva dana u Ligi za prvaka.

Goste su do pobjede predvodili Fletcher Magee (26 poena, 5 skokova) i Kenan Kamenjaš (15 poena, 11 skokova, 6 asistencija). Kod Zadrana su prednjačili Justin Carter (16 poena), Duje Brala (10) i Dario Drežnjak (9 poena, 9 skokova).