Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Zadar se olako odrekao naslova prvaka. Kako će reagirati Partizan koji je ostao bez Eurolige?

Zadar se olako odrekao naslova prvaka. Kako će reagirati Partizan koji je ostao bez Eurolige?

Autor: Branko Tabak

Identične odluke, druge razine i posve različiti interesi.

Odluka Eurolige da poništi sezonu bez prvaka i sljedeću otpočne s istim članovima identična je onoj koju je HKS donio još 1. travnja.

U oba slučaja bile su to odluke za koje je procijenjeno da će izazvati najmanje štete za same organizacije, lige i klubove. Naravno u oba slučaja ima i oštećenih i nezadovoljnih.

U Hrvatskoj to su nižerazredni klubovi koji su uložili energiju i sredstva ne bi li se domogli višeg razreda natjecanja. Na nezadovoljstvo pravo su imali i Zadrani koji su u trenutku prekida natjecanja bili vodeća momčad HT Premijer lige. No više interesno, nego džentlmenski, nadajući se da će se istog obrasca držati i ABA liga (što bi značilo ostanak u ligi) odrekli su se, kako sami ističu 'neregularnog' naslova. Zanimljivo je da je i velika većina navijača Zadra prihvatila takvu formulaciju, zaboravljajući sva neregularna prvenstva u kojima su Zadrani bili zakinuti za trofeje. A nije da ih nije bilo. 

U Euroligi nezadovoljnici su klubovi koji nisu članovi elitnog natjecanja, ali su imali realne izglede to postati - Virtus Bologna i Partizan. Partizan je, štoviše, u trenutku prekida lige na dvije fronte (ABA liga i Eurokup) uvjerljivo kročio prema plasmanu u Euroligu (i bez pozivnice).

Ono što ove dvije odluke, HKS-ovu i euroligašku, čini različitima je dalekosežnost njihovih posljedica. Odluka Eurolige neizravno može dovesti do urušavanja ABA lige i učinit ju kolateralnom žrtvom jer FIBA pod svoje okrilje iz dana u dan dovodi sve respektabilnije klubove. Dogodi li se da Partizan umjesto ULEB-ovog Eurokupa izabere FIBA-inu Ligu prvaka opstojnost regionalne lige dolazi pod znak pitanja, a domino efektom to bi se moglo odraziti i na nacionalne lige (pa i one nižerazredne) zemalja koje imaju svoje predstavnike u ABA ligi.

Naravno, sve može završiti na protokolarnom gunđanju čelnih ljudi Partizana ne bi li prvom reakcijom amortizirali nezadovoljstvo navijača, a onda iskoristili dugo toplo ljeto za hlađenje usijanih glava, no nije isključena i drugačija službena reakcija crno-bijelih, uključujući pretrčavanje u FIBA-ino okrilje.

Takva odluka bila bi najveće iskušenje za ABA ligu od njezina osnutka. Presudna? Ne nužno. Opasna? To svakako!