Hrvatska
Zadar se rano odvojio pa 30 minuta patio protiv Dubrave

Zadar se rano odvojio pa 30 minuta patio protiv Dubrave

Autor: Luka Perić/KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Zadrani poveli 1:0

Košarkaši Zadra pobijedili su u prvoj utakmici četvrtfinala FAVBET Premijer lige momčad Dubrave rezultatom 78:61 (20:6, 20:21, 21:19, 17:15). Do pobjede su trener Danijel Jusup i njegovi igrači stigli nakon rastrgane igre tijekom svih 40 minuta, s puno pogrešaka i nervoze, ali i dalje s dovoljno kvalitete i koncentracije da se ne ugrozi pobjeda. Druga utakmica četvrtfinala igra se u nedjelju u Zagrebu s početkom u 17 sati.

Prve minute dale su naslutiti kojim će smjerom prva utakmica ovih dvaju protivnika u doigravanju. Zadar je inzistirao na čvrstoj obrani, posebice na isključivanju Ročka iz uigranih akcija, a napadačka igra bila je dovoljna da u 9. minuti povede 20:2. Bilo bi još i uvjerljivije da iz obruča nije iscurilo nekoliko „laganih“ polaganja, čak i pokušaj zakucavanja Ramljaka, što je bio problem i u nekim prošlim utakmicama. Prezimenjaci Andrej i Andrija Matić uspjeli su s dva ubačaja do kraja poluvremena povećati broj ubačaja za 200 posto, završilo je – 20:6.

Uspjela je Dubrava zamutiti vodu u drugoj četvrtini presingom po cijelom terenu, Zadar je olako izgubio nekoliko posjeda, pružio gostima priliku za brzim koševima iz tranzicije, nakon trice Rajaofere rezultat je 26:15. Razbudio se tricama Drežnjaka, Božića i Drežnjaka, na drugoj strani Vidović je povezao 5 poena a Vragović s istekom sirene zaključio poluvrijeme rezultatom 40:27. Drugu četvrtinu Dubrava je dobila 20:21.

Serijom 10:0 početkom treće četvrtine i vodstvom 52:29 Zadar je trebao osigurati mirnu završnicu, ali u sljedećih šest minuta samo jednom pogađa iz igre i gosti opet stižu na 15-ak poena razlike. Veliku nervozu iskazala je Jusupova momčad u posljednjoj četvrtini, čak četiri minute čekala je prvi pogodak, bilo je i izgubljenih lopti i tehničkih pogrešaka i promašenih zicera, ali srećom za nju i gosti su bili podjednako loši i to nisu uspjeli kazniti. Zadar je uspio zadržati dovoljnu razliku za sigurnu završnicu i prvu pobjedu u ovosezonskom play offu.

Najbolji učinak na utakmici imao je Karlo Žganec, koji je do svojih 14 poena stigao uz 11 od 12 pogođenih slobodnih bacanja, 10 skokova i valorizaciju 26. Lakić je bio najbolji strijelac s 21 poenom, a Luka Božić u jednoj rastrzanoj partiji s lošim šutem došao je na prag triple doublea s 8 poena, 11 skokova i 8 asistencija. Kod Dubrave Andrej Mati postigao je 17 poena, Vidović 15 a Rajaofera 11.

Danijel Jusup, trener Zadra: Ukazivali smo da taj start moramo biti pravi, tu smo bili dobri, pogotovo defanzivno iako smo promašivali zicere. Kad sam počeo mijenjati, kad napravim rotaciju drastično padamo. Igrači s klupe su reagirali izuzetno loše, to me brine, jer pet igrača teško može izvući utakmicu, pa i pritiv Dubrave koja je izuzetno ozbiljan protivnik. Stvorila se jedna tenzija, par minuta smo imali i sreću da su gosti bacali lopte u aut. Morat ćemo biti puno bolji i koncentriraniji ako mislimo proći u polufinale

Karlo Žganec: Dobro smo otvorili, koncentrirano, na nivou defanzivno, napravila se razlika. Dogodila se dekoncentracija, previše promašenih zicera, igrali smo na refule toplo-hladno, zbog naših gluposti su se vraćali. Bili smo mlaki, nismo bili na razini, moramo popraviti našu igru ako mislimo nešto napraviti. Uvjeren sam da znamo i možemo puno bolje, to moramo pokazati na terenu. Danas je osim početka partija bila ispodprosječna, u svim segmentima moramo dati više.

Marijan Bagarić, trener Dubrave: Bili smo ravnopravni većinu utakmice, nažalost ne i svih 40 minuta. Ako želiš igrati protiv realno kvalitetnije ekipe moraš doći fizički na njihovu razinu, u tome smo parirali. Mislim da su momci dali sve od sebe, nije išlo danas, bila je prava domaćinska utakmica. Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi, idemo kući spremati se i u nedjelju probati doći u neku šansu da pobijedimo. Momci su odigrali ovaj dio lige fenomenalno, trenirali su izvrsno, napravila se jedna kemija koja je odlična, čestitam im na tome. Nažalost, izgubili smo, ne možemo biti sretni i zadovoljni time, ali ostvaren je preduvjet borbe i htijenja. Ne možemo više računati na Hudsona, s njim je suradnja dogovorena do kraja regularnog dijela sezone i razišli smo se.

Mateo Vidović: Čestitke Zadru na pobjedi i mojim momcima na borbi, kao kapetan zadovoljan sam kako smo odigrali, karakterno, čvrsto, ispunili većinu onog što smo dogovorili, da im pariramo fizički u skoku i obrani. Da je ušlo nekoliko šuteva, izgubili nekoliko lopti manje, možda bi bili i bliže, imali smo dojam da smo tu cijelo vrijeme negdje. I njima je bila teška utakmica, selimo se u Dubravu, tamo im neće biti kao doma, dat ćemo sve od sebe da ovu seriju produžimo.