Hrvatska
Zadar se vraća u Jazine!

Zadar se vraća u Jazine!

Autor: Paulo Sarić

Petak, 7 rujna u 20 sati. Ne propustite predstavljanje nove momčadi Zadra i druženje s košarkaškim entuzijastima…

Službeno predstavljanje nove momčadi KK Zadar u 'Gradu košarke' nije postojalo godinama. Makar ne u službenom obliku i obliku kojega hrvatski abaligaš, s obzirom na svoju vjernu navijačku bazu – zaslužuje. No, nova uprava na čelu s direktorom Željkom Žilavcem i sportskim direktorom Branimirom Loginom pokreće nove vjetrove. Ruku na srce, ne pušu oni intenzitetom koji bi brojni Zadrani željeli. Umjesto bure imamo maestral. No, svi koji žive u Dalmaciji znaju kako maeštral dušu daje, pogotovo u ljetnim danima. Stoga će se ove godine, i to već u petak 7. rujna, u kultnim Jazinama održati službeno predstavljanje nove ekipe KK Zadar pred nadolazeću sezonu.

Za suparnika, ili bolje rečeno sparing partnera, izabrana je novoosnovana momčad KK Diadore, projekta zadarskih zaljubljenika u  košarku. Odnosno, kako sami za sebe kažu #entuzijasta.

- Skupili smo se da predstavimo hvale vrijednu akciju koja je inicirana od strane UN Tornado, novog zadarskog košarkaškog kluba - Diadora i KK Zadar. Radi se o utakmici kojom ćemo predstaviti ekipu za novu sezonu, ali i novi košarkaški klub u gradu. Susret će biti humanitarnog karaktera te će jedan dio prikupljenih sredstava ići Udruzi Down sindrom Zadarske županije te osnovnim školama u Zadru u vidu opreme za bavljenje košarkom – rekao je čelni čovjek zadarskog abaligaša i nastavio - htio bih svima zahvaliti na pomoći pri organizaciji. Nastojat  ćemo da sve protekne u veselom tonu, a predviđen je i zabavni program.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Na njegove se riječi nadovezao i kapetan zadarskog broda Šime Špralja.

- Koliko mi je drago, ne znam odakle bih počeo. Prva stvar - cilj je humanitarni, druga stvar – ponovno smo u Jazinama, a treća stvar – u Zadru imamo novi klub. Veseli me ova priča jer smo u nju krenuli svi zajedno i svi se borimo za jedan cilj. Trebamo si međusobno pomagati što je više moguće. Tko zna, možda jednog dana neki igrač Diadore zaigra za KK Zadar ili obrnuto… Veselim se novoj utakmici u Jazinama te se nadam da će atmosfera biti kao na zadnjoj utakmici u [HT Premijer] ligi. Igrati tamo je nešto posebno i nešto što svaki igrač mora osjetiti, pa makar i u pripremnom susretu – dodao je iskusni centar.

Cijeli je program iniciran od strane UN Tornado, lanjskog dobitnika nagrade 'Ponos Hrvatske'.

- Nije bilo teško odlučiti gdje će se igrati pošto svi znamo što nam znače Jazine i koliko će one same dovesti ljudi. Pozvat ćemo i nekoliko zadarskih izvođača da podignu atmosferu prije i za vrijeme same utakmice kako bi se malo promijenio ritam. Diadora je tek sklopila ekipu pa ne želimo da Zadar igra sto posto protiv njih – u šali je rekao predstavnik Tornada Vice Genda i otkrio motivaciju iza hvalevrijedne ideje - gledali smo predstavljanja kakva je KK Zadar imao 2000. godine i željeli smo napraviti nešto slično. Ova je momčad za nas jednako, i više vrijedna, nego tadašnja i želimo da momci od početka sezone znaju da ćemo biti uz njih. Pozvao bih sve Zadrane da se odazovu humanitarnoj akciji i pozvao bih ljude da dođu u što većem broju i kupe ulaznicu, ako već ne mogu doći u Jazine. One koji će doći pozvao bih da u dvoranu stignu sat vremena prije početka susreta, kao u dobre stare dane.


FOTO: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Zadrov će suparnik biti novoosnovani KK Diadora, projekt zadarskih košarkaških zaljubljenika koji će za koji tjedan imati premijeru u hrvatskoj košarci.

- Velika nam je čast što nas je Tornado prepoznao i predložio za ovu prijateljsku utakmicu. Svi naši igrači su ponikli u KK Zadar. Okupili smo se u interesu košarke. Zahvalio bih se kapetanu Šimi Špralji koji je najbolji ambasador zadarske košarke. Pokazivao je pravo zadarsko srce i radio ono što kapetan KK Zadar treba raditi – kazao je Tomislav Kabić, jedno od glavnih lica novog zadarskog projekta, nakon čega se dotakao problematike koja muči ne samo zadarsku, već i hrvatsku košarku zadnjih godina - košarka je u Zadru već godinama u blagom padu. Drastično je pao broj seniorskih klubova u zadnjih pet godina i svi zajedno trebamo raditi kako bismo stvari pomakli na bolje. Nadam se da ćemo se spustiti na ulice i u kvartove i pokušati animirati mlade momke da se nastave baviti košarkom.

Trener, odnosno trener-igrač KK Diadora je 27-godišnji razigravač Mario Pešut. Poznavateljima loptanja pod obručima zasigurno poznato ime koje je prošle sezone nosilo dres Sonik Puntamike, a prije toga je, uz inozemnu karijeru u Švedskoj i Njemačkoj, nosilo dres Zaboka.

- Zahvalio bih se svima koji su prepoznali naš entuzijazam. Pokušavamo doprinijeti na više planova, povezati ljude i privoliti ih košarci i KK Zadar. Mi smo ekipa koja je sastavljena isključivo od zadarskih igrača, bilo onih mlađih koji tek počinju, bilo povratnika, bilo nas nešto iskusnijih koji ćemo pomoći pri pokretanju priče. Utakmica je idealna prilika da pred punom dvoranom odigramo protiv Zadra i mladim igračima pružimo priliku da dožive pune Jazine.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Susret će imati humanitarni karakter, a dio prihoda će ići udruzi Down sindrom Zadarske županije.

- Zahvaljujem se svima u ime udruge na prelijepoj akciji. Prije svega UN Tornado te KK Zadar i KK Diadora. Sve što mogu reći jest neka pobijedi druženje, neka pobijedi košarka. Igraj Zadre volim te, igraj Diadora volim te – lijepim se riječima okupljenima obratila Klaudija Milin, predstavnica udruge Down sindrom Zadarske županije.

Cijelu je ideju projekta u nekoliko riječi, za kraj, najbolje sažeo direktor KK Zadar Željko Žilavec.

- Ako se radi ovoga na košarku upiše samo jedno dijete više, ako na koncu na parketu zaigra samo jedno dijete više nego bi zaigralo da nije bilo ove akcije -  mi smo postigli svoj cilj. KK Zadar će uvijek biti potpora ovakvim akcijama te nam je želja da se uhvatimo za isti štap i radimo za dobrobit košarke i čitavog grada.

Utakmica se igra u petak, s početkom u 20 sati u zadarskom 'Hramu košarke'. Iz UN Tornado sve zainteresirane pozivaju da u Jazine dođu najmanje sat ranije kako bi se stvorila atmosfera po kojoj je Zadar godinama bio poznat…