Hrvatska
Zadar šokantno gubio od Dinama 13:31, pa preokrenuo utakmicu i slavio

Zadar šokantno gubio od Dinama 13:31, pa preokrenuo utakmicu i slavio

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Ima pravo i Božić na loš dan

Košarkaši Zadra pobijedili su u 21. kolu FAVBET Premijer lige Dinamo-Zagreb rezultatom 77:73 (13:26, 19:13, 22:16, 23:18). Bila je to utakmica u kojoj je Zadar ušao u veliki zaostatak od 18 poena već na početku druge četvrtine, ali je strpljivom igrom smanjivao prednost i u neizvjesnoj završnici zasluženo slavio. Nakon večerašnje pobjede Zadar je praktički osigurao startnu jedinicu pred treći krug natjecanja, budući da bi za drugačiji rasplet trebao izgubiti obje preostale utakmice, protiv Depolink Škrljeva i Dubrave.

Kada je domaći trener Danijel Jusup najavljivao kako je Dinamo uvijek neugodan protivnik, vjerojatno ipak nije pomišljao koliko će neugodan rezultat biti nakon prve dvije minute, iako su u prvoj petorci bili Božić, Ramljak, Mazalin (s povezom oko glave) i Žganec, uz Vujačića koji je zamijenio Lakića u njoj. U četiri napada dinamovci su pogodili tri trice i jednom zakucali, poveli 3:11 pa je zadarski trener ekspresno pozvao minutu odmora.  

Seriju je zaustavio Žganec sa svojih pet poena, kratkotrajno je Zadar došao u kontrolu utakmice ali onda ponovno kreće nevjerojatna serija Dinama, dvije trice Vrgoča u dva napada i još jedna Majića za vodstvo 11:25! Na krilima šuta za tricu 6-8 Dinamo je prvu četvrtinu stvorio zalihu od 13 poena prednosti (13:26).

Uvukla se nervoza u zadarsku momčad, Mazalin je zbog prosvjeda dobio nesportsku pogrešku, Mikšić pogodio novu tricu za rekordno vodstvo 13:31.  Nije mogla vječno trajati preciznost gostiju, iako su trice i nadalje povremeno ulazile, ali i Zadar se pribrao, napravio seriju 15:3 i u jednom trenutku stigao na svega šest poena zaostatka (28:34). Srećom za Zadar, bizarni pokušaj horoga Garafolića skoro s centra, koji je od table ušao u koš, upućen je nekoliko desetinki sekunde nakon isteka vremena, pa je rezultat poluvremena bio 32:39.

Dugo su trajali grč i nervoza na obje strane u trećoj četvrtini, pri čemu je kapetan Zadra Marko Ramljak dobio tehničku pogrešku zbog prigovora. U 26. minuti Dinamo je još uvijek imao respektabilnu prednost (39:49), ali kreće serija Zadra (ponovno 15:3), s četiri trice u nizu. Posljednjom od njih Vujačić je Zadru u 30. minuti donio prvo vodstvo u utakmici – 54:52. Tricom u posljednjem napadu Brzoja je ipak sačuvao minimalno vodstvo gostiju na ulasku u posljednju četvrtinu.

Hendikep su gostima bili četvrti prekršaji dvojice bitnih igrača, Vučića i Mikšića. Zato smo gledali zanimljiv dvoboj Mazalina i Kraljevića, jedinih strijelaca svojih momčadi u više od 4 minute igre. Mazalin je ubacio 10, Kraljević 7 i tek je Garafolić poenom za 64:64 prekinuo njihovu „simultanku“. Arijan Lakić tricom je Zadru minutu i pol prije kraja prvi put donio prednost od četiri poena. Dinamo je držao nadu u preokret, sedam sekundi prije kraja došao do 76:73, ali Drežnjak pogađa bacanje nakon brzog prekršaja i Zadar slavi 77:73.

Igrač utakmice bio je Lovro Mazalin, koji je unatoč povezu oko glave i šavovima nakon ozljede s prošle utakmice postigao 23 poena, uz 10 skokova i 5 asistencija. Ramljak je postigao 14 poena, a vrlo dobar učinak imao je i Žganec, koji je također došao do brojke od 10 skokova. Dinamo su dugo u igri držale trice pogođene u prvom poluvremenu, ali u drugom je ponestalo i snage i širine klupe, pa su najviše poena postigli Vučić (15) te Kraljević i Garafolić (po 13).

Standings provided by Sofascore