Hrvatska
Regija
ABA Liga: Bitka za Dalmaciju pripala Zadru, Bursać blokirao Shorterovu tricu za pobjedu

ABA Liga: Bitka za Dalmaciju pripala Zadru, Bursać blokirao Shorterovu tricu za pobjedu

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Je li Stipanje riješilo opstanka pitanje?

Zadar je u susretu 13. kola AdmiralBet ABA lige na domaćem parketu svladao Split rezultatom 61-59.

Premda su Zadrani slobodnim bacanjima Aleksandra Bursaća poveli 2-0, igrači Srđana Subotića bolje reagiraju u početnom stadiju utakmice. Na krilima razigranog Roka Lenija Ukića rade seriju 9-0 i tjeraju Vladimira Anzulovića na prvu minutu odmora nakon nešto više od pet minuta čiste igre. Taktički potez domaćeg stratega urodio je plodom, pa je polaganje Darija Drežnjaka tako bio prvi zadarski ubačaj iz igre nakon pet i pol minuta igre. U idućem napadu Justin Carter krade loptu Lovri Runjiću i uspješno završava solo kontranapad, pa Subotić uzvraća time-outom svega četrdesetak sekundi nakon Anzulovićevog. Zadrani pokazuju više odlučnosti i čvrstoće u utakmici s visokim ulogom za obje momčadi, što rezultira s rukometnim rezultatom nakon prve dionice (11-10).


Otvaranje druge četvrtine ponovno pripada gostima. Razigrao se Toni Perković, koji je s nekoliko kvalitetnih akcija uspio odvojiti Splićane na dva posjeda prednosti. Prve minute za Žute je upisao i Amerikanac Shannon Shorter, koji je pokazao zavidan ofanzivni set vještina, te će svakako predstavljati veliko pojačanje Splićanima u nastavku sezone. Za razliku od njega, Trevor Thompson nije bio na razini kojom je pomalo i razmazio domaće navijače. Split je 3:45 prije poluvremena po drugi put otišao na najviših +7 (21-28), ali tada je na scenu stupio domaći kapetan Domagoj Mavra, koji je s dvije trice spriječio odvajanje Splićana na veću razliku. Na poluvrijeme se tako otišlo s dva poena prednosti za goste (30-32).


Ako je bilo ikakve dileme tko će bolje otvoriti treću dionicu utakmice, brzo je bila riješena. Sjajni Perković otvara polaganjem uz prekršaj indisponiranog Thompsona, na što veže tricu, pa Splićani nakon jedva dvije minute imaju dotad najviših +8 (30-38). No, na Perkovićevih šest poena istom mjerom još jednom uzvraća Mavra, pa utakmica još jednom ulazi u neizvjesne vode. Egal koncem četvrtine razbija Shorter, koji ubacuje za +3 Splita (44-47), što je i rezultat kojim se ušlo u posljednjih deset minuta.


Prokušani recept iz prve tri dionice se nastavio i u četvrtoj. Splićani se preko novih ubačaja Perkovića i Shortera još jednom odvajaju na tri posjeda (45-52), ali sjajni Mavra novim košem i asistencijama za Vukovića (trica) i Thompsona (polaganje) još jednom promptno anulira vodstvo gostiju. Slijedi razdoblje iznimno čvrste Zadrove igre u obrani koje remeti tek Perković zakucavanjem nakon ukradene lopte. Zadrani od 34. do 39. rade seriju 15-2 i minutu prije kraja dolaze do +6 (60-54). Dobrim dijelom je tome kumovala dva nerezonska šuta za tricu Nejca Bariča, kao i brojni prekršaji kojim su Zadrani dobijali prilike za lake poena. Da su Carter i Vuković realizirali slobodna bacanja u završnici, Split ne bi dobio priliku da se u kratkom vremenu vrati u susret. 

Međutim, Shorterova trica 45 sekundi prije kraja (61-59) je potpuno zakomplicirala situaciju. Zadar je krenuo u napad, ali manjak ideje i dobro udvajanje na Mavri je donijelo Splitu priliku da u posljednjih dvadeset sekundi kreira napad za pobjedu. Subotić je zvao minutu odmora i napravio akciju za čovjeka koji je trenucima prije pogodio važan šut. Na Shorteru je ostao Bursać, koji je dobrim radom nogu došao u poziciju da blokira Amerikančev šut za pobjedu, nakon čega je lopta u klasičnom fliperu odskakutala u kraj regularnog vremena i donijela važnu pobjedu Zadru, koji je sada s četiri pobjede u 13 utakmica na jedanaestom mjestu. Splićani imaju puno briga na pameti, s dvije pobjede su posljednji u ABA ligi i morat će se dobrano pomučiti u nastavku sezone žele li održati elitni status u regiji.

Najefikasniji u domaćim redovima bili su Mavra (19) i Carter (18), dok su kod gostiju prednjačili Perković (20) i Shorter (13)