Hrvatska
VIDEO: Zadar u završnici slomio Split i ostao usamljen na vrhu

VIDEO: Zadar u završnici slomio Split i ostao usamljen na vrhu

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Derbi kola

Košarkaši Zadra pobijedili su večeras u dalmatinskom derbiju momčad Splita rezultatom 88:80 (28:23, 16:19, 15:21, 29:17). Dvoboj lanjskih finalista natjecanja protekao je u atraktivnoj igri, aktivnom rezultatu jedne i druge momčadi kroz cijelu utakmicu, ali i bolji Zadar u završnici, Splićani su pokazali kako će biti opasan protivnik ove sezone, pogotovo kada se momčadi priključi Shorter.

Prva četvrtina umjesto očekivane nervoze donijela je igru bez obrana i šuterski obračun, koji je doveo do tridesetak postignutih poena u pet minuta igre. Nakon osam uzastopnih poena Lakića Zadar je vodio 10:7, tricama vraćaju Perković i Kalajžić, ali Zadar radi prvu veću seriju i dolazi do 28:20. Završnica prve i početak druge četvrtine pripada Splićanima: najprije je Shelton pogodio tricu sa zvukom sirene za 28:23, a Perkušić i Stevenson dodali dvije nove za brzi preokret – 28:29.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih amplituda u vodstvu – Zadar je vodio, Split povremeno stizao, najviše i dalje zahvaljujući dobrom šutu za tricu, u prvom poluvremenu 9-19. Vuko je tricom donio kratkotrajno vodstvo Splitu, no revanširao mu se Jambrović i na isti način zaključio prvo poluvrijeme (44:42).

Najveći izazov za Split bilo je držanje visoke razine šuta u nastavku, uz otežavajuću okolnost da i bez Shortera, koji je potpisao ali nije ima pravo igranja, ima trojicu Amerikanaca, a u FAVBET ligi istovremeno mogu igrati najviše dvojica stranih igrača. Jusup takvih problema (zasad) nema, jer su u momčadi bez hrvatske putovnice samo Mekić i Vujačić.


Seriju lošijih rješenja Zadra u napadu „začinio“ je zakucavanjem za 50:52 Funderburk, pa vidno nezadovoljni Jusup traži minutu odmora. Visoki izlasci na Perkovića nisu urodili plodom, jer bi se otvarao prostor za tricu Vuki i Kalajžiću, koji su to obilato koristili. Zadar je ostao bez rješenja u napadu, bila je primjetna kriza igre, čak je i indisponirani Božić vrijeme trošio na klupi. Na kraju je baš Perković istek napada iskoristio za još jednu tricu preko ruke i vodstvo Splita 59:63 na kraju treće četvrtine.

Cijela zadnja četvrtina igrala se „koš na koš“- nitko u niti jednom trenutku nije imao više od dva poena prednosti, sve do slobodnih bacanja Ramljaka za 81:78 minutu prije kraja. Zadar je u napadu bio raznovrsniji, ali Split je nastavio sa šutom za tricu oko 60 posto. Tri razlike Ramljak je polaganjem povisio na pet i Splitu je ostalo 40 sekundi za spašavanje utakmice, ali u tome nije uspio.

Zadar je do pobjede predvodio Karlo Žganec s 19 poena i 7 skokova, Lakić je ubacio 18, Ramljak 16 a Mazalin 15. U tricaški raspoloženom Splitu najefikasniji je bio Funderburk s 20 poena.

VIDEO SAŽETAK UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE!

Standings provided by Sofascore