Hrvatska
Grad košarke noćas neće spavati: Zadarska rapsodija na Višnjiku za obranu naslova Hrvatske

Grad košarke noćas neće spavati: Zadarska rapsodija na Višnjiku za obranu naslova Hrvatske

Autor: Luka Perić/KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Zadar je opet prvak države

Košarkaši Zadra prvaci su Hrvatske u košarci za sezonu 2023./24.! U majstorici za prvaka koja se igrala večeras na Višnjiku Zadrani su još jednom pokazali što znači grad košarke te su svoju momčad nosili do uvjerljive pobjede 93:66.

Zadru je ovo 11. naslov prvaka države, peti od samostalnosti Hrvatske, ukupno 22. trofej u klupskoj povijesti.

Zadarski navijači nadali su se kako će gosti već u prvoj četvrtini podleći atmosferi kao u prošlogodišnjem finalu, ali momčad Slavena Rimca otvorila je utakmicu vrlo smireno, s nekoliko pogođenih trica i brzih prodora Kučića uspjela povesti 10:13. Podrška s tribina ipak je dala snagu Zadranima da se brzo vrate u ritam i serijom 16:5, uz tricu Lakića u posljednjem napadu, na kraju četvrtine dođu na +8 (26:18)

Bio je to samo uvod u ono što je uslijedilo u drugoj četvrtini: u pet minuta igre Zadar je konto povisio za 12 poena, Split samo za 4 i vodstvo je već otišlo na +16 (38:22). Prijetio je Splitu scenarij iz prošle sezone, ali uspio se konsolidirati toliko da ostane na teoretski dostižnih 18 (49:31).

Minuta i pol drugog poluvremena trebala je da se ugasi i ta nada: tri napada, tri trice (dvije Lakić i Ramljak), Zadar ide na 58:31 i navijači lagano pripremaju završnu feštu. „Baš je dobro vidjeti te opet, staviti ruku na tvoja ramena“, pjevali su Zadrani, Drežnjak i Lakić ubacili su nove trice za 64:31 i nije potrebna velika mašta da se zaključi kako je sve završilo.

Zadar su do pobjede predvodili najbolji igrač Hrvatske Luka Božić s 19 poena i Arijan Lakić s 18. Shorter je s 18 poena bio najefikasniji Splićanin.