Hrvatska
Shorter s 35 poena predvodio Žute u triler pobjedi na Višnjiku i tako pokvario rođendansko slavlje Zadra

Shorter s 35 poena predvodio Žute u triler pobjedi na Višnjiku i tako pokvario rođendansko slavlje Zadra

Autor: Saša Ćirić Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Finiš sezone

Split je nakon produžetka na Višnjiku svladao Zadar rezultatom 91-101 u susretu 8. kola Lige za prvaka.

Dalmatinski derbi je trebao biti poslastica osmog kola lige za prvaka, i nije razočarao. Zadar je htio pobjedom na domaćem parketu proslaviti 77. rođendan, dok je Split s druge strane tražio tračak nade u borbi za "pole position" uoči doigravanja. Nikad nije zahvalno reći kako je pobjeda izvojevana u prvih pet minuta susreta, osobito ako isti ode u produžetak, ali je to razdoblje postavilo ton za sve ono što će se događati. Srđan Subotić je sa svojim stručnim stožerom odlučio napasti Zadar preko visokih pozicija, pa su neočekivani splitski junaci u tim trenucima bili Tonko Vuko i Josip Jukić. Subotićev imenjak Helbich je vrlo rano potražio alternativu starterima Thompsonu i Drežnjaku kroz Bursaća i Buljana, ali dok su Zadrani pokrpali rupe pod košem, počelo je curiti izvana. Razigrao se sjajni Shannon Shorter, za kojeg u prvom dijelu nije bilo rješenja sa zadarske strane. Nakon prvih deset minuta Splićani su imali +5 (19-24), dok su u drugoj dionici ubacili u brzinu više i na veliki odmor otišli s najviših +16 (32-48). Sve je u tim trenucima polazilo za rukom Žutima, napad je bio više no efikasan, dok su obrambeno zatvorili puteve do koša i pomaganjem sa slabih zadarskih šutera natjerali domaće na svega devet pokušaja za dvicu (!) u prvih dvadeset minuta. Zadar je imao malo prilika za skok (svega devet obrambenih), Split je gađao iznad 60% iz igre - ali ni u napadačkom dijelu nije bilo puno bolje jer su gosti odlično gradili skok.

Oko tisuću okupljenih gledatelja je bilo razočarano rezultatom i pristupom u prvom dijelu, ali da ova utakmica nije gotova dalo je naslutiti prvih par minuta treće četvrtine. Energični Martin Junaković je po tko zna koji put pronašao način da probudi svoju momčad, pa je uz pomoć Trevora Thompsona, Justina Cartera i Dominika Mavre gotovo prepolovio zaostatak već nakon četiri i pol minute (44-53). No, u ovako nervoznoj utakmici važno je sačuvati smirenost, a on to nije uspio već u idućem napadu. Napravio je prekršaj na Ukiću i nakon protesta dobio tehničku grešku, što mu je bila četvrta. Helbich ga je smjesta posjeo na klupu, što su Splićani iskoristili da još jedno vrijeme održavaju prednost između 10 i 15 poena. Ipak, u posljednje tri minute treće dionice Junakovićevu energiju "preuzima" Mavra i predvodi Zadrane u seriji 11-3 kojom se u posljednjih deset minuta regularnog vremena ušlo sa svega dva posjeda gostiju (61-66).

Minutu i pol se čekalo na prvi ubačaj u četvrtoj četvrtini, a nakon što je Thompson snažno zakucao nakon Marčinkovićevog dodavanja, činilo se kako ništa ne može zaustaviti Zadar u putu ka pobjedi. Nakon trica Cartera i Jordana Zadrani su po prvi put na utakmici došli u rezultatski plus (69-66), ali tada se kod Splićana budi i Toni Perković. Uzvraća tricom šest minuta prije kraja, pa susret ulazi u neizvjesnu završnicu. Dvije minute prije kraja Dario Drežnjak ubacuje tricu uz prekršaj Vuke i realizira dodatno slobodno bacanje (79-77). Jordano na drugoj strani dobija tehničku grešku zbog ometanja Ukića pri izvođenju lopte sa strane, a splitski doajen pogađa slobodno bacanje. Zadar se brani i daje loptu bijesnom Jordanu, koji odlučno ulazi pod koš i iznuđuje dva slobodna bacanja. Pogađa, Zadar je na +3 (81-78). Split uzvraća ubačajem Žganeca, a Drežnjak na drugoj strani iz diskutabilne situacije (pod prekršajem?) promašuje tricu iz kuta. Loptu uzima Shorter i promašuje tricu, a Perković nebeskim skokom gotovo uspijeva nadvisiti Thompsona - ali izgledalo je kao da su loptu uhvatili istovremeno. Međutim, sudačka trojka nije bila takvog mišljenja i smatrali su da je Perković bio prvi "na lopti", pa je mladi Splitov reprezentativac dobio priliku ubaciti dva bacanja za pobjedu. Ipak, prvo je promašio, pa je s drugim uspio tek poravnati rezultat (81-81). Zadrani su imali 18 sekundi za napad, ali su se spetljali te se otišlo u produžetak.

Prvih minutu i pol se igralo koš za koš, nakon čega Žganec pogađa tricu za 86-89. Ukić u sljedećem napadu diže na +5 (86-91), ali dvije minute prije isteka produžetka Carter uzvraća tricom. Ključne poene još jednom ubacuje rutiner Ukić, pogodivši tricu minutu i pol prije isteka produžetka (89-94). Zadrani se nisu oporavili od tog udarca pa su Splićani do kraja uspjeli ubaciti stotku i pobijediti s dvoznamenkastom razlikom.

Goste je do pobjede vodio sjajni Shannon Shorter (35 poena, 11 skokova), a veliku pomoć imao je u Roku Ukiću (20 poena, 5 asistencija) i Toniju Perkoviću (16 poena, 7 skokova). U zadarskim redovima prednjačili su kapetan Dominik Mavra (22 poena), Justin Carter (18 poena, 7 skokova, 6 asistencija) i Martin Junaković (13 poena).

Borba za prve tri pozicije je tako u posljednja dva kola dobila novu dimenziju, u kojoj sve tri upletene momčadi imaju šansu doći do broja jedan. Dobar dio odgovora na ta pitanja dobit ćemo već u petak, kada Cibona gostuje na Gripama.