Hrvatska
Zadar izborio majstoricu na krilima sjajnog Cartera i odlične obrane u drugom poluvremenu, odluka pada na Gripama

Zadar izborio majstoricu na krilima sjajnog Cartera i odlične obrane u drugom poluvremenu, odluka pada na Gripama

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Poznat je i drugi finalist domaćeg prvenstva.

Zadar je izborio treću utakmicu polufinala doigravanja domaćeg prvenstva pobjedom protiv Splita rezultatom 76-57.

Uzvratni susret polufinala doigravanja domaćeg prvenstva između Zadra i Splita bio je četvrti ovosezonski na Višnjiku. Splićani su u domaćem prvenstvu slavili dvaput, još je svježe sjećanje na susret otprije gotovo mjesec dana koji je bio odlučen u produžetku, dok je u ABA ligi na Stipanje Zadar upisao bodove u još jednoj neizvjesnoj završnici (Bursać blokirao pokušaj trice tek pridošlog Shannona Shortera).


Očekivala se slična neizvjesnost i u ovom susretu, ali jedan važan faktor nije išao na ruku Splićanima. Kako nam je u kratkom razgovoru na poluvremenu objasnio pomoćni trener Žutih Boran Grgin, Toni Perković je jutros dobio visoku temperaturu popraćenu probavnim tegobama, pa je sav ofanzivni teret pao na leđa Shortera i u manjoj mjeri Roka Ukića. U prve dvije četvrtine ključ je bio u htijenju i borbenosti. Visoka linija Splita je odlazila na ofanzivni skok i kvalitetno branila defanzivni, pa ne iznenađuje podatak da su iz druge šanse uspjeli ubaciti čak deset poena više od Zadrana (14-4). Obje momčadi su ubacile po 4 trice iz 12 pokušaja, ali kod Zadra je lopta solidno kružila i "disala", dok je Split na poluvremenu imao tek četiri asistirana ubačaja. Zbroj ovih činjenica i podataka dao je plus dva za goste nakon prvih dvadeset minuta (34-36).


Bilo je jasno da će Srđan Helbich morati probuditi svoje igrače. Možda je svoj obol u razgovoru na poluvremenu dao i nedavno operirani Domagoj Vuković, koji se u dvorani pojavio po prvi put nakon teške ozljede koju je zadobio prije više od mjesec i pol dana u dvoboju s Megom. Prve minute treće četvrtine su pokazale da je Zadar izašao na parket s puno borbenijim pristupom, prednjačili su rastrčani Bursać i probuđeni Thompson. O razini obrambenog intenziteta dovoljno govori podatak da su Splićani prvi ubačaj iz igre u drugom poluvremenu upisali na ulasku u 28. minutu. Iako u napadu nije sve savršeno štimalo, Zadar je s 25-9 u trećoj četvrtini potpuno preokrenuo utakmicu uoči posljednjih deset minuta (59-45).


Subotić je pokušavao održati svoju momčad u igri, ali zbog pet prekršaja su ostali bez većeg dijela visoke linije (Žganec, Jones, Jukić), pa je u igru morao ući i veteran Mateo Kedžo. Zadrani su do kraja uspjeli očuvati prednost i slaviti s najviših +19.

Majstorica je prema tempu odigravanja trebala pasti na četvrtak, ali kako se tog dana na Poljudu igra finale nogometnog Kupa između Hajduka i Rijeke, s velikom sigurnošću možemo tvrditi da će Split i Zadar istrčati na parket Gripa u petak.

Domaće su do trijumfa predvodili Carter (21 poen, 7 skokova), Thompson (14 poena, 8 skokova) i Drežnjak (13 poena), dok su u gostujućim redovima prednjačili Shorter (20 poena, 7 skokova) i Vuko (15 poena, 6 skokova).