Hrvatska
Regija
Tko će kome... Mavra i Shorter "okrenuli" Zadar u drugom poluvremenu, Split se odvojio od dna regionalne lige

Tko će kome... Mavra i Shorter "okrenuli" Zadar u drugom poluvremenu, Split se odvojio od dna regionalne lige

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Regionalno regionalni derbi.

Split je na gostovanju na Višnjiku pobijedio Zadar u susretu petog kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 74-76.

Drugi dio serijala dalmatinskih derbija Zadra i Splita došao je, koji sat manje-više, točno tjedan dana nakon prvog. Podsjetimo se, Zadar je prošlog petka (iako to konačni rezultat ne sugerira) u susretu domaćeg prvenstva relativno suvereno slavio na Gripama (83-89). Danijela Jusupa je osobito mogla veseliti činjenica da je pobjeda izvojevana bez raubanja Luke Božića, ali teško je vjerovati da je Srđan Subotić bacio sve karte na stol. Nije tajna da naši abaligaši u ranoj fazi sezone fokus stavljaju na rješavanje pitanja ostanka u najvišem regionalnom rangu, pa je bilo za očekivati da će Žuti doći u dvoranu Krešimira Ćosića maksimalno koncentrirani i motivirani.


Splićani su malo-pomalo počeli uklapati u momčad dva visoka Amerikanca, Nelsona i Sullivana, dok s druge strane na duži rok ne mogu računati na Vuku i Đogu. Kod Zadra značajnih izostanaka nema, svi su spremni za duel u kojem bi pobjeda bila višestruko vrijedna.

Početak je jako podsjetio na onaj iz Splita. Žuti su potvrdili naša nagađanja uoči susreta, izašli su na teren s velikim motivom. Raspoložen je bio Shorter, a tricu je pogodio čak i generalno neprimjetni Sullivan. Energija sjajnog Luke Božića je bila glavno pogonsko gorivo Zadra, koji u sedmoj minuti napokon dolazi do prvog vodstva (15-14). Do kraja prve četvrtine domaći dižu vodstvo na tri poena razlike (21-18), a pomalo nevjerojatan je podatak da Jusup nije izvršio niti jednu izmjenu. Početna petorka Davis - Jordano - Žganec - Božić - Ramljak je u igri provela punih deset minuta. U drugoj dionici Jusup napokon stavlja u igru svog drugog najboljeg igrača Drežnjaka, ali Dreletova reakcija nije bila dobra. Nakon jedva minute i pol na kontu ima dvije osobne pogreške, koje nedugo nakon toga obogaćuje još jednom. Split u tim trenucima živi od Shorterovog nadahnuća, čija prodornost donosi rezultate. Žuti dolaze još jednom do vodstva nakon alley-oop polaganja Runjića na Mavrinu asistenciju (27-29). Ipak, Zadar na mišiće preokreće i na poluvrijeme odlazi s dva posjeda prednosti (37-31).

Jusupova momčad na otvaranju drugog poluvremena nastavlja gdje je stala u prvom. Već nakon dvije i pol minute na semaforu svijetli najviših +13 (44-31). Je li to to, je li Split slomljen? Ne, Žuti se ne predaju. Budi se dojučerašnji kapetan Zadra Mavra, koji nakon slabog prvog dijela (tek tri poena) pronalazi pravi recept i brojnim prodorima, asistencijama i dalekometnim šutevima ekspresno vraća Splićane u egal. Minutu i pol prije kraja treće dionice opet smo unutar jednog posjeda (52-50), što je ujedno razlika kojom se ušlo u posljednju četvrtinu (54-52).

Ne da Zadar vodstvo, u 33. minuti je 63-56 nakon novog Božićevog ubačaja. Subotić ne prepušta ništa slučaju, zove minutu odmora. Pokazat će se da će minute koje slijede usmjeriti utakmicu ka konačnom ishodu. Prekasno probuđeni Drežnjak mora podići ruku po četvrti put, ovaj put zbog flopanja. Shorter pogađa bacanje, da bi iz dodatnog napada nakon Sullivanovog ofanzivnog skoka Mavra pogodio tricu. Već u idućem napadu Mavra pametno koristi kaos u obrani domaćih te uz polaganje iznuđuje peti prekršaj Drežnjaka te izjednačuje rezultat na 63-63. Ramljak promašuje tricu, što vodi do Shorterovog koša na drugoj strani za totalni preokret (63-65). Ovaj put minutu odmora zove Jusup, ali ne uspijeva izvući maksimum iz svoje momčadi. Split majstorski održava minimalnu prednost (sjajnih nekoliko napadačkih reakcija kapetana Jukića) i samo u jednoj prilici dvije i pol minute prije kraja Zadar uspijeva poravnati rezultat (71-71). U završnici gosti sjajno brane Božića, skupljaju obranu tjerajući ga na greške. Ipak, Zadar dolazi do prilike za pobjedu. Dotad s linije bacanja nepogrešivi Shorter promašuje slobodno bacanje kod rezultata 74-76, a Jukić prerano ulazi u reket. Zadru je ostalo nešto manje od deset sekundi za posljednji napad, ali lopta nikako ne pronalazi Božića. Tricu iz očaja poteže Čampara, ali nije ni blizu. Split tako dolazi do prve pobjede u ovosezonskom izdanju ABA lige i tako ostavlja nadu u ostanak.

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bili su Shorter (22 poena, 9 skokova) i Mavra (20 poena, 7 asistencija), dok su kod domaćih prednjačili Božić (24 poena, 11 skokova, 5 asistencija) i Davis (13 poena, 5 skokova).