Hrvatska
Trideset minuta Zadrovog vodstva nije bilo dovoljno za pobjedu protiv Splita bez Mavre i Ukića u reprizi abaligaškog dvoboja

Trideset minuta Zadrovog vodstva nije bilo dovoljno za pobjedu protiv Splita bez Mavre i Ukića u reprizi abaligaškog dvoboja

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

HT Premijer liga.

Split je svladao Zadar na Višnjiku u susretu 15. kola HT Premijer lige rezultatom 81-84.

Oba večerašnja suparnika imala su težak zadatak zbog kratkog vremena rekuperacije od vikend obaveza u ABA ligi. Splićani su imali tri dana odmora ali s putovanjem iz Ljubljane, dok su Zadrani ostali kod kuće - s jedva 48 sati vremena za pripremu za ovaj dvoboj. Danijel Jusup još uvijek ne može računati na usluge ozlijeđenog Leona Šantelja, dok je Srđan Subotić u Zadar došao bez dva najiskusnija razigravača - viroznog Dominika Mavre i iskusnog Roka Ukića, koji još hvata natjecateljski ritam.

Strateg Splita je u početnu petorku ubacio jedno iznenađenje, tzv. Ivo Baltić specijal Jasmina Repeše. Mladi centar Marino Dubravčić je odigrao tek početnih pet minuta, ali nije ostavio loš dojam, dapače. Zadrani su malo tražili pravu formu, za što je najzaslužniji bio ofanzivno raspoloženi Dario Drežnjak. Nakon prve četvrtine domaća momčad je imala +10 (25-15) i činilo se da ima recept za neugodne Splićane. Sredinom druge četvrtine je razlika narasla na, pokazat će se, najviših 13 poena (44-31), ali s jednim vrlo bitnim detaljem - obje momčadi su iskoristile sve raspoložive minute odmora i posljednjih tri i pol, četiri minute prvog poluvremena su sličile stihiji kao da se igra nekakva revijalna utakmica. U takvoj situaciji bolje su se snašli Splićani, koji su do poluvremena praktički prepolovili zaostatak (52-45).

Bolje otvaranje treće dionice domaćih s mini-serijom od četiri poena još jednom je odvela utakmicu u dvoznamenkastu razliku. Nitko nije mogao slutiti da će to biti posljednji put. Split se u odsustvu Mavre jako oslanjao na američku osovinu Shorter-Nelson, pri čemu je potonji svojim snalaženjem u reketu stvarao ogromne probleme lakim Zadrovim centrima. Na njihov učinak kvalitetno su se nadovezali Lovre Runjić i mladi Boris Tišma, koji je svojim dalekometnim šutevima bio X-faktor na ovoj utakmici. Splićani se do kraja četvrtine potpuno vraćaju u igru, u posljednjih deset minuta ulazi se s rezultatom 65-63 u korist Zadra. Splićani brzo prelaze u vodstvo, nakon nekoliko minuta imaju +3 (67-70). Zadar energijom ponajprije kapetana Ramljaka i angažiranog Božića odgovara serijom od sedam poena u nizu, te se u tim trenucima činilo da je nalet gostiju uspješno otklonjen. No, nova Tišmina trica vraća Žute u igru. Pitanje pobjednika je riješeno u posljednje dvije minute. Splićani su opet pronalazili sjajnog Nelsona, dok s druge strane Zadrani nisu mogli kupiti koš ni pod razno. Dodatni problem stvorila je nova nesmotrena reakcija Luke Božića, koji je na jedan prekršaj Tišme instinktivno reagirao i dobio za to nesportsku pogrešku. Ušlo se u zadnjoj minuti u faul završnicu, pri čemu valja istaknuti da je zadarska publika u dva navrata ostala u nevjerici zbog sudačkog "gutanja zviždaljke" na ulazima Božića odnosno Drežnjaka. Kalajžić je sedam sekundi prije kraja imao priliku s dva bacanja osigurati pobjedu gostima, ali promašuje drugo. Loptu hvata Ramljak, kojeg neobjašnjivo nitko od Splićana nije faulirao. Njegov šut za produžetak nije pronašao metu te su gosti mogli početi sa slavljem. Zadar je vodio čak trideset minuta, dok su Splićani sa jedva pet minuta prednosti uspjeli doći do vrijedne pobjede u HT Premijer ligi, čime su izbili na prvo mjesto na tablici s 12 pobjeda i 3 poraza. Ova utakmica, iako u njoj nije bilo Dominika Mavre, jako je podsjetila na međusobni abaligaški dvoboj iz ove sezone u kojem je Zadar imao u jednom trenutku +11, ali su Splićani u drugom poluvremenu uspjeli doći do preokreta.

Najefikasniji u redovima Žutih bili su Nelson (22), Shorter (16) i Tišma (15), dok su Zadrane predvodili Drežnjak (23), Božić (18) i Ramljak (10).