Hrvatska
Ukazao se u ključnom momentu: Shannon Shorter donio Splitu pobjedu tricom u najvažnijem trenutku, Zadrani mogu žaliti za propuštenim

Ukazao se u ključnom momentu: Shannon Shorter donio Splitu pobjedu tricom u najvažnijem trenutku, Zadrani mogu žaliti za propuštenim

Autor: Saša Ćirić Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Liga za prvaka.

Split je slavio na gostovanju kod Zadra u prvom kolu Lige za prvaka rezultatom 83:84.

Dalmatinski abaligaši su u ovaj susret ušli u dijametralno suprotnim raspoloženju. Dok su Zadrani još uvijek liječili rane od teškog poraza na gostovanju kod FMP-a začinjenog ozljedom Luke Božića, Splićani su pobjedom nad Mornarom dodatno oplemenili sjajnu igru u drugom dijelu sezone, a osobito u ovoj kalendarskoj godini.


Ove momčadi nemaju tajni, no, možda ipak jednu. Danijel Jusup je u ovom susretu mogao po prvi put računati na iskusnog braniča Adema Mekića, koji je bio jedan od glavnih generatora dobrih minuta zadarske momčadi u prvom poluvremenu. Iako dočekan s velikom dozom skepse od strane zadarskog navijačkog korpusa, Mekić je pokazao kako je taktički iznimno potkovan, a svojom visinom i staturom se odmah uklopio i u Jusupove obrambene sheme. 

Osim početnih 0-2, Splićani su vodstvo u kompletnom ostatku prvog poluvremena "prepustili" domaćoj momčadi. No, Subotić je mogao biti zadovoljan. Zašto? Zadar, kojem je Božić u ovom susretu bio u ulozi dodavača ručnika s klupe, je ciljano uzeo koncepcijski rizik na igračima koji su okarakterizirani kao najmanja prijetnja s distance - konkretno, na Lovri Runjiću i Mati Kalajžiću. I, dok je taktička zamka na Runjiću upalila, Kalajžić je s tri trice iz isto toliko pokušaja praktički sam (o)držao Split u rezultatskom priključku u prvih dvadeset minuta (44-41). 

Zadar je živio na inspiraciji Mekića i sveprisutnog kapetana Ramljaka (oba po 11 poena), dobru dionicu imao je i Leon Šantelj (9 poena za šest minuta). Subotić je od svojih najboljih igrača dobio jedno veliko ništa - Shannon Shorter je ostao bez poena (šut iz igre 0-7), Dominik Mavra tek dva (šut iz igre 1-4). Kako su Zadrani polako nalazili lijeka za Kalajžića, tako su do daha dolazili Mavra i kapetan Roko Ukić. S druge strane, razigrao se Dario Drežnjak, pogađao je iz svih pozicija. No, Jusup nikako nije pronašao formaciju koja bi Splićane uspjela slomiti do kraja. U posljednjih deset minuta se ušlo s +9 za Zadar (68-59) i činilo se kako je domaća momčad u kontroli nad rezultatom, neigranju Božića unatoč. 

Kod Splita se razigrao Mavra, kako šuterski, tako i razigravački, od čega je najviše profitirao Sullivan. Polovicom posljednje dionice Zadar još jednom, pokazat će se posljednji put, ima +9 (75-66). Splićani se ne predaju, sto sekundi do kraja Sullivan pogađa tricu na Mavrinu asistenciju za dolazak na posjed zaostatka (82-79). 

Zadrani su potpuno grogirani, nedostaje im mirnoće u napadu i koncentracije u obrani. Kalajžić četrdesetak sekundi prije kraja smanjuje na poen zaostatka, a na drugoj strani Drežnjak lukavo iznuđuje peti prekršaj Sullivana. Prvo bacanje pogađa, drugo promašuje. U gužvi je najspretniji Karlo Žganec, kojeg faulira Tyrell Nelson. Ako pogodi oba, Zadar ima četiri poena plusa i vjerojatnu pobjedu. Malobrojna publika ne može vjerovati, Žganec dvadesetak sekundi prije kraja promašuje oba, loptu hvata Shorter. Amerikanac je do tog trenutka imao šut iz igre 1-11, ali s punim samopouzdanjem je uzeo loptu i dignuo se na šut s dobrih osam metara. Lopta ulazi, Splićani u ekstazi, dvorana na trenutak zanijemila, što je odmah zamijenio zvuk glasnog negodovanja i nezadovoljstva. Jusup zove minutu odmora na kojoj crta akciju za Drežnjaka, ali u izvedbi je nešto zapelo. Lopta je završila kod Arijana Lakića, koji promašuje težak (očajnički) šut za tricu, te je slavlje gostiju moglo početi.

U situaciji u kojoj su četiri momčadi ušle u Ligu za prvaka s istim omjerom (18-4) svaka pobjeda u međusobnim susretima je dvostruko važna. Ako je ostvarena na gostovanju, i više. Split je trenutnom formom najozbiljniji favorit za osvajanje domaćeg prvenstva. Hoće li uspjeti u tome, ostaje nam vidjeti u završnici sezone.Kod pobjedničke momčadi su prednjačili Kalajžić (22 poena, šut 8-10), Sullivan (16 poena, 6 skokova) i Mavra (12 poena, 4 asistencije), dok su kod Zadrana najefikasniji bili kapetan Ramljak (20 poena, 5 skokova), Drežnjak (19 poena) i Mekić (15 poena, šut 7-10).


">