Hrvatska
Zadar u dramatičnoj završnici slavio kod Šibenke

Zadar u dramatičnoj završnici slavio kod Šibenke

Autor: KK Zadar Photo: Milan Balaban/GKK Šibenka

Prvak se namučio

Košarkaši Zadra nastavili su pobjednički niz u FAVBET Premijer ligi, slavljem protiv GKK Šibenka na Baldekinu rezultatom 75:80 (18:21, 22:18, 23:21, 12:20). Pobjeda je jedino čemu se Zadrani imaju radovati, budući da su domaćini i bez trojice igrača (Paić, Topolović, Pleadin) do zadnjeg napada bili u igri za pobjedu, dok je Jusup morao trošiti prvu momčad do krajnjih granica kako u Crnu Goru (SC Derby, ponedjeljak, 18 sati) ne bi otputovao s porazom. Za utjehu, Šibenčani su prošle godine na svom parketu i pobijedili.

Zadar je utakmicu otvorio petorkom Lakić, Ramljak, Božić, Jambrović i Žganec. Počelo je dobro, u prve tri minute oni su stvorili prednost 0:7, ali kreće nevjerojatna serija igrača Šibenke Armina Hrštića, koji postiže tri trice, koš uz slobodno za bacanje te predvodi svoju momčad do serije 14:2 i vodstva. Jusup uvodi Mazalina i Drežnjaka, a potonji s 8 poena u prvoj četvrtini vraća Zadru prednost na kraju četvrtine (18:21).

Hrštić je prošle godine u Šenčuru pokazao da može biti ubojit strijelac, što je ove večeri dokazao sa 17 poena u prvom poluvremenu (na kraju 28). S druge strane ohrabrujuća je bila igra Klarice, koji je u samo 2,5 minute postigao osam poena. U završnici Zadar gubi nekoliko posjeda lošim dodavanjima, pokušaji s vanjskih pozicija ne ulaze u koš i domaćini odlaze na odmor s prednošću 40:39.

Šibenka nastavlja pritiskati i u trećoj četvrtini. Zadar je bio dominantan u skoku, loš u šutu, ponovno s puno izbačenih i malo pogođenih trica. Ni jedna ni druga momčad nije u ovom dijelu imala više od 4 poena prednosti, završnicu je opet nešto bolje odigrala Šibenka i u zadnju četvrtinu ušla s prednošću 63:60.

Zadar ni s najjačom postavom nije uspio uspostaviti kontrolu nad utakmicom. Ponovno je zabljesnuo Hrštić s nekoliko trica, Božić je zaustavljen udvajanjima a brojne lopte izgubljene su u pokušajima brzih realizacija. Sve do 36. minute Šibenka je diktirala ritam utakmice, nakon čega Mekić i Žganec dvjema tricama prvi put nakon dugo vremena dovode Zadar u prednost od dva posjeda. Jednu tricu pogodio je i Božić, koji je nakon toga stradao u sudaru s reklamnim panoom. Nasreću, bez težih posljedica.

U posljednju minutu i pol utakmice ulazi se s minimalnom prednošću (75:77) i minutom odmora Zadra. Veliku nemoć pokazivao je u napadu, nije prolazio ni šut ni igra jedan na jedan, a Šibenik ima priliku iz kontre izjednačiti ili povesti. Na sreću Zadrana Babiću ispada lopta iz ruku, ostaje samo deset sekundi i Šibenčani idu na brzi prekršaj. Ramljak pogađa prvo bacanje, Žganec hvata loptu nakon promašaja drugog i zaključuje polaganjem za 75:80.

Gotovo nestvarno zvuči podatak da je Zadar u ovakvoj neizvjesnoj utakmici imao čak 58 skokova, dvadesetak više od Šibenčana. Gdje se istopila ta prednost? Božić je „gađao“ tricu 2-10, Drežnjak 3-10, Ramljakov ukupni šut bio je 6-14, nije se proslavio ni Vujačić koji je doveden kako bi prijetio s vanjskih pozicija, a Mazalin je igrao relativno malo da bi upao u ovakve probleme. Drežnjak je na kraju prikupio 23 poena (uz 15 skokova!), Ramljak 15 i Božić 13, svi drugi ostali su na jednoj znamenki. Kod Šibenke daleko je najbolji bio Hrštić (28 poena, 7 trica), kada je on izgubio snagu pala je i igra cijele momčadi.

Standings provided by Sofascore