Hrvatska
Zadar u dramatičnoj završnici 'srušio' Cibonu, ponovno isključen Veljko Mršić

Zadar u dramatičnoj završnici 'srušio' Cibonu, ponovno isključen Veljko Mršić

Autor: Branko Tabak

HT Premijer liga.

Zadar je u derbiju hrvatske košarke pobijedio Cibonu u Zagrebu 78-80.

Sjajnim šuterskim otvaranjem, šest trica iz osam pokušaja, Cibona je stekla prednost od desetak poena koju je držala većim dijelom susreta. 

Početkom zadnje četvrtine Zadar je izjednačio (59-59), a Krešimir Radovčić povukao Cibose na plus 6 (65-59). Sedam i pol minuta prije kraja nakon prilično nepotrebno grubog prekršaja Darka Planinića nad Kodijem Justiceom Veljko Mršić je reagirao prema sucima i zaradio dvije tehničku pogrešku pa i isključenje. Drugo je ovo isključenje trenera Zadra u dva kola. Slična situacija dogodila se i na utakmici u Jazinama u susretu Zadra i Splita kada je Mršić također burno reagirao na 'iznuđeni' prekršaj za tri poena Ilije Đokovića, no tada je prednost Zadra iznosila dvadesetak poena.

Mršićevo isključenje u Draženovom domu snažno je motivirao Zadrane te su zaostatak od osam poena (67-59) neutralizirali u tren oka s osam povezanih poena (dvije trice) probuđenog Justicea (70-70). Pri tom rezultatu zbog pete osobne pogreške iz igre je izašao Chinanu Onuaku kojeg je odlično zamijenio Jure Planinić.

U uzbudljivoj završnici Justice je nakon dva promašena slobodna bacanja Radovčića, nastavio svoju seriju za vodstvo Zadrana 70-72. Uzvratio je Roko Prkačin koš faulom (73-72).  Tada na scenu stupa Jure Planinić koji dva puta zabija 'na drugi obruč' za zadarskih plus 3 (73-76).

Cibona je u drugom poluvremenu promašila devet trica iz devet pokušaja, no u vrlo važnim trenutku Lovro Gnjidić zabija za tri poena i izjednačenje 76-76. Vrlo raspoloženi kapetan Zadra Dominik Mavra bacanjima vraća Zadar u vodstvo (76-78), odgovorio mu je istom mjerom Darko Planinić (78-78). Justice promašuje na jednoj, a Drežnjak na drugoj strani. Mavra je još jednom iznudio prekršaj i 24 sekunde prije kraja doveo goste do vodstva 78-80. 

Nakon time outa Cibona je imala priliku za pobjedu ili produžetak, no Radovčić promašuje šut za dva poena čime je Zadar stigao do pobjede koja je potvrdila njegovu dominaciju u HT Premijer ligi, ali i gurnula Cibonu prema poziciji broj tri o čemu će odlučiti susret Gorice i Splita. Splićanima pobjeda donosi startnu broj dva i prednost domaćeg terena u eventualnom polufinalu.

Zadrane je sa 16 poena, 4 skoka i 4 asistencije predvodio Dominik Mavra. Jure Planinić je zabio 14 uz 6 skokova, Kodi Justice 11, mahom u ključnim trenucima završnice, a Martin Junaković 12.

Kod Cibone je prednjačio Roko Prkačin s 18 poena, 6 skokova i 3 asistencije. Toni Nakić je postigao 13 poena (5 asistencija), a Radovčić i Planinić po 10.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore