Hrvatska
Regija
VIDEO: Zadar u drami slobodnih bacanja stigao do velike pobjede i petog mjesta u ABA ligi

VIDEO: Zadar u drami slobodnih bacanja stigao do velike pobjede i petog mjesta u ABA ligi

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Rovovska borba

U pravoj drami košarkaši Zadra večeras su u 19. kolu AdmiralBet ABA lige slavili protiv Mege MIS rezultatom 74:71 (17:17, 23:14, 16:21, 18:19). U nečemu što je više izgledalo kao napeti krimić nego košarkaška utakmica Zadar je uspio sačuvati mirnoću i vodstvo, posebno u izvođenju slobodnih bacanja na samom kraju te zasluženo dolazi do bodova koji ga usmjeravaju prema gornjem dijelu poretka natjecanja. Pjesma i veselje zadarskih igrača i publike uz povike „Kup je naš“ nakon završetka utakmice potvrdila je još jednom poznatu izreku, „što teže, to slađe“.

Mega je od početka igrala vrlo neugodan presing na vanjske igrače Zadra, ne dopuštajući razvijanje igre i čiste šutove. Žganec je uspio dvaput pogoditi iz teških situacija, jednu kontru završio je Lakić i bilo je to manje-više sve u prvih pet-šest minuta. Mega je strpljivo tražila svoje prilike za šut, iz tranzicije dolazila do laganih poena i u drugu polovicu četvrtine ušla s rezultatskom prednošću. Jusup je reagirao uvođenjem oporavljenika Ramljaka. Više od zaostatka 9:14 domaće navijače brinula je brojka od čak sedam izgubljenih lopti u prvoj četvrtini.  Mega je imala priliku iskoristiti lošiji zadarski ulazak, ali i oni su imali svoj problem, šut za tricu 1-7. Raspoloženi Žganec ponovno je izvukao dva napada, Božić okončao dvije brze akcije i Zadar je mogao biti vrlo zadovoljan rezultatom 17:17 na kraju prve četvrtine.

U nervoznom ritmu nastavilo se i u drugoj četvrtini. Ni jedna ni druga momčad nisu uspjele povezati smislene akcije u napadu, većinom se lopta gubila i prije dolaska u poziciju u šut i rijetke su bile situacije da bi se realizirala dva napada za redom. Tada kreće serija Zadra, dvije trice Drežnjaka, jedna Ramljaka i vodstvo 34:23. Naravno, došao je red da i gosti opravdaju reputaciju neugodne momčadi. Jelavić je pogodio tricu, Jović dvaput efektno prošao na obruč, a Lakić tricom „ugasio požar“ pred odlazak u svlačionicu za 40:31.

Zadar je i u drugoj četvrtini nastavio s rasipanjem lopti (6 izgubljenih), ali je značajno popravio šut i bio dominantan u skoku, što mu je omogućilo čak 11 poena iz drugih napada, nasuprot samo dva Megina.

Gosti su prenijeli dobru igru u treću četvrtinu, serijom 6:0 stigli na dva posjeda zaostatka i taj priključak održavali do njezinog kraja (56:52). Jusup je tražio igrača koji će donijeti razliku u napadu i nije ga našao, iako smo mogli vidjeti nekoliko efektnih akcija Božića i Mazalina. S druge strane slična situacija, s tim da su igrači trenera Baraća ipak uspjeli smanjiti zaostatak koji su donijeli iz prethodne četvrtine.

U 31. minuti Mega je došla do izjednačenja, prvi put nakon prve četvrtine. Zadar se odupro pritisku, sačuvao vodstvo, ali Mazalin je izvukao deblji kraj u jednom sudaru glavama, raskrvario arkadu i dobio zavoj na glavi. U posljednjih pet minuta Zadar ulazi s lijepom prednošću 66:58, ali slijede četiri minute neaktivnosti, serija gostiju 7:0 i dolazak na 66:65. Lakić pogađa tricu s istekom napada, pokazalo se nekoliko desetinki nakon isteka, pa Mega ima priliku doći u prvo vodstvo nakon prve četvrtine ali ne uspijeva.


Teško je prepričati posljednju minutu koja se isključivo odvila kroz pogađanje i promašivanje slobodnih bacanja. Drežnjak pogađa dva, Jelavić jedno, Božić jedno, Mega kontru za 69:68. Drežnjaka pogađa jedno za 70:68, Ilyasoglu jedno, Božić dva. Zadar ima 72:69 četiri sekunde prije kraja, Mega ide na dvicu i treba joj samo sekunda za 72:71 i faul na Božiću. Božić pogađa oba i velika, velika, velika pobjeda 74:71 je tu.

Bila je ovo velika momčadska pobjeda, u kojoj su značajan doprinos uz Božića, opet na rubu triple-doublea (20p, 10sk, 7as, valorizacija 35 i najbolji igrač cijelog kola), dali Žganec, Mazalin, Drežnjak, Lakić… U Megi je najbolji strijelac bio Đurišić, koji je unatoč petoj osobnoj pogrešci pri kraju utakmice došao do 17 poena.


Standings provided by Sofascore