Hrvatska
Zadar u drugoj utakmici pregazio Split, pada li odluka o prvaku u Splitu?

Zadar u drugoj utakmici pregazio Split, pada li odluka o prvaku u Splitu?

Autor: Luka Perić/KK Zadar Photo: Zvoko Kucelin/KK Zadar

1:1

Zadar uzvraća udarac! Nakon prve utakmice u kojoj je slavio Split, zadarski košarkaši večeras su slavili rezultatom 92:71 (25:15, 26:19, 18:23, 23:14) i tako izjednačili rezultat u finalnoj seriji na 1:1. Splitu zbog početnog „breaka“ ostaje prednost domaćeg terena i s dvije pobjede pred svojim navijačima ima priliku osvojiti naslov. Ipak, po igri koju je prikazao ove večeri, Zadar je pokazao da se na njega itekako treba računati na Gripama.

STATISTIKA

Trener Splita Slaven Rimac od početka je krenuo s petorkom koja je otvorila prošlu utakmicu, dok je Danijel Jusup prednost u odnosu na Mazalina i Drežnjaka dao Davisu. Amerikanac je dobro iskoristio priliku, pogodio tricu, u obrani odigrao izvrsno, a Ramljak je s tri polaganja bio najefikasniji u početnom vodstvu 12:7. Božić je već u 5. minuti napravio svoj drugi prekršaj, pa je morao (nakratko) prepustiti svoje mjesto Mekiću. Zadar je nadskakao Split, zaustavio šut za tricu, energijom i visokim ritmom došao do +9, a zatim Drežnjakovom tricom do 25:13. Tišma je slobodnim bacanjima ublažio dojam u prvoj četvrtini no zaostatak od 10 poena također se činio vrlo ozbiljnim.

Druga četvrtina podsjetila je na lanjsku utakmicu finala kada je Zadar „pomeo“ Split: Drežnjak je otvorio zakucavanjem,  Sullivan zbog neprimjerene reakcije prema sucu dobiva nesportsku pogrešku, a seriju 7:0 do Rimčeve minute odmora i rezultata 32:15 zaključio je Mazalin. Zadar je „jurio“ 20 razlike, Split nastojao spustiti na 10; Žganec je tricom ispunio zadanu misiju i doveo Zadar na 51:34. Nekoliko preostalih sekundi bilo je dovoljno da Shorter uzvrati istom mjerom i postavi rezultat poluvremena 51:34. Prvo ime bio je Karlo Žganec s postignutih 15 poena.

Split je bolji na početku treće četvrtine: tricom Tišme i slobodnim bacanjima dolaze na -10. Zadar je četiri minute bio bez koša iz igre, ali kada je Božić zabio prvi uz dodatno bacanje, opet je bilo +15 (58:43). Ovo je razdoblje utakmice bilo s najviše tenzija, rasprava na parketu, nezadovoljstva navijača, trenera. „Poludio“ je Božić, iz rasprave s Perkovićem izašao je sa zakucavanjem i novim pogotkom uz prekršaj i Zadar vratio na +16 (68:52). Split je na životu držao Tišma, koji je izvrsnu igru u obrani nadogradio s dvije trice i zakucavanjem pa se u posljednju dionicu ulazi s dostižnih -12 (69:57).

Neizvjesnost ipak nije dugo trajala: Lakić ubacuje dvije trice, Žganec jednu i 6 minuta prije kraja Zadar odlazi na nedostižnih +24. Slavlje u Krešinoj dvorani moglo je krenuti, no dug je put do konačne radosti. Slijede dvije utakmice u Splitu u kojima će i jedna i druga momčad imati priliku okititi se naslovom. Budu li obje slavile po jednom, imat ćemo ih priliku još jednom vidjeti na Višnjiku, u majstorici koja bi odlučivala o prvaku.

Luka Božić bio je najbolji igrač utakmice s 24 poena, 8 skokova i 6 asistencija, Žganec je postigao 20 uz izvrstan šut a Ramljak 14. Kod Splita najefikasniji je bio Tišma s 21 poenom.