Hrvatska
Regija
Zadar u Laktašima pokleknuo u produžetku, Jusupova izjava govori sve

Zadar u Laktašima pokleknuo u produžetku, Jusupova izjava govori sve

Autor: KK Zadar Photo: Igokea m:tel/Nikola Vuruna

Od plus 6 za Zadar do produžetka Igokea je dobila nekoliko dvojbenih lopti koje su izravno utjecale na rezultat.

Košarkaši Zadra izgubili su nakon produžetaka utakmicu 9. kola AdmiralBet ABA lige protiv Igokee rezultatom 100:94 (19; 25, 17:27, 27:17, 20:14, 17:11). Iako su igrali protiv jedne od najboljih momčadi ove sezone, Zadrani su imali sve u svojim rukama, u jednom trenutku vodili 17 poena razlike, imali prednost u završnici utakmice, pa i zadnji napad za pobjedu, ali sve su te prilike propustili i na kraju pretrpjeli poraz. S učinkom 4:5 Zadrani u 10. kolu idu na novo gostovanje kod Cedevite Olimpije.

Na početku utakmice Zadar je taktički nadmudrio Igokeu, jer je u obrani zatvorio Moodyja, kojega bi u začetku pratio Lakić, a zatim iskakao drugi igrač iz obrane. Bez njega igra domaćina nije bila dobro organizirana, često je završavala teškim šutovima ili presječenim loptama, a to su iz kontri znalački koristili Božić i Ramljak. Kažimo i da su Drežnjaku ušle dvije a Žganecu jedna trica,  pa je Zadar do prvog domaćeg time outa vodio 6:15. Na širokoj klupi Vladimir Jovanović našao je igrače koji su uspjeli dignuti ritam igre, ali Božić i Drežnjak su ostali postojani i u rezultat 19:25 na kraju prve četvrtine ugradili 17 poena.

Jedini bolji statistički učinak domaća je momčad imala u poenima igrača s klupe (imali su više od prve petorke), dok je u Zadru jedna od rijetkih ptica bio Adem Mekić, koji je u kratkom vremenu jednom poentirao i tripu asistirao: Trica Ramljaka i polaganje Mazalina odveli su Zadar prvi put na +13 (26:39). Zanimljivo je bilo gledati kao bogata Igokea gubi lopte na isteku napada, ne uspijevajući smisliti što bi u svoje 24 sekunde, dok je na drugoj strani autsajder iz Zadra lagano gradio napade, smireno kao da želi rutinski očuvati stečeno vodstvo. Rezultat na poluvremenu 36:52 bio je kao iz snova i navijači Zadra mogli su se samo ponadati da će taj san potrajati još barem 20 minuta čiste igre.

Standings provided by Sofascore



Zadar je dominirao u prosjeku šuta, trici (7-4), skokovima, asistencijama, a imao je i nekoliko vrlo raspoloženih igrača, od kojih je naravno najbolji bio Luka Božić, s učinkom na putu za triple-double (10 poena, 8 skokova, 5 asistencija).

Imao je Zadar nekoliko prilika za povećanje prednosti, a kada je napokon uhvatio i onaj sedamnaesti razlike krenula je Igokea:  serija 14:2 vratila je utakmicu u potpunu neizvjesnost. Što se dogodilo? Domaćini su pogodili četiri trice zaredom, Zadar je izgubio sigurnost, prvi put vidjeli smo kako lopte ispadaju iz ruku i da nije bilo Luke Božića Zadar bi bio na 0 u ovom razdoblju. U 27. minuti Nakić je pogodio tricu za 59:59, zatim polaganje za vodstvo i zadarski brod je počeo naglo tonuti.  U ravno pet minuta Igokea je napravila seriju 24:3. Uspravili su malo zadarski brod Mazalin i Drežnjak, Ramljak je sa sirenom pogodio tricu i to je, kad se sve uzme u obzir, vrlo dobar rezultat 63:69.

Kada je Igokea ponovno povela javio se Luka Božić s dvije trice i prolaskom 1 na 1 za 73:77. Tri minute prije kraja, pri rezultatu 75:81, gledamo vrlo spornu situaciju: na isteku vremena Žganec blokira pokušaj trice Jeremića a suci dosuđuju njemu peti prekršaj i Jeremiću tri bacanja koja pretvara u poene. Zatim su Mazalinu dosuđene tri sekunde u reketu, a onda i prekršaj u napadu pri pokušaju polaganja.

Zadar je imao dva napada na 78:83 koja nije realizirao, Mazalin radi petu osobnu a Igokea iz slobodnih bacanja u zadnju minutu ulazi na 3 razlike. Teške su ruke, ne uspijeva Drežnjak pogoditi tricu a Jeremić iz kuta i bloka ubacuje tricu za 83:83. Zadar ima 15 sekundi za napad i pobjedu, ali Božićeva trica na ulazi i ide se u produžetke. Bez isključenih Žganeca i Mazalina.

Kada je Moody pogodio dvije trice za najveće vodstvo u utakmici (!) od 6 poena najavljen je crni kraj za Zadar. Dodao je kasnije još jednu i Zadar je potpisao konačnu kapitulaciju.

Teško da će netko i u ovom kolu ABA lige nadmašiti Luku Božića, koji je utakmicu okončao s 28 poena, 12 skokova i 6 asistencija uz valorizaciju 43. Nažalost, suigrači ga na drugoj strani nisu ispratili, dok je kod Igokee najbolji, ujedno i igrač odluke, bio Moody s 24 poena, od čega čak 13 u produžetku.

Danijel Jusup, trener Zadra: Moj komentar utakmice: ništa, ja bih čestitao Igokei na pobjedi,  a ove neke stvari koje ne smijem govoriti ja ću to radije prešutjeti. Mogu samo reći da ovo što sam vidio, neke stvari, da mi se nije svidjelo. Toliko.