Hrvatska
Zadar uz mala kašljucanja stigao do nove pobjede

Zadar uz mala kašljucanja stigao do nove pobjede

Autor: Paulo Sarić

Igrači odmoreni, bodovi upisani. Posao odrađen.

Košarkaši Zadra uspješno su odradili gostovanje u Osijeku u sklopu 14. kola HT Premijer lige. I bez startnog bekovskog dvojca Mavra-Allen igrači Danijela Jusupa svladali su domaće Vrijednosnice rezultatom 75-87, ostavši sami na vrhu tablice hrvatskog prvenstva.

U izostanku startera iz vanjske linije priliku su u gostujućim redovima od prve minute dobili Martin Junaković i Jan Palokaj, dok je ozlijeđenog Andriju Ćorića u petorci Vrijednosnica zamijenio Arijan Lakić. U takvom odnosu snaga prva je četvrtina protekla u izjednačenoj igri.

Nakon početnog ispitivanja snaga domaćini su serijom 8-0 pokazali da s pravom drže visoku poziciju na tablici. Uslijedio je ekspresan odgovor plavo-bijelih trupa koje su uzvratile s devet uzastopnih poena, no većih uzbuđenja nije bilo sve do otvaranja druge dionice. Slavonci su se držali svoga stila igre i prijetili iza linije 6,75, dok su Zadrani do većine poena dolazili iz reketa, rezultat čega je bio plus dva za goste na ulasku u 12. minutu (23-25).

Kako je vrijeme odmicalo Dalmatinci su polako počeli hvatati željeni ritam. Junaković je dvama bacanjima otvorio, a Karlo Uljarević tricom zaključio tri minute zadarske dominacije nakon koje je semafor pokazivao prvu dvoznamenkastu prednost na susretu (25-35). Osječani su do kraja poluvremena priprijetili dvjema tricama, no većih promjena rezultata nije bilo pa se na veliki odmor otišlo s plus osam za goste (35-43).

FOTO: KK Vrijednosnice Osijek

Zanimljivo je istaknuti da su sve poene Vrijednosnica u prvih 20 minuta ubacili starteri, dok je klupa Zadra u istom razdoblju doprinijela s 22 poena.

Otvaranje nastavka je donijelo potpuno drugu sliku. Iskusni Ive Ivanov kapetanski je povukao svoju momčad i sa sedam poena u manje od tri minute odveo Zadrane u mirne vode. Domaćini nisu nalazili rješenja za brze napade i agresivnu obranu suparnika s abaligaškim pedigreom, čemu svjedoči samo jedan ubačaj iz igre u prvih sedam i pol minuta treće četvrtine, pa nije dugo trebalo da se plavo-bijeli odvoje na plus 20 i usmjere utakmicu u željenom smjeru (40-61).

Barem je tako izgledalo.

Raspoloženi Antonio Jordano dugo je vremena čekao podršku suigrača i na koncu ju je dobio od Franca Filipovića koji je u 28. minuti prekinuo gostujući nalet i vratio nadu svojoj momčadi. Bili su prvi poeni s klupe za Osječane.

FOTO: KK Vrijednosnice Osijek

Držali su se Zadrani u dvoznamenkastim vodama sve do otvaranja posljednje dionice kada je dobra rola mladoga Vuka Dmitrovića primaknula 'Brokere' na minus devet, da bi koju minutu potom Jordano s linije slobodnih bacanja smanjio na 64-70.

Nervoza se uvukla u redove dalmatinskog sastava koji je sve teže dolazio do poena, no da voda ne dođe do grla pobrinuli su se Fundić i Uljarević koji su odbili prvi povratak Osječana pa se u posljednje dvije i pol minute ušlo s osam poena viška za Zadrane (70-78), da bi točku na i gostujuće pobjede stavio Martin Junaković za povratak na plus deset, usmjerivši bodove u Donatov grad.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Stefan Fundić i Martin Junaković s 19, odnosno 15 poena, dok je bolji od ostalih kod Vrijednosnica bio Antonio Jordano s 24 koša.

Rezultati by SofaScore