Hrvatska
Regija
Zadar uz veliku partiju Božića opet pobijedio Cibonu, smiješi mu se četvrtfinale AdmiralBet ABA lige!

Zadar uz veliku partiju Božića opet pobijedio Cibonu, smiješi mu se četvrtfinale AdmiralBet ABA lige!

Autor: KK Zadar Photo: Marin Sušić

Ne uklapaju se...

Košarkaši Zadra drugi put su u razmaku od četiri dana slavili protiv Cibone. Večerašnjom pobjedom u 25. kolu AdmiralBet ABA lige, rezultatom 63:89 (19:23, 9:19, 15:20, 20:27), Zadrani su praktički osigurali nastup u četvrtfinalu natjecanja i samo ih teorija, čak i ako izgube u posljednjem kolu protiv Partizana, ostavlja izvan kruga najboljih. Cibona je izgubila šanse za plasman i može se u miru posvetiti domaćem prvenstvu. Utakmica je još jednom pokazala kako će se Cibona teško nositi sa Zadrovom visokom linijom, pogotovo nakon što su zbog ozljede ostali bez Bundovića do kraja sezone. 

Vrlo rano četiri osobne pogreške dobio je Radovčić, Zadar je nizao skokove i u napadu i u obrani te je mogao preživjeti „luksuz“ slabijeg šuta u pojedinim dionicama utakmice. Jedina prava prijetnja bio je Kapusta, koji će vjerojatno u svakoj utakmici odraditi svoje, ali izvan toga teško će pronaći kvalitetu koja bi ugrozila Zadar kada bude „pravi“. Zadar je u prvoj četvrtini dominirao u skoku, što je navelo Cibonu da se skupi u reketu i pusti vanjski šut. Nažalost, još jednom su u početku Zadrani bili loši u šutu za trici, pa su brzo stečenu prednost (5:10) jednako brzo i ispustili. Nije se ništa promijenilo u nastavku četvrtine, osim što su Lakić (dvaput) i Šantelj uspjeli zabiti iz daljine, pa je Zadar na kraju prve dionice imaju 19:23. 

S prvim poenima Luke Božića prvi put je došla i prednost +7 (19:26). Cibonu je praktički sam nosio Kapusta, koji je svoj standardni učinak u asistencijama zamijenio poenima (11 u 14 minuta). Jusup je tražio raznovrsniju igru u napadu, spuštanje lopti na Božića i Žganeca, čime je sa četiri osobne pogreške opteretio Radovčića. Od rezultata 24:26 u 14. minuti utakmice Zadar je do kraja poluvremena napravio seriju 4:16 i napokon naplatio bolju igru u svim segmentima. U drugo poluvrijeme ušlo se Žganecovom tricom, polaganjem Ramljaka i namjernom osobnom Kapuste. Zadar je prvi put prešao 20 poena razlike (28:49), što ipak nije bilo dovoljno za spavanje na lovorikama, te su domaći došli 43:56 tri i pol minute prije kraja. 

Dvije minute se lomilo i na jednoj i na drugoj strani, Cibona nije uspijevala smanjiti a Zadar povisiti, da bi na kraju Čampara tricom „prekinuo šutnju“ i u ključnom razdoblju utakmice omogućio suigračima miran ulazak u zadnju dionicu (43:62). Jedino pitanje bilo je hoće li Božić napraviti triple-double, što bi bio treći takav učinak nekog igrača u dugoj povijesti AdmiralBet ABA lige. Na kraju ga je Jusup minutu i pol prije kraja izvukao iz igre, jednu asistenciju daleko od triple-doublea – 22 poena, 15 skokova i 9 asistencija! - Nisam znao da mu je nedostajala ta asistencija, možda se sada ljuti, komentirao je zadovoljni Jusup nakon utakmice. 

Uz najboljeg igrača utakmice, a vjerojatno i cijelog natjecanja, dobar su učinak u zadarskom dresu imali Ramljak (10p, 9sk) i Žganec (13p, 10sk), a u Ciboninom Kapusta sa 17 postignutih poena. 

- Cijelu smo utakmicu dominirali, kad smo se odvojili na 20 razlike pobjeda više nije dolazila u pitanje. Ključna je bila obrana na Kapusti, kojega branimo s visokim igračima, Davisom, Drežnjakom, Šanteljom, ako ne pogodi težak poen za tri poena teško mu ide. I Lakić i Ramljak su kao niski igrači koji su čuvali visoke odigrali sjajnu obranu. O Božiću je suvišno trošiti riječi, bila je ovo možda njegova najbolja utakmica sezone, nije jurio za poenima, radio je sve što momčad traži od njega, komentirao je nakon utakmice trener Zadra Danijel Jusup.

 Zadovoljan je bio i Marko Ramljak. 

- Odigrali smo najzreliju utakmicu ove sezone, bili smo kompaktni, čvrsti, agresivni, držali skokove i u napadu i u obrani. Nije to bila neka najbolja šuterska utakmica ove sezone, ali kako smo se držali na terenu znali smo da nije upitna pobjeda. Kad ovako igramo, možemo pucati na visoko, rekao je Ramljak. Drugačije je bilo raspoloženje u Ciboninom taboru. 

- Pali smo na prvom postulatu, energiji. Protiv Dubrave smo se izvukli, nije Zadar neka velika razlika, ali utrenirani su, imaju velika tijela, nismo uspijevali u igri 1 na 1. Čestitke Zadru, danas su nas nadigrali u svakom pogledu, nismo postojali pored njih. Na 13 razlike u trećoj četvrtini imali smo šest-sedam zicera koje nismo pogodili, kad tu nismo došli na tri posjeda, više nismo imali što tražiti, rekao je trener Cibone Josip Sesar. 

Sljedeću utakmicu Zadar igra u srijedu u 18 sati, kada će u HT Premijer ligi dočekati Furnir, a u AdmiralBet ABA ligi u posljednjem kolu u ponedjeljak 17. travnja na Višnjiku dočekuje Partizan. Moguće je da ćemo istu momčadi još jednom ove sezone gledati u Dvorani Krešimira Ćosića, ako Zadar završi prvi dio natjecanja na 8. mjestu.