Hrvatska
Zadar bez većih problema svladao Zabok i sačuvao energiju za sutra, naigrala se dica, pojavio se i Carter

Zadar bez većih problema svladao Zabok i sačuvao energiju za sutra, naigrala se dica, pojavio se i Carter

Autor: Saša Ćirić Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Liga za prvaka.

Zadar je u prvom kolu Lige za prvaka na domaćem terenu pobijedio Zabok rezultatom 91-76.

Malo je reći da je iza KK Zadar turbulentan tjedan. Financijski problemi i neizvjesnost sa sudbinom najboljeg igrača Justina Cartera uvukla je tjeskobu u redove navijača kluba. Ipak, kad se Amerikanac pojavio na zagrijavanju prvog dvoboja drugog dijela domaćeg prvenstva bilo je jasno da su (ti) problemi prošlost. Glavni i odgovorni u odsustvu prvog trenera Vladimira Anzulovića i dalje je Srđan Helbich, koji u današnjoj utakmici nije mogao računati na usluge Duje Brale (zadnja loža) i Martina Junakovića (pošteda). U zapisniku je tako završio mladi Antonio Sikirić, koji ove sezone igra vrlo dobro u Jazinama. 

Sama utakmica nije ponudila veliku neizvjesnost. Već nakon nekoliko minuta igre branitelji naslova su bili na +16 (21-5), što su gosti djelomično neutralizirali koncem prve dionice, smanjivši zaostatak na samo sedam poena (26-19). No, Zadrani do poluvremena odlaze na +23 (56-33), a razliku u tom rasponu zadržavaju duboko u posljednjoj četvrtini. Do malog opuštanja je došlo na samom kraju, kada su na terenu zajedno boravili najmlađi prvotimci Paponja, Klarica, Sikirić i Buljan uz mentorstvo prvo Domagoja Vukovića pa Antonija Jordana. Igrači Jakše Vulića su to iskoristili za ublažavanje poraza, pa je razlika na kraju došla na koliko-toliko pristojnih 15 poena.

Najveća vijest dana za zadarski korpus je svakako povratak Cartera, koji je za svega devet minuta igre pokazao koliko znači ovoj momčadi u svakom pogledu. Zanimljiv detalj je bila i raznovrsna partija kapetana Dominika Mavre, koji je koketirao s triple-double učinkom, ali Helbich nije htio ništa riskirati uoči sutrašnje utakmice s Cedevitom Olimpijom. 

U redovima pobjednika svi osim Aleksandra Bursaća su se upisali u strijelce, a prednjačili su Drežnjak (17 poena, 6 skokova), Mavra (14 poena, 9 asistencija i 7 skokova) te Carter (14 poena, šut 6-6). Debitant Sikirić je upisao svoje prve poene. Kod gostiju Lovro Buljević je upisao double-double (14 poena, 10 skokova), po 13 su dodali pouzdani Budimir i spretni Ćutuk, dok je Fran Jacović upisao 10 poena.