Hrvatska
Zadar se lako obračunao sa Zabokom, Helbich potjerao Thompsona u svlačionicu

Zadar se lako obračunao sa Zabokom, Helbich potjerao Thompsona u svlačionicu

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Treći protiv šestog.

Zadar je svladao Zabok u prvoj utakmici četvrtzavršnice domaćeg prvenstva rezultatom 88-63.

Četvrtfinalni okršaj treće i šeste momčadi HT Premijer lige došao je dan nakon službene objave o prekidu suradnje branitelja naslova prvaka s prvim trenerom Vladimirom Anzulovićem. Njegov pomoćnik Srđan Helbich je tako u ovaj susret po prvi put ušao s bremenom "glavnog i odgovornog", a na raspolaganju je imao kompletnu momčad s izuzetkom teško ozlijeđenog Domagoja Vukovića. Jakša Vulić nije mogao računati na Juru Gunjinu i Marina Vručinića, te je u Zadar došao sa samo deset igrača.

Neizvjesnost je trajala jednu četvrtinu. Goste je u blagoj prednosti odnosno egalu (20-20) držao Veljko Budimir, a u drugoj četvrtini je počelo lagano odvajanje Zadra. Do poluvremena je bilo 13 razlike (42-29), a nekakvu nadu u povratak su gosti održavali do sredine treće četvrtine (51-40). Helbich u tim trenucima nije bio zadovoljan obrambenim zalaganjem svojih igrača, osobito u skoku, pri čemu je najviše "nastradao" Trevor Thompson, kojeg je novopečeni prvi trener potjerao u svlačionicu. Zadrani se na teren vraćaju maksimalno motivirani, pa u sljedećih nekoliko minuta rade seriju 15-0 za rješavanje svih dilema oko pitanja pobjednika. Zabočani s dva ubačaja zatvaraju treću dionicu, pa se u posljednjih deset minuta ulazi s +22 za domaće (66-44). Do kraja nije bilo većih uzbuđenja osim u trenucima kad bi lopta došla do Budimira, koji je svojom izvedbom u poodmakloj košarkaškoj dobi stekao simpatije malobrojne zadarske publike. Priliku su dobili svi igrači - kod Zadra je debitirao mladi Ante Beljan.

Druga utakmica se igra za tri dana u Zaboku s početkom u 18 sati.

Domaće su do pobjede s po 13 poena predvodili Mavra i Marčinković, kod gostiju su jedina dva dvoznamenkasta bili Budimir (17) i Levanić-Kutni (12).