Hrvatska
Regija
Zadar zakopan na dnu

Zadar zakopan na dnu

Autor: Paulo Sarić

Gledali smo sličan scenarij kao protiv FMP-a.

Košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju u Baru u šestom kolu Jadranske lige. Bolji od momčadi Aramisa Naglića bio je crnogorski Mornar rezultatom 80-70. Scenarij je bio sličan kao u ponedjeljak protiv FMP-a. Zadrani su se držali nešto više od tri četvrtine da bi ponovno pokleknuli u završnici.

Trener Naglić je odlučio u susret krenuti s Kristijanom Krajinom u početnoj petorci. Bio je to potez koji mu se odmah isplatio. Visoki je Osječanin zabio prva četiri koša hrvatske momčadi te sedam od početnih devet poena Zadrana. Dalmatinski je abaligaš na obje strane terena kvalitetno krenuo u utakmicu. Dobra je obrana limitirala domaćine na samo sedam koševa u prvih šest minuta, a mini serija 2-9 odvela je momčad iz grada Sv. Donata na osam poena prednosti sredinom prve četvrtine. Ipak, domaćini su se brzo konsolidirali te do desete minute vratili u egal (15-15).



Zadra je u tim trenucima služio šut za tri poena, pa su se zahvaljujući vezanim tricama ili trima slobodnim bacanjima zarađenim iza linije 6.75 sve do 15. minute održavali u vodstvu. Mornar je do nove prednosti došao nakon polaganja Needhama u 18. minuti (30-29) što je primoralo gostujućeg trenera na minutu odmora. Gosti su izgubili elan s početka dvoboja, obrana je postala propusnija, a veliki je problem predstavljala kontrola skoka pa je sastav Mihaila Pavićevića došao do čak osam drugih napada, a kao posljedicu toga semafor je pokazivao 35-33 na poluvremenu.

Najveći je problem Zadru predstavljao Uroš Luković koji je do velikog odmora zabio deset koševa i uhvatio šest skokova, a u istom je ritmu nastavio i u trećoj dionici. Naglićeva je momčad pokazala stare boljke pri obrani picka, pa je srbijanski centar ubrzo zabio novih sedam koševa. No, i Krajina je s druge strane bio raspoložen pa su se bijeli sve do 27. minute držali u susretu. Tada je započela serija domaćina 10-0. Ključni je trenutak pritom bila tehnička klupi Zadra nakon isključujuće pete osobne večeras najboljem igraču Zadra što su Crnogorci iskoristili da iz jednog posjeda dođu do pet poena i nove prednosti (52-48).

FOTO: KK Mornar/MEDIA Pro

U posljednjih se deset minuta ušlo s plus šest za Mornar. Bez Krajine zadarski je napad privremeno izgubio dubinu, no gosti su se sve do sredine zadnje četvrtine držali na dohvatljivom zaostatku. Posljednju su priliku Zadrani imali na ulasku u 36. minutu nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Ive Ivanova za minus četiri (64-60). Uslijedila je serija Mornara, tj. bolje rečeno Derrka Needhama, 7-0 kojom su domaćini prvi put otišli na dvoznamenkastu prednost (71-60), da bi susret konačno bio prelomljen nakon trice Marka Mugoše dvije minute prije kraja za 75-64.

Najbolji u redovima crnogorskog sastava bili su Derek Needham s 21 poenom i četiri asistencije, te Uroš Luković s 18 poena i sedam skokova. Uz Krajinu koji je zabio 15 poena, jedini vrijedan isticanja kod gostiju bio je Josh Bostic s 14 koševa.

Zadrani se nakon šest kola čvrsto nalaze na posljednjem mjestu. Je li došlo vrijeme za promjene?