Hrvatska
Regija
Poraz borbenog i kvalitetom inferiornog Zadra od euroligaša Zvezde

Poraz borbenog i kvalitetom inferiornog Zadra od euroligaša Zvezde

Zaokruženo je 9. kolo ABA lige.

Zadar je pred  6000 gledatelja u devetom kolu Jadranske lige poražen od aktualnog prvaka Crvene zvezde rezultatom 76-88. Iako je Zvezda u Zadar došla nakon dvije teške utakmice u Euroligi, što se vidjelo na sporijem ulasku u utakmicu i lošijem prvom poluvremenu, kvaliteta je bila debelo na strani gostiju koji su u trećoj dionici ubacili u brzinu više i prelomili susret.

Dvoboj je započeo uručenjem priznanja moto-kluba Beštije domaćem treneru Aramisu Nagliću koji je prije nekoliko dana nesebično pomogao motociklistu kojega je u probleme uvela velebitska bura.  Poveli su gosti zakucavanjem Lessorta, odgovorio je Brzoja tricom, a potom se razigrao Preston Knowles koji je u kratkom roku zabio šest poena pa se Zadar držao na nekoliko koševa prednosti. U tom je ritmu protekla cijela prva četvrtina koja je završila 23-19 za domaće.

Špralja je odmah na otvaranju druge zabio sretnu tricu od table te je odveo svoju momčadi na plus sedam što je zapalilo uvijek temperamentnu publiku. No, gosti se nisu dali. U igru je ušao rođeni Kninjanin Ognjen Dobrić koji je dao potreban impuls s klupe Beograđanima, pa je Dangubić tricom ubrzo vratio stvari na početak (30-30). Pali su domaćini u tim trenucima pa su Crveno-bijeli uskoro došli i do svog prvog vodstva. Tek u 16. minuti nakon trice Bjelice. Ipak, gosti nisu uspjeli oploditi period vrlo dobre igre pa su se Zadrani serijom 10-2 vratili na dobar put te se na odmor s 45-42.

Držali su se Zadrani u igri još tri minute, a onda je Zvezda pokazala zašto je regionalni prvak. Na krilima Lazića i Bjelica momčad Dušana Alimpijevića je napravila 0-17 u nešto više od tri minute i otišla na dvoznamenkastu prednost (49-61). Domaćini nisu imali odgovora na euroligašku obranu srbijanskog prvaka te su u trećoj četvrtini zabili tek devet koševa. Zvezda je u tom periodu ubacila pet trica, više nego u prvih 20 minuta što se, svoj borbenosti domaćih unatoč, pokazalo previše za Zadrane.

U posljednjih se deset minuta ušlo s 54-71, plus 15 za goste koji su mirno priveli utakmicu kraju. Zadar se nije predavao,  na 3.39 do kraja preko Krajina spustio se ispod deset razlike (69-78). Nije prošla ni sekunda Zadar je osvojio loptu i iznudio prekršaj, Brzoja pogađa jedno bacanje za 70-78. Tko zna što bi bilo da je Zadar obranio sljedeći Zvezdin napad. No, najbolji igrač utakmice Bjelica novom je tricom i svojim jubilarnim 20 poenom ugasio sve zadarske nade.

Beograđane je do sedme pobjede predvodio Milko Bjelica s 20 poena (trica 4/5), dva skoka i dvije asistencije a dobru je partiju odigrao i James Feldeine s 13 poena. U redovima borbenog, ali kvalitetom inferiornog Zadra Preston Knowles je postigao 17, Josh Bostic 14, Šime Špralja 12, a Mislav Brzoja deset poena.