Hrvatska
Zadarska klupa nadigrala Bocso, Jusup pohvalio protivnika: Mladi su, igraju hrabro...

Zadarska klupa nadigrala Bocso, Jusup pohvalio protivnika: Mladi su, igraju hrabro...

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

I dalje bez Božića i Ramljaka

Dvoboj prve i zadnje momčadi FAVBET Premijer lige prošao je bez neizvjesnosti: Zadar je u jednom jačem treningu, bez nositelja igre koji su bili ili ozlijeđeni ili pošteđeni, pobijedio najslabiju momčad lige, zagrebački Bosco rezultatom 105:64 (29:12, 29:16, 24:14, 23:22).  Zadar je i dalje na prvom mjestu sa samo jednim porazom, a sutrašnja utakmica između Splita i Cibone pokazat će tko će mu biti prvi pratitelj u borbi za startnu jedinicu.

Zadrani su prošlih dana izrazili veliko poštovanje prema mladoj momčadi Bosca, no čim je utakmica krenula pokazali su kako stoje stvari. U prvih pet minuta poveli su 11:0 i zaprijetili kako će još jednu momčad, nakon Zaboka u prošlom kolu, ostaviti bez postignutog koša u četvrtini. Uspio je Pavkovići ipak polaganjem zaustaviti tu seriju, a kada je Zada otišao na 22:2 uspjeli su serijom 8:0, uz dvije efektne trice, prisiliti domaćeg trenera da pozove minutu odmora. Bila je to zadnja, uvjetno rečeno, prijetnja gostiju, koji su do kraja četvrtine potonuli na -17 (29:12).

Navijački su sa zanimanjem čekali što će pokazati dvojica mladih Zadrana Njegovan i Lukić. Oni su odigrali vrlo rezervirano, dok je nešto bolji bio zadarski veteran Krapić, prvi gostujući igrač koji je došao do dvoznamenkastog broja poena. U drugoj četvrtini dominirao je Lovro Mazalin s 11 postignutih poena, no cijela momčad bila je na visokoj razini igre i rezultat 58:28 na kraju prvog poluvremena otklonio je sva pitanja o večerašnjem pobjedniku.

Petorka iz drugog poluvremena Klarica, Vujačić, Grbić, Jambrović i Davis pokazala je kako će Jusup do kraja rasteretiti svoje udarne igrače. Nije bilo ozlijeđenih Božića i Ramljaka, utakmicu je s klupe odgledao i Drežnjak, a Žganec odigrao manje od 7 minuta.

U 28. minuti Zadar je zaokružio prednost na 80:40 pa je u zadnjoj četvrtini ostalo odraditi formalnost, uz probijanje stotke u postignutim poenima. Atmosferu su uspjeli podignuti Davis s dvije i Klarica s jednom atraktivnom blokadom, što je petstotinjak gledatelja nagradilo skandiranjem.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Klarica, koji je dalekometnom paljbom (pet trica) stigao do 23 poena. Uz bok su mu bili Mekić (18p, 11 sk) i Vujačić (17p, 5 trica), a u strijelce su se upisali svi oni koji su večeras izašli na parket. U gostujućoj momčadi najbolji je bio Kos sa 17 postignutih poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Bili smo koncentrirani od samog starta, prvenstveno defanzivno, to nam je donijelo sigurnost šuta. U prvoj utakmici krenuli smo malo šarenijom petorkom i nismo bili ni blizu ovog ritma u kojem smo sada, kada protivnika malo podcijeniš to ti se može obiti o glavu. Zadovoljan sam utakmicom, nitko se nije ozlijedio, uspjeli smo odmoriti nosioce da ne vuku toliko. Respektiram način na koji igra Bosco. Mladi su, igraju hrabro, ne povlače se u reket nego se pokušavaju nadigravati. 

Krševan Klarica: Zadnji put smo ovu momčad malo podcijenili skoro nam se obilo o glavu. Bio je dogovor da ćemo danas odigrati koncentrirano i jako od početka, držali smo razliku kroz cijeli susret. Sretno Boscu dalje, mi se okrećemo novim izazovima.

Ante Samac, trener Bosca: Sve se vidjelo na terenu, dominirali su svih 40 minuta u svim elementima igre  a mi nismo napravili ništa u trčanju, body checkovima, nismo mogli parirati. Moramo izvući neko iskustvo iz ovoga, imamo dvije trećine momčadi juniore i kadete. Vidjet ćemo kako dalje protiv momčadi po našoj mjeri u borbi za ostanak, potući se sa Škrljevom i Alkarom.

Ivan Njegovan: Čestitke Zadru, bio je malo čudan osjećan, četvrta je godina u Zadru i čudno igrati protiv svoje momčadi. Zadar je najbolja momčad u Premijer ligi, puno su im jača tijela, veće košarkaško znanje, nemamo mi tu što puno tražiti.

Standings provided by Sofascore