Hrvatska
Zadarska košarkaška ćakula začinjena Kukijevim ulaskom u Kuću slavnih

Zadarska košarkaška ćakula začinjena Kukijevim ulaskom u Kuću slavnih

Autor: Branko Tabak

Prekrasna nedjelja!

To je sudbina. Vijest o ulasku Tonija Kukoča u Kuću slavnih dočekao sam na prvoj kavi nakon tko zna koliko vremena sa Slavkom Trninićem, a glasnik je bio Trninić mlađi, Marko, koji je prije nekoliko dana Cedevitu junior uveo u HT Premijer ligu. 

Oduševljenje je bilo teško sakriti. Slavko je odmah okrenuo Tonijev broj i uputio čestitke, a ja se prisjetio profesorovih riječi koje je izrekao u listopadu 2018. godine u razgovoru za portal Basketball.hr.

- Toni Kukoč je sljedeći Hrvat u Kući slavnih. 

Istina, nismo mislili da ćemo toliko dugo čekati, ali smo ipak dočekali. Konačno! Pravda je zadovoljena! Kuki je toliko dugo kucao na vrata Kuće slavnih da je ova nedjeljna vijest u svima nama koji volimo hrvatsku košarku izazvalo emociju poput one kakvu osjetimo kada igra i pobjeđuje reprezentacija ili klub kojeg nosimo na srcu.

Kod Trninića nema dvojbe - Kukoč je uz Krešu Ćosića najkompletniji hrvatski igrač ikad. Njih su dvojica jedini mogli igrati košarku na svih pet pozicija.

- Veže ih darovitost koja je do izražaja dolazila kroz motoriku, visok stupanj razumijevanje igre te posjedovanje vještina za unaprjeđenje igre. Uz to, imali su tjelesnu građu koja im je dozvoljavala igru na svih pet pozicija. Funkcionirali su na gornjoj granici raspodjele vještina. Imali su sposobnost stvaranja novih rješenja u igri, bili su geniji. Ali ono što je ključ, bili su igrači koji doživljavaju svoj ritam i ritam suigrača. Oni su bili ti koji su od prosječnih igrača pravili natprosječne, a od natprosječnih izvrsne. Imali su idejnost i originalnost u rješavanju situacija, izraženu strast za stvaranje igre i ono što je vrlo važno donosili su inovacije i u obrambenom segmentu igre. Predviđali su tri poteza u igri unaprijed. To prepoznavanje i predviđanje ih je uzdizalo iznad ostalih. Bili su najbolji razigravači na unutarnjim i vanjskim pozicijama. Vidjeli su rupe u obrani i napadali ih. Kada su bili udvojeni ili utrojeni potvrđivali su slobodne igrače. U obrani su pomagali i zatvarali rupe i zato su bili najbolji timski obrambeni igrači. Krešo i Toni su originalno razmišljali o igri i u igri. Oni su igrači najvišeg ranga i ekstremno sam ponosan što sam radio s njima, rekao je Trninić.

Neke stvari se u životu jednostavno tako poslože! Zadarska košarkaška ćakula začinjena Kukijevim ulaskom u Kuću slavnih. Da smo sami režirali ovu životnu priču, bolje ne bismo mogli.

Toni - spremaj govor! Presretni smo zbog tebe! Velemajstore!