Hrvatska
Regija
Zadarska mladost 'kreće u lov' na juniorsku ABA ligu

Zadarska mladost 'kreće u lov' na juniorsku ABA ligu

Autor: Paulo Sarić

Jazine će u naredna četiri dana ugostiti ponajbolje mlade košarkaše regije.

Danas kreće treće izdanje juniorske ABA lige. Kao i prošle, momčadi su i ove godine podijeljene u dvije skupine, a jedna od njih odigrat će se u kultnim zadarskim Jazinama u kojima se kalilo nebrojeno mnoštvo mladih igrača. Među sudionicima ponovno nema FMP-a, a njegovo će mjesto ove sezone zauzeti mladići iz MZT-a koji će 'braniti čast' makedonske košarke.

–  Sretan sam što Zadar drugu godinu sudjeluje u juniorskoj ABA ligi i što je drugu godinu zaredom domaćin. U odnosu na lani imamo u potpunosti promijenjenu ekipu. Samo su trojica igrača iz prošlosezonskog 'rostera' s nama i ove godine. Ako nismo najmlađa, svakako smo među najmlađim momčadima, ne samo na zadarskom, već na oba turnira. Imamo samo dva igrača koji su izlazno godište, četvorica momaka su ulazno juniorsko godište, dok kadeti čine ostatak ekipe – rekao je u najavi turnira trener juniora Zadra Jure Ružić.

Domaćini su prošle sezone zauzeli četvrto mjesto u svojoj skupini s jednom pobjedom iz pet susreta, no u većini dvoboja su bili rame uz rame sa suparnikom. Predvođeni dominantnim Jurom Planinićem, Dalmatinci su ostavili bolji dojam nego to konačni plasman pokazuje.

Planinića ove godine - nema. U gradu su neki novi klinci na koje nije stavljen teret visokih očekivanja. Glavni je cilj steći iskustvo i vidjeti gdje se nalaze u odnosu na regionalnu konkurenciju.

Rezultatski ne očekujemo apsolutno ništa. Mlada smo momčad i gledamo ka budućnosti. Mlađi momci će dobiti minute i to će im biti veliki plus. Zadovoljan sam kako treniramo, dižemo se iz dana u dan pri čemu nam puno koristi A2 liga jug u kojoj nastupamo kao momčad Pet Bunara. Dečki su već osjetili kako je igrati protiv starijih i iskusnijih suparnika i kako je odlaziti na teška gostovanja čime su stekli dojam što mogu očekivati – kazao je nekadašnji kapetan Zadra, otkrivši što traži od svojih mladića –  moramo pokazati veliku želju za igrom, motiv za nadigravanjem, želju za pobjedom, puno trčanja i agresivnu obranu. Znam da će biti teško ispuniti sve kriterije, prije svega jer u četiri dana igramo pet utakmica što je izuzetno zahtjevno, ali cilj nam je igrati na takav način.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrani su u odnosu na prošlu sezonu dosta pomladili momčad. Uz prvu zvijezdu Juru Planinića, više nema ni Vita Barbaroše, Marija Fantine, Lovre Paleke niti Dominika Zelanta, pa će priliku dobiti mladići koji se tek susreću s juniorskom košarkom.

Vrijedan zalog za budućnost.

Ove godine je selekcija drugačija u odnosu na lani kada smo imali osam igrača koji su bili izlazno godište. Godine su u omladinskim kategorijama vrlo bitne, a samim time će nam biti teže igrati. Nisam pobornik izdvajanja pojedinaca jer ne želim opterećivati svoje mladiće. Imamo nekoliko igrača koji su zanimljivi i koji su ovo ljeto već radili s prvom momčadi, a neki od njih po potrebi i sada participiraju na treninzima seniora. Kada dođete na utakmice, i samima će vam biti jasno o kome se radi, čemu bih zaokružio priču o pojedincima.

Zadrani su smješteni u skupinu B s Cedevitom Olimpijom, Crvenom zvezdom, Koper Primorskom, Mornarom i MZT-om.

Na prvi pogled dosta uravnoteženija grupa u odnosu na prošlogodišnju 'skupinu smrti'.

Ako ćemo gledati imena momčadi koje su u Zadru, turnir je slabiji nego prošle godine. Izdvojio bih Cedevitu Olimpiju i Crvenu zvedzu koje imaju dobre škole košarke. Uvijek me veseli igrati protiv slovenskih školi košarke u kojima se jako dobro radi, gdje se igra dobra košarka i protiv takvih suparnika uvijek moraš biti sto posto unutra. Mornar je druga ekipa u Crnoj Gori, a o MZT-u jako malo znam. Neke momčadi su mi nepoznanice, ali nisam u tolikoj mjeri koncentriran na protivnika koliko na igru koju ćemo mi prikazati – izjavio je 42-godišnji trener koji je za kraj pozvao publiku da u što većem broju posjete zadarski 'Hram košarke' – Jazine su uvijek mamac za publiku. Pozivam sve ljubitelje košarke da ovaj produženi vikend dođu pogledati što im nudimo. Mislim da se neće razočarati. Ima tu puno dobrih mladih momčadi i igrača. Lani smo na svim utakmicama imali veliku podršku i Jazine nas za sada nikada nisu iznevjerile.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

KK ZADAR: Luka Smoljan, Toni Vidov, Tomislav Buljan, Karlo Kovačević, Lovre Stanović, Domagoj Horvat, Lovre Klarić, Krševan Klarica, Maksim Matulina, Mikolaj Klimontowicz, Antonio Sikirić, Duje Brala, Ante Beljan i Edis Korman. Trener: Jurica Ružić.


RASPORED:

Četvrtak:
9:30h KK Crvena zvezda – KK Koper Primorska
11:45h KK Cedevita Olimpija – KK Zadar
18:00h KK MZT – KK Mornar Bar
20:15h KK Crvena zvezda – KK Cedevita Olimpija

Petak:
9:30h KK Koper Primorska – KK Mornar Bar
11:45h KK Zadar – KK MZT
18:00h KK Cedevita Olimpija – KK Koper Primorska
20:15h KK Crvena zvezda – KK MZT

Subota:
9:30h KK Mornar Bar – KK Zadar
11:45h KK Cedevita Olimpija – KK MZT
18:00h KK Crvena zvezda – KK Mornar Bar
20:15h KK Koper Primorska – KK Zadar

Nedjelja:
9:30h KK Mornar Bar – KK Cedevita Olimpija
11:45h KK MZT – KK Koper Primorska
14:00h KK Zadar – KK Crvena zvezda