Time-out
Zadarske košarkaške priče: Zbogom Enzo, ovo je fotografija s njegove posljednje utakmice

Zadarske košarkaške priče: Zbogom Enzo, ovo je fotografija s njegove posljednje utakmice

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića

U veljači 1969. sa Zemlje je otišao čovjek koji je silno zadužio zadarsku košarku


Zadar je došao do avionskih letova

„Ponosan sam i sretan“, rekao je Enzo Sovitti nakon dobivanja „Majske nagrade“ koju mu je „u okviru proslave 20-godišnjice oslobođenja naše zemlje, u velikom salonu JNA u Zagrebu u prisustvu velikog broja političkih i društvenih radnika te sportskih funkcionara“ dodijelila „Komisija za fizičku kulturu Hrvatske. U obrazloženju odluke o nagrađivanju ovog vrijednog sportskog radnika kaže se da je ona priznanje 'jednom od osnivača i najaktivnijih propagatora košarke u Zadru i uopće kod nas'“.

Pri kraju igračke karijere Sovitti podbočen gleda hoće li Domini pucati ili dodati Zdriliću


O prvom Zadraninu koji je dobio tu značajnu nagradu u članku iz 1964. Boris Dimitrović  kaže kako je uz nezaboravnog tehničara Rochlitzera, šutera Zerauscheka, prodorno brzog Pittonija, elegantne Vazzollera i Nadovezu u prvoj generaciji Zadrana i „uvijek pouzdan i besprimjerno borbeni Soviti“. Nakon odlaska Isidora Maršana 1953. sav teret pao je na Enza, koji je na crvenu podlogu Jazina doveo Krešimira Ćosića i uspio doći do naslova prvaka u zemlji viceprvaka svijeta, što nikako nije bilo lako. Dobio je 1966. i Nagradu grada Zadra a onda je „zbog sukoba u klubu“ otišao u Split gdje je skončao na trenerskoj klupi.

Ušli u Prvu ligu 

„Kada se spremao da sa svojom 'Jugoplastikom' podijeli radost pobjede nad 'Olimpijom', u nedjeljnim večernjim satima – 9. ovog mjeseca – Enco Sovitti, tražeći tajmaut, srušio se i više se nije podigao“. U veljači 1969. sa Zemlje je otišao čovjek koji je silno zadužio zadarsku košarku. Rođen u Zadru 27. kolovoza 1926. „od djetinjstva posvetio se sportu“ a smrt je osim obitelji i brojnih prijatelja pogodila „i jugoslavensku košarku, jer je Enco Sovitti bio član Stručnog odbora KSJ i pomoćnik trenera nacionalne reprezentacije“.

Enzo Sovitti i Bruno Marcelić


NASLOVNA FOTOGRAFIJA - ENZO SOVITTI SNIMLJEN NA UTAKMICI NA KOJOJ JE PREMINUO