Hrvatska
Regija
Zadarske želje: Marčinković, Ivanov, Žorić, Dašić, Marić…

Zadarske želje: Marčinković, Ivanov, Žorić, Dašić, Marić…

Autor: Paulo Sarić

Je li došlo vrijeme za povratak bivših kapetana u rodni grad?

Za razliku od prošle godine kada se u ovo doba i dalje razgovaralo sa Zarom Markovskim koji se na koncu pokazao kao preambiciozna želja, ili možda bolje rečeno, preskupo rješenje za klupu KK Zadar, Dalmatinci su ovog ljeta na vrijeme krenuli sa slaganjem momčadi. Treneru Anti Nazoru još je početkom mjeseca ukazano povjerenje koje je ozakonjeno dvogodišnjim ugovorom, da bi prošlog tjedna u Donatov grad stigao i prvi igrač. Riječ je o višemjesečnoj želji Karlu Uljareviću na kojeg je struka zadarskog kluba bacila oko još početkom godine, da bi u prvim danima lipnja potpisao trogodišnju vjernost hrvatskom abaligašu.

- Ugovor je na 2+1 godinu. Izuzetno nam je drago što smo uspjeli dovesti Karla u Zadar i što je, na kraju krajeva, izrazio želju da dođe. S nama trenira već nekoliko dana kako bi se što je moguće bolje spremio za nadolazeću sezonu. Mislim da će ovo ljeto, kako njemu tako i mlađim momcima, dosta pomoći da se dignu na nivo na kojem zaslužuju i mogu biti. Drago nam je što je Karlo tu i nadam se da će imati uspješnu sezonu – kazao je sportski direktor Branimir Longin koji se posljednjih dana našao pod kritikom javnosti radi spominjanja pregovora s Rokom Stipčevićem.

Razgovora s 33-godišnjim vanjskim igračem uistinu je bilo, no oni nisu završili sretno po Zadrane. Dojam je da je stvar od početka bila daleko od gotove, odnosno, da parafraziramo Ivicu Hlevnjaka: „Tržište je zajebana stvar“. A Zadar tu ne može konkurirati.

- To nije trebalo tako odzvoniti. Nije bila tajna da smo s njim bili u kontaktu, kao što smo u kontaktu sa svim igračima koji su ponikli ili rođeni u Zadru. Pričali smo da nam je želja, a ne baš da ga dovodimo. Ispalo je malo nespretno, možda najviše za samog Roka koji je bio u kombinacijama s Fortitudom i nisam siguran je li i s Rytasom bio riješio stvari do kraja. Na kraju je potpisao za Fortitudo i želimo mu svu sreću u nastavku karijere – osvrnuo se Longin na „situaciju Stipčević“.

Treba paziti što se kome govori u povjerenju (FOTO: Šime Zelić)

Nije tajna da je u kancelarijama stavljen naglasak na hrvatske igrače, prije svega one s područja Zadra, a onda i Dalmacije. Proširimo li priču, potom dolaze igrači koji su poznati iz regionalne lige, dok su strani debitanti za sada posljednji izbor.

- Radimo „sve u 16“ i istovremeno pričamo s desetak igrača. Treba tu odvagati… U pitanju su i financije. Najmanje gledamo strance. Nismo se udubili u strane igrače, kako se inače znalo raditi preko ljeta. Željeli bismo prvo riješiti, pod navodnike, domaće igrače.

Jedan od njih je i bivši kapetan KK Zadar i hrvatski reprezentativac Pavle Marčinković koji je protekle dvije sezone uspješno nastupao za splitske 'Žute'.

Goruća je to tema! Priču o skidanju mrežice već znaju i ptice na grani te ju uporno ponavljaju kao grijeh iz prošlosti.

- Pavle je želja. Trenira s nama. Ide u reprezentaciju te mu treba malo treninga. Dobro dođe njemu, dobro dođe i nama. Pavle je definitivno želja – izjavio je Longin i naglasio – želja!

Nema dileme da bi Marčinković, igrački, Zadru jako dobro došao. Problem je - „ulica“.

Hoćemo li ponovno gledati ovakve scene? (FOTO: KK Zadar)

No, sama priča o slaganju momčadi već u prvim danima ljeta pokazatelj je da je u protekle dvije sezone došlo do promjena u dalmatinskom abaligašu. Sporovoznih, ali promjena na bolje.

- Iako je sezona bila jako turbulentna, igrači puno bolje gledaju na Zadar nego su gledali prije dvije sezone kada smo došli. Prepoznali su da je Ante dobar i radni trener, ali su prepoznali i da smo redovni platiše i da više nemamo problema s kašnjenjem plaća, s plaćanjem restorana, automobila ili stanova. Taj dio ide u dobrom smjeru te nam je puno lakše pregovarati s igračima koji bi došli u Zadar.

Osim dovođenja pojačanja, aktualna je priča i o zadržavanju nekolicine prošlosezonskih igrača. Naravno, onih iz „dobrog plemena“. Ostali su sami sebe otpisali još prošle sezone.

Već smo najavili da ne računamo na trojicu ili četvoricu igrača – kratko je kazao sportski direktor zadarskog kluba i dodao – Daške bi oko 15. lipnja trebao doći u Zadar, a za pet-šest dana dolazi i Žora. I jedna i druga opcija su otvorene. Čim dođu, sjest ćemo s njima i vidjeti koje su njihove želje. Naša je želja da ostanu s nama i sada je, manje-više, sve do njih. Neke stvari su još otvorene, poput situacije s Petrom Marićem s kojim trebamo sjesti.

Ukratko…

- Dašić, Žorić i Marić su naše željice.


Dogodine u istom dresu? (FOTO: Šime Zelić)

A želja je i Ive Ivanov! O prošlosezonskom 'nesporazumu' i promjeni stavke o trajanju ugovora napisani su brojni redci. Iskusni krilni centar na koncu je otišao u makedonski MZT i malo ga je dijelilo da predvodeći skopske trupe izbaci „svoju“ momčad iz lige.

No, sudbina je htjela drugačije.

Zadrani su naučili iz greške i otvorenog zagrljaja čekaju 33-godišnjeg dvometraša.

- Ive još nije došao, ali s njim definitivno treba sjesti. Ante je također izrazio želju da se s njim sjedne i razgovara. Što se tiče i mene i nas kao kluba, nismo se rastali u ružnom tonu. U dogovoru oko ugovora je došlo do nekih stavki koje nisu pasale ni njemu niti nama te smo se razišli. Ali uvijek smo otvoreni za nove razgovore – zaključio je Longin.

Zadarski Zadar…

Rečenica je to koja se može završiti i s uskličnikom, ali i s upitnikom. Na kraju će pokazati vrijeme.

I bankovni saldo.