Kolumne
Zadarski stranci u noći

Zadarski stranci u noći

Autor: Branko Tabak

Preston Knowles, Mario Little, Bryon Allen...

Sredinom osamdesetih Cibonu su u Zadru dočekivalo s povicima: 'Legija stranaca!' jer je u zagrebačkoj momčadi bilo ponajmanje Zagrepčana. Stranci su se pojavljivali u tragovima, govorimo o igračima iz drugih dijelova Hrvatske, tu i tamo s prostora bivše Jugoslavije.

A onda je spletom okolnosti istim putem kao Cibona krenuo i Zadar. No, Zadrana je u momčadi uvijek bilo, rekli bismo natpolovično.

Malo pa malo broj domaćih igrača počeo se brojiti na prste jedne ruke: jedan dva tri četiri, pet. Pa: jedan, dva, tri, četiri. I tako smo stigli do: jeda, dva!

Zapuštanje rada s mladima, nedostatak strpljenja, pogrešna klupska politika, promašaji s dovedenim igračima, prestanak poistovjećivanja zadarskih igrača s klubom, roditeljske ambicije... Sve je to utjecalo na promjenu krvne slike Zadra za kojeg u ovom trenutku igraju tek dva Zadrana, Dominik Mavra i Ive Ivanom. 'Mali' Duje Brala se pojavio dva puta u epizodnim ulogama i barem za sada ga ne možemo ubrojiti u zadarsku kvotu.

Kako god, politika kluba se svela na dovođenje igrača sa strane, s dvojicom do trojicom stranaca. A tu treba pogoditi igrača koji ima kvalitetu i karakter. Zadar je u zadnje tri sezone po pitanju kvalitete igrača znao gađati u sridu. Josh Bostic i Preston Knowles su prije dvije sezone uzdignuli Zadar kojeg je predvodio Aramis Naglić na višu razinu. Problem je bio u tome što je Knowles volio na pod šakačkim obračunima spuštati protivničke igrače, upućeni će reći i vlastite unutar četiri zida.

Onda je stigao Mario Little. Još jedan igrač svoga moda. Kvalitetan, ali daleko od odgovornog i ozbiljnog igrača. Prvo je suspendiran zbog kašnjenja s povratkom u momčad u veljači, a onda i odstranjen iz momčadi nakon što je njegovo nepoštivanje igre, igrača i struke prelilo strpljenje tadašnjeg trenera Ante Nazora koji se nije libio reći kako 'momčad više tolerira nego trenira'. 

Mario Little - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ove sezone Nazor je doveo Bryona Allena i Jamaesa Farra koji je stigao nepriprmljen i kojeg je Danijel Jusup zamijenio Mađarom Akosom Kellerom. On je fizički i bio pripremljen, no nikako se nije uspio uklopiti u momčad. Ipak, Farr i Keller su bili dečki za koje vrijedi ona good feller

Allen je, s druge strane, momak koji nedvojbeno zna košarku, stvara višak, kreira...Fizički je dominantan, eksplozivan do te mjere da mu svako malo 'pucaju' tenisice. Istovremeno je to i momak čiji govor tijela od početka kazuje:  'ja ne pripadam ovoj ekipi, ovoj sredini, ovom  mentalnom sklopu, ovom sustavu...'

Jusup je, nakon što ga je zalijepio za klupu zbog nezainteresiranog otvaranja utakmice četvrtfinala Kupa Krešimir Ćosića protiv Sonik Puntamike, o Allenu rekao:

- Kod njega nisam vidio ono što sam trebao vidjeti. Ovdje se mora igrati od prve minute, bez kalkulacija i biranja utakmica. Barem dok sam ja tu. Nominalno prvom igraču se uvijek da malo kredita. Pogriješiti se može, ali voljni moment mora biti na višoj razini. Ako se drugi bore, neka drugi igraju. 

Pojanio je i kako je u pitanju igrač s kojim se stalno balansira jer je kvalitetom iznad većine suigrača te da mu način treniranja prilagođen drugima ne odgovara.

- Uvijek su tu neki prijepori, razgovori, popuštanja. Krene u utakmicu, posluži suigrače, onda neistrpi njihove pogreške i ispadne iz sustava tražeći svoja rješenja. Nije lako!  

To balansiranje se vidjelo i na susretu HT Premijer lige s Goricom na kojoj je Jusup nekoliko puta povlačio Allena na klupu i nekoliko puta mu dao priliku da se probudi i kao vođa finalizira ono što su njegovi suigrači omogućili, da privede posao kraju i odvede momčad do pobjede. Na stranu što on to nije uspio (i što bi dugi bez njega možda uspjeli), no Allen ni na toj utakmici nije uspio pokazati da mu je stalo, niti da mu je žao...

I onda se dogodi da zbog nediscipline na treningu bude odstranjen iz momčadi za susret ABA lige s Primorskom.

- Došao sam u Zadar kako bih napravio sustav, prvo ljudskih, a onda igračkih vrijednosti. Njegovo neigranje nema veze s načinom igre, nego s disciplinom, prokomenirao je, nimalo ugodnu situaciju, trener Zadra.
 Bryon Allen - Foto: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Kako god ovaj slučaj završio Zadar se mora okrenuti stvaranju vlastitih igrača, pregovorima s dečkima koji su poniknuli u zadarskim školama košarke, nadograđivanju momčad s igračima koji svojim karakterom, kvalitetom i srcem mogu uzdignuti zadarsku košarku na višu razinu, baš kao što su to radili primjerice Julius Juby Johnson ili Michael Meeks (ima ih još, dakakao). Dva posve različita tipa koja su igrala u dva posve različita sustava i koja su se stopila sa zadarskom košarkaškom pričom.

No, dokle god nema sustava, cjelokupne strategije upravljanja klubom svaka kupovina stranaca je kupovina na slijepo, u mraku. Sve su to zadarski stranci u noći.