Hrvatska
Zadarski tabor: Umor je prisutan, ali navijači nam daju energiju i nadamo se da će tako biti i danas

Zadarski tabor: Umor je prisutan, ali navijači nam daju energiju i nadamo se da će tako biti i danas

Autor: Teo Cilar Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Majstorica je tu, Zadrani priželjkuju podršku navijača koji im daju dodatnu energiju u ovoj napornoj finalnoj seriji.

Košarkaši Zadra jučer su odputovali u Zagreb, gdje ih danas od 19 sati očekuje odlučujuća peta utakmica doigravanja za prvaka Hrvatske protiv Cibone. Tim povodom je u press centru Dvorane Krešimira Ćosića prije odlaska momčadi za Zagreb održana konferencija za novinare, kojoj su nazočili Srđan Helbich, trener Zadra, Dominik Mavra, kapetan momčadi te igrač Trevor Thompson.

- Odigrali smo četiri utakmice u manje od 10 dana i mislim da među nama više nema nikakvih tajni ni mogućih iznenađenja. Znamo koje su naše prednosti, znamo i koje su njihove, tko uspije nametnuti željenu igru taj će sigurno biti bliže pobjedi – kaže Mavra.

Iz zadarske perspektive, jasno je na što se to odnosi.

- Oni vole trčati u leđa, skakati u napadi u općenito taj fizički dio igre. Kada smo im parirali u tome i odradili tzv. „obavezni“ dio igre na pravi način, sveli smo ih na jako mali broj poena. Što se napada tiče, mogu reći da smo posljednju utakmicu vrlo dobro napadali, ali jednostavno nam šutevi nisu ulazili i onda je to izgledalo lošije nego što je zapravo bilo. Ali ako ponovimo takav pristup sutra u Zagrebu, mislim da ćemo imati dobre šanse za pobjedu.

Kakva je psihološka priprema za majstoricu?

- Sigurno da nam puno znači što smo se uspjeli vratiti nakon dva uzastopna poraza, od čega je jedan bio na domaćem terenu. Mislim da se sada loptica pritiska prebacila na Ciboninu stranu, ali to je finale i kada se podbaci lopta sve se to zaboravlja i ide se „na glavu“. Nema sumnje da će želja sa obje strane biti maksimalna i vrlo će važna biti koncentracija, jer u ovakvim utakmicama doista može odlučiti svaki detalj.

Navijači su u četvrtoj utakmici bili vrlo važan faktor na zadarskoj strani. Prema najavama, sutra bi u Zagrebu mogao biti pun zeleni sektor.

- Energija koju smo imali na toj posljednjoj utakmici je bila nevjerojatna, a sigurno ne bi bilo tako da atmosfera u dvorani nije bila tako pozitivna. Navijači su htjeli tu pobjedu jednako kao i mi i nadam se da ćemo tu energiju prenijeti pod toranj – ističe Mavra.

Jednakog mišljenja je i Srđan Helbich, koji sutra ima jedinstvenu priliku ući u povijest zadarske košarke.

- Sigurno da je to velika utakmica i za mene, ali ne gledam to na taj način. Sve što napravimo, napravili smo kao momčad, dakle igrači, stručni stožer, a tu treba spomenuti i našeg bivšeg trenera Vladimira Anzulovića, koji nas je morao napustiti zbog zdravstvenih problema. Ključno će biti držati obranu koju smo igrali na posljednje dvije utakmice i vjerovati da će nam ona donijeti titulu. Pokazalo se da ako nas i ne ide šut, ako imamo problema u napadu, takva obrana uz kontrolu skoka može biti prevaga na našu stranu – ističe trener Zadra.

Pozvao je i Helbich navijače da podrže Zadar u što većem broju i što glasnije.

- Vratiti ću se na majstoricu polufinala u Splitu. Tamo mi je baš ostala urezana u pamćenje podrška koju smo imali i mislim da su navijači odigrali veliku ulogu da okrenemo tu utakmicu i dođemo do ovog finala. Vjerujem da će tako biti i sutra i da zajedno možemo do titule.

Ima li Zadar snage za još 40 ili više minute velike borbe?

- Sezona je bila duga, ali kada se igra finale nema priče o umoru. Tu radi adrenalin i izvlače se zadnji atomi snage u svakom duelu. Siguran sam da ćemo imati svježine i biti dobri.

Jedan od ključnih igrača u posljednjoj utakmici, kojom je Zadar izjednačio seriju na 2-2 bio je Trevor Thompson, koji je postigao 15 poena uz čak 19 skokova.

- Obrana i kontrola skoka su ključ za naslov prvaka. Naravno i naši navijači, čija je podrška na posljednjoj utakmici, a i nekim prethodnima napravila razliku. Oni nam daju dodatnu energiju i nadam se da će tako biti i danas da zajedničkim snagama dovršimo posao – rekao je Amerikanac.