Hrvatska
Zadrani 'brzinski' do polufinala

Zadrani 'brzinski' do polufinala

Autor: Paulo Sarić

Hrabar otpor u prvom poluvremenu nedovoljan 'Žutim lavovima'.

Zadar je slavljem u Zaboku rezultatom 69-87 došao do druge pobjede u četvrtfinalnoj seriji doigravanja prvenstva Hrvatske. Igrači Aramisa Naglića, koji su nastupili bez ozlijeđenog Luke Božića, čitavo su prvo poluvrijeme proveli u rezultatskom minusu, no nakon što su jednom došli do prednosti više ju nisu ispuštali te će naredni vikend dočekati boljeg iz dvoboja Škrljeva i Cibone u prvoj utakmici polufinala doigravanja.

Iako su nastupili bez mladog Antonia Jordana domaćini su izvrsno otvorili utakmicu. Premda su u prve četiri minuta ispucali pet trica, ubrzo su „stali na loptu“ i predvođeni raspoloženim Bornom Kapustom i Petrom Marićem počeli iz pick igre napadati Zadrane te graditi prednost. Tako su na već na ulasku u šestu minutu otišli na dvocifrenu razliku, da bi već minutu kasnije imali i ogromnih plus 15 koševa (18-3).Razvidno je pritom da Zabočani nisu igrali samo kvalitetan napad, već i vrlo dobru i nadasve agresivnu obranu na koju Dalmatinci dugo vremena nisu imali odgovora. Tek je ulazak Kristijana Krajine nakratko donio ravnotežu Naglićevoj momčadi koju je na jednoznamenkasti zaostatak vratio dalekometni šut, no već je tada bilo vidljivo da će gosti teško do pobjede bez pariranja na defenzivnom dijelu terena.

Poslušali su Zadrani savjete svog trenera i podigli agresivnost do mjere da su u tom aspektu gotovo počeli parirati 'Žutim lavovima' pa su se na krilima raspoloženog Mislava Brzoje i serije 3-10 u zadnjoj minuti prvog dijela primaknuli na samo posjed zaostatka (40-37), što su do poluvremena dodatno smanjili zahvaljujući poenima Lovre Bašića, pa se na odmor otišlo s plus dva za Zabok (42-40).

FOTO: KK Zabok

U drugom poluvremenu - druga priča. Zadar je nastavio gdje je stao u posljednjim minutama prvog dijela te je već u prvom napadu treće četvrtine vratio stvari na početak. Zaključali su gosti sve prilaze svome košu i serijom 2-17 ubrzo otišli na dvoznamenkastu prednost. O viđenom na otvaranju nastavka dovoljno govori činjenica da je Zabok u prvih 20 minuta igre imao samo četiri izgubljene lopte, da bi ih u prvih pet minuta nastavka izgubio već – šest.

U takvim su okolnostima Dalmatinci u 28. minuti otišli na plus 15 (46-61) što su mirno održali do samoga kraja. Prilazili su domaćini u nekoliko navrata na jednoznamenkastu zaostatak, no ozbiljnije ugroze od strane Perinčićevih momaka nije bilo pa su se obje ekipe pljeskom oprostile od svojih navijača. Zabočani posljednji put ove sezone, Zadrani do idućeg tjedna i polufinala doigravanja.

Goste su do 25. uzastopne pobjede u domaćem prvenstvu vodili Mislav Brzoja s 22 te Ive Ivanov s 18 poena, dok je najefikasniji u redovima domaće momčadi bio mladi Borna Kapusta s 20 koševa, šest skokova i četiri asistencije.