Hrvatska
Zadrani na put kreću s 'crvenom krpom' umjesto bijele zastave

Zadrani na put kreću s 'crvenom krpom' umjesto bijele zastave

Autor: Paulo Sarić

Što će se dogoditi s mladim igračima Cedevite nakon povratka „velikih momaka“?

Do kraja ligaškog dijela hrvatskog prvenstva ostala su još samo tri kola. Na vrhu tablice odvojili su se Cibona i Zadar koji su osigurali startne pozicije uoči početka doigravanja. Pitanje je samo tko će imati pole-position. Zagrepčani imaju bolji međusobni omjer i gledajući raspored do kraja prvenstva u boljoj su poziciji da s 'jedinicom' uđu u play-off, no možda i zanimljivije od borbe za sam vrh, ma koliko god to paradoksalno zvučalo, jest izbjegavanje aktualnog suverena hrvatske košarke Cedevite do što kasnije faze natjecanja.

Kao što već i vrapci na grani znaju hrvatski se prvak ove sezone natječe praktički s dvije momčadi, jednom u europskom i regionalnom natjecanju, drugom u hrvatskom prvenstvu. Posljedica je to 'sukoba' ABA lige i HKS-a, odnosno preslikamo li priču na višu razinu ULEB-a i FIBA-e.

U velikoj gužvi koja vlada na tablici HT Premijer lige nakon prve dvije pozicije B momčad Cedevite i ne stoji loše. Mali 'Vitamini' se trenutno nalaze na diobi trećeg mjesta, ali i sa samo dvije pobjede ispred devetoplasiranog Škrljeva koje ima utakmicu manje.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Realno gledajući, unatoč rasporedu koji kazuje da do kraja mjeseca moraju ukrstiti mačeve s preostala dva hrvatska abaligaša, plasman u četvrtfinale nije upitan, a premda je konačan poredak teško predvidjeti jedno je sigurno: kada krene 'stani-pani' većina momaka koji su doveli zagrebačku momčad do doigravanja za prvaka Hrvatske preselit će na kraj klupe ili, vjerojatnije, na tribine.

Gledano s pozitivne strane barem im neće biti 'uručeni otkazi' kao Roku Rogiću, Filipu Bundoviću i Marku Ramljaku prije dvije godine…

No, to tad se ima još igrati, a Cedevitine mladiće u sjeni priprema prve momčadi za odlučujuću utakmicu polufinala doigravanja Jadranske lige protiv Budućnosti večeras očekuje dvoboj sa Zadrom.

- Kao i uvijek, plan je predstaviti se u što je moguće boljem svjetlu. Utakmica nam je vrlo važna kao svojevrstan test jer je riječ o mladoj, poletnoj i potentnoj ekipi koja će nas nastojati uvući u svoj ritam i uz veliku rotaciju nametnuti trčanje u leđa i nadmoć u skoku. Mlada su momčad, i oni osciliraju, pa tijekom godine imaju periode dobrih rezultata pa određene krize. No, brzo se regeneriraju i baš će im utakmica protiv nas biti vađenje za neke lošije rezultate koje su postigli u zadnje vrijeme. Stoga moramo biti još autoritativniji, imati odgovor na sve i podizati sportsku formu za ono što nam predstoji, a to je i najvažniji dio sezone, kvalifikacije za ostanak u ABA ligi – izjavio je u najavi današnjeg susreta trener dalmatinskog sastava Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadranima 'na ruku' ide produljenje polufinalne serije ABA lige koje uvjetuje da trener Orešković neće dobiti velika pojačanja iz Rimčeva tabora, no daleko od toga da Nazorove trupe očekuje lagan posao.

- Ovo je druga ekipa, ovo su mladi momci koji igraju HT Premijer ligu. Možda možemo očekivati određena pojačanja iz prve momčadi, mada je to još uvijek enigma, no oni sigurno nisu umorni i htjet će nametnuti svoj ritam. Zadar im je „crvena krpa“ da se prikažu u što je moguće boljem svjetlu. Sjetimo li se zadnje utakmice oni su nam na domaćem terenu, ovdje na Višnjiku, stvorili određene probleme. Dvoboj je bio neizvjestan do samoga kraja i sigurno nas ne čeka lagan zadatak da gore iskontroliramo susret – dodao je 40-godišnji Splićanin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon dvadesetodnevne pauze u sastav bi se trebao vratiti iskusni Luka Žorić koji je radi ozljede prepone propustio posljednja dva ogleda domaćeg prvenstva protiv Alkara i Hermes Analitice. Bivši hrvatski reprezentativac još uvijek nije sto posto fit, no trebao bi istrčati na parket kako bi što je moguće spremniji dočekao nadolazeće izazove i doigravanje za ostanak na Jadranu.

- Trebamo biti pažljivi i dozirati opterećenje, ali nadam se da će participirati određene minute jer će nam biti od velike pomoći – otkrio je Nazor i otkrio 'novitadu' iz Krešinog doma - priključili smo neke igrače iz omladinskog pogona te nas ima više na treninzima i odmah je vidljiva veća energija i pozitivna atmosfera.

Utakmica se igra u četvrtak s počekom u 20 sati.

Rezultati by SofaScore