Hrvatska
Zadrani pobjedom otvorili košarkaški dan

Zadrani pobjedom otvorili košarkaški dan

Autor: Paulo Sarić

Izostanak Joisa bio je preveliki hendikep za domaćine.

Zadar je bez većih problema odradio prvi dio dvostrukog predbožićnog programa. Na gostovanju u Osijeku pobijedili su domaće Vrijednosnice rezultatom 72-88. Dalmatinci su od početka nametnuli svoj ritam i, unatoč karakterističnoj trećoj četvrtini, bez puno problema došli do svog devetog trijumfa u HT Premijer ligi.

Susret je kasnio desetak minuta zbog problema sa semaforom, a bez svog ponajboljeg igrača Venkateshe Joisa koji će karijeru nastaviti u Japanu Slavonci su se držali prvih šest i pol minuta, no Zadrani su potom ubacili u brzinu više i počeli graditi prednost. Prvo je tricu ubacio kapetan Šime Špralja, a onda se razigrao i Kristijan Krajina te su gosti s prednošću od četiri poena ušli u drugu četvrtinu.  Mladi Izraelac Tomer Levinson i Amerikanac Jimmie Taylor doveli su svoju momčad na samo posjed zaostatka u 12. minuti, a onda je krenula gostujuća serija 4-12 u koju je Krajina ugradio sedam, a Mislav Brzoja pet poena, što je odvelo hrvatskog abaligaša na prvu dvoznamenkastu prednost (27-37). Nalet gostiju nije se tu zaustavio pa su Ive Ivanov i Filip Kraljević odveli Zadrane na velikih plus 16 nešto manje od pet minuta prije odmora (27-43). Ipak, da ne bude sve riješeno u prvom dijelu pobrinuo se Nikola Turalija koji je sa šest poena u posljednje dvije i pol minute druge dionice primaknuo svoju momčad na jednoznamenkasti zaostatak, pa se s 40-49 ušlo u nastavak.



Domaćini su bolje otvorili treću četvrtinu i zahvaljujući trima tricama krenuli u seriju 11-2 kojom su vratili stvari na početak (51-51). Precizni su bili Levinson, Bruno Markulin i Taylor što je primoralo riječkog stratega na zadarskoj klupi na minutu odmora. „Ah, ta treća četvrtina“, zasigurno mu je prošlo kroz glavu. Zadrani čitavu sezonu imaju problema s otvaranjem drugog poluvremena u kojemu im suparnici tope prednost ili grade razliku, ovisno o rezultatu s kojim se otišlo u svlačionice. Ponekad i oboje. Tako je bilo i ovaj put, pa su Osječani nakon trice Josipa Bobana poveli 58-54 u 27. minuti. Nažalost po njih, tada se razigrao Joshua Bostic i sa sedam poena pokrenuo goste koji su napravili seriju 0-9 i ponovno vratili stvari pod kontrolu.

U posljednju se dionicu ušlo s tri koša prednosti za dalmatinski sastav koji je agresivnom igrom natjerao Osječane da u samo dvije minute iskoriste bonus čime im je posao do kraja bio uvelike olakšan. Rezultiralo je to serijom 0-16 koja je prelomila susret. Igračima Vladimira Krstića ništa nije polazilo za rukom u tim trenucima. Gubili su lopte kao na traci i promašivali otvorene šuteve, pa je semafor ubrzo pokazivao 64-82, a nakon trice Špralje i  64-85, čime je susret i definitivno bio riješen.

Zadrane su predvodili Joshua Bostic s 21 košem i pet asistencija te Kristijan Krajina s 18 poena, dok su najefikasniji u domaćim redovima bili Marukiln i Taylor s po 13 koševa, a vrijedi istaknuti i dobru predstavu Turalije koji je zabio 12 poena i tome dodao deset skokova.