Time-out
FOTO: Zadrani pokazali srce!

FOTO: Zadrani pokazali srce!

Autor: Z.D. Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Bravo!

Nacionalni projekt Pokaži srce nastavlja se i u 2023. godini. Brojni zadarski sportaši, među kojima su bili i kadeti, juniori, seniori, prva momčad KK Zadar, te mlađi uzrasti lokalnih teniskih i nogometnih klubova obavili su besplatne, preventivne sportske preglede na ŠC Višnjik. Stručni je stožer KK Zadar pohađao edukaciju prve pomoći i primjene osnovnih tehnika kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe uređaja za automatsku vanjsku defibrilaciju.

 Pokaži srce za cilj ima prepoznati potencijalne zdravstvene probleme mladih sportaša. Cilj je pregledati što veći broj sportaša kako bismo ih u slučaju potrebe poslali na dodatne pretrage!“ – ističu iz projekta i dodaju: „Tečaj prve pomoći ključan je u prvim trenucima kad se dogodi nezgoda. Iako svi mislimo kako znamo kako pomoći, potrebno je stalno obnavljati znanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći!“


Projekt Pokaži srce sportašima, od prošle godine, diljem Hrvatske omogućuje besplatan i detaljan sportski pregled. On uključuje 12-kanalni EKG test, pregled vida i sluha, spirometriju na indikaciju, antropometrijska mjerenja visine i težine, osobnu i obiteljsku anamnezu, auskultaciju, fizikalni pregled srca, pluća i trbušnih organa, mjerenje tlaka i pulsa te klinički pregled liječnika. Za pojedine sportaše preporučeni su dodatni specijalistički pregledi koji će uključivati ultrazvuk i ergometriju srca te sve ostale preglede koji će biti potrebni u ekspertnom centru sportske medicine Poliklinike Life u Zagrebu. 

Projekt Pokaži srce održava se uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza i PSK, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinike Life te drugih stručnih sportskih i medicinskih organizacija kao odgovor na velika opterećenja i manjak detaljnih liječničkih pregleda profesionalnih sportaša što sve češće rezultira tragedijama na sportskim terenima. Ovim projektom stoga se nastoji podići svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, važnosti pravovremenih preventivnih pregleda te unapređenja brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći. 

 

Besplatni pregledi i edukacije su do sada održani u Vukovaru, Dugopolju, Sisku, Varaždinu i Puli, Velikoj Gorici, Zaboku, Zaprešiću, Dubrovniku, Splitu i Zadru. Projektu su se kao ambasadori pridružili nogometni velikani Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Ivica Olić. Svoju podršku dali su i brojni drugi sportaši kao što su nogometaši Andrej Kramarić, Josip Juranović, Luka Ivanušec i Mislav Oršić.